ΜΠΑΣΚΕΤ

«Βόμβα μεγατόνων» από FIΒΑ προς ΕΟΚ που αφορά τον Άρη! «Τέλος» όλες οι μεταγραφές για τις ομάδες που έχουν ban (photos)

Η FIBA ενημέρωσε την ΕΟΚ ότι οι ομάδες που έχουν ban δεν μπορούν πλέον να κάνουν καμία απολύτως μεταγραφή, τους απαγορεύονται πλέον και οι «εσωτερικές» μεταγραφές και όποτε η εντολή δεν τηρείται και γίνονται τα στραβά μάτια, θα πέφτει πρόστιμο στην Ομοσπονδία.

Όπως αναφέρει το basketblog.gr “βόμβα μεγατόνων έριξε η FIBA, καθώς ενημέρωσε την ΕΟΚ ότι πλέον θα τηρείται αυστηρά ο νόμος και οι ομάδες που έχουν ΒΑΝ δεν θα μπορούν να κάνουν καμία απολύτως μεταγραφή, αν δεν ξοφλήσουν τα λεφτά που χρωστάνε! Μάλιστα αν η ΕΟΚ δεν αποτελέσει τον θεματοφύλακα της απόφασης αυτής, τότε η FIBA θα ρίχνει σε εκείνη πρόστιμα για κάθε παράβαση!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ομάδες που έχουν ΒΑΝ δεν θα μπορούν να ενισχύονται από την… εσωτερική αγορά, άρα δεν μπορούν να κάνουν καμία απολύτως μεταγραφή!

Μέχρι τώρα οι ομάδες με ΒΑΝ είχαν βρει το… παραθυράκι της «εσωτερικής αγοράς». Μπορούσαν δηλαδή να ενισχυθούν με παίκτες Ελληνες και ξένους που έπαιζαν στην ελληνική αγορά την τελευταία σεζόν.

Πλέον απαγορεύονται ρητά και κατηγορηματικά ακόμα και οι μεταγραφές εκείνων που το letter of clearance βρίσκεται στην Ελλάδα, σε ομάδες που έχουν BAN!

Η FIBA αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Γιατί είναι αλήθεια ότι τόσα χρόνια η ΕΟΚ σε συνεργασία με τα σωματεία (όχι αυθαίρετα η Ομοσπονδία) είχαν συμφωνήσει να κάνουν τα… στραβά μάτια.

Έτσι επιτρεπόταν… διακριτικά, αλλά ουσιαστικά παράνομα, σε μια ομάδα που έχει απαγορευτικό στις μεταγραφές λόγω οφειλών σε αθλητή ή αθλητές, να μπορεί να κάνει μεταγραφή αρκεί το letter of clearance του παίκτη να βρίσκεται στην Ελλάδα!

Αυτό δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο… Μόνο στην Ελλάδα γινόταν

Θέλετε παραδείγματα: Ο Άρης πρόπερσι δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές λόγω απαγορευτικών από παλιές οφειλές. Κι έτσι είχε αποκτήσει παίκτες που την προηγούμενη χρονιά αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα (π.χ Κάιζερ, ΜακΓκι κ.τ.λ) καθώς τα letter of clearance ήταν στην ΕΟΚ!

Αντιθέτως δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές παικτών που βρίσκονταν σε άλλο πρωτάθλημα την προηγούμενη περίοδο.

Αυτό είναι κάτι που γινόταν παράτυπα καθώς ο κανονισμός της FIBA είναι σαφής: Εφόσον  υπάρχει απαγόρευση μεταγραφών, ισχύει παντού και για τα πάντα. Με λίγα λόγια απαγορεύονται γενικά οι μεταγραφές!

Απ’ αυτό και μόνο φαντάζεστε τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα από τη νέα σεζόν. Και παραμένει άγνωστο πως θα καταφέρουν κάμποσες ομάδες να κάνουν μεταγραφές.

Στο έγγραφο που απέστειλε η FIBA στην ΕΟΚ, επισημαίνει τους κανονισμούς. Και τονίζει στην Ομοσπονδία ότι εφόσον παρατηρηθεί το φαινόμενο και κάνει μεταγραφή ομάδα που έχει BAN τότε θα υπάρξει πρόστιμο 20 χιλιάδων ελβετικών φράγκων (18.800 ευρώ)! Όχι στην ομάδα αλλά στην ΕΟΚ. Για κάθε περίπτωση και όχι συνολικά!

Αυτό σημαίνει η FΙΒΑ ζητάει από την Ομοσπονδία να σταματήσει να κάνει τα… στραβά μάτια και να διευκολύνει τις ομάδες που δεν έχουν δικαίωμα μεταγραφών.

«Συναγερμός» για ΠΑΟΚ και Απόλλωνα Πάτρας

Ήδη σε δύο υποθέσεις υπάρχουν προειδοποιητικά! Μία για τον Άκερ στον Απόλλωνα Πάτρας. Η ομάδα της Αχαϊας θα πρέπει να τακτοποιήσει τα οφειλόμενα προς τον Αμερικανό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Αν έχει κάνει ήδη μεταγραφή, τότε θεωρείται άκυρη και η ΕΟΚ βάση του εγγράφου θα πληρώσει πρόστιμο.

Η άλλη είναι για τον Αθηναίου. Με τον ΠΑΟΚ να οφείλει να πληρώσει ή να ρυθμίσει μέχρι την 1η Αυγούστου το χρέος (34.500 ευρώ) προς τον διεθνή γκαρντ.

Πλέον τα πράγματα σοβαρεύουν και το… παραθυράκι των εσωτερικών μεταγραφών κλείνει οριστικά!”.

To Top