Γαλαξίας αστέρων στο Αλεξάνδρειο για να τιμήσουν τον Νίκο Γκάλη!

Στο παρκέ του Αλεξάνδρειου στις 7 Μαϊου, θα… ξεχειλίζει μπασκετικό ταλέντο μιας άλλης εποχής. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν άνθρωποι με πλούσιο βιογραφικό, με ένα παρελθόν γεμάτο επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλοι τους θα έρθουν να τιμήσουν τον Νίκο Γκάλη, έναν άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα ενός αθλήματος, τη μοίρα του ελληνικού αθλητισμού και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς νέους και όχι μόνο… Το PRESSARIS σας παρουσιάζει σύντομα τον γαλαξία αστέρων που θα βρίσκονται την Τρίτη του Πάσχα στην Θεσσσαλονίκη.

Γράψε GALIS και στείλε στο 54911 για να βρεθείς στην γιορτή του Νίκου Γκάλη

Παναγιώτης Γιαννάκης

Το… alter ego του Γκάλη στο παρκέ. Το κορυφαίο δίδυμο περιφερειακών που έχει αναδείξει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μεγάλη προσωπικότητα, ρέκορντμαν συμμετοχών με την Εθνική ομάδα, αλλά και παρών στις μεγάλες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ, καθώς είναι ο μόνος που έχει κερδίσει Ευρωμπάσκετ και ως παίκτης και ως προπονητής. Δεν θα έρθει μόνος του στην Θεσσαλονίκη, αλλά μαζί με την Λιμόζ, ομάδα στην οποία είναι φέτος τεχνικός ηγέτης.

Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς

Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πριν από την θητεία στους πάγκους μερικών εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, υπήρξε παίκτης με ιδιαίτερα χαρίσματα. Αναδείχτηκε μέσα από την ομάδα της Παρτιζάν, ήταν διεθνής στην πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία, με την οποία έχει κατακτήσει ένα ασημένιο μετάλλιο Ολυμπιακών αγώνων και ένα χρυσό σε Μουντομπάσκετ.

Όντι Νόρις

Δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του ελληνικού μπάσκετ και του Γκάλη, δίνοντας στο παιδί του το όνομα Νίκος, προς τιμήν του κορυφαίου Έλληνα αθλητή! Έπαιξε στο ΝΒΑ με τους Μπλέιζερς, αλλά έγινε γνωστός στην Ευρώπη από την θητεία του στην Μπαρτσελόνα και φυσικά αργότερα όταν φόρεσε τη φανέλα του Περιστερίου.

Στόγιαν Βράνκοβιτς

Αδελφικός φίλος με τον Γκάλη, παίκτης που φημιζόταν κυρίως για τις αμυντικές του ικανότητες χάρη στα 217 εκατοστά του! Έχει περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα, φορώντας την φανέλα του Άρη και του Παναθηναϊκού, με τον οποίο κέρδισε την Ευρωλίγκα το 1996. Έχει αγωνιστεί και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, το NBA, με τις ομάδες των Σέλτικς, Τίμπεργουλφς και Κλίπερς.

Ντίνο Ράτζα

Είναι πρόεδρος της ομάδας που τον ανέδειξε και αποτέλεσε τελευταίο σταθμό στην μπασκετική του καριέρα, την ΚΚ Σπλιτ (την Γιουγκοπλάστικα). Έχει κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα με τις ομάδες που αγωνίστηκε, ενώ γεμάτη διακρίσεις ήταν η πορεία του και σε εθνικό επίπεδο με τις Εθνικές της Γιουγκοσλαβίας αρχικά και της Κροατίας εν συνεχεία. Έχει παίξει στους “αιώνιους” της Αθήνας, ενώ έχει αγωνιστεί και στο ΝΒΑ με τους Σέλτικς.

Ντίνο Μενεγκίν

Το τοτέμ του ιταλικού μπάσκετ! Από τους κορυφαίους ψηλούς στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η πιο εμβληματική φυσιογνωμία στην ιστορία του ιταλικού μπάσκετ. Το 2010 έγινε μέλος του Hall of Fame της FIBA, ενώ έχει ψηφιστεί στους 50 καλύτερους πρεσβευτές της Ευρωλίγκας. Στο ιστορικό του έχει πολλά πρωταθλήματα Ιταλίας, ευρωπαϊκούς τίτλους καθώς και προσωπικές βραβεύσεις που του δίνουν το δικαίωμα να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του.

Ντορόν Τζαμσί

Έκανε σπουδαία πολυετή καριέρα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ως παίκτης της Μακάμπι και θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων σουτέρ της Γηραιάς Ηπείρου. Έχει αγωνιστεί με την φανέλα του Ισραήλ στο Μουντιάλ του 1986 και σε πέντε Ευρωμπάσκετ. Υπήρξε δεινός σκόρερ, ενώ έχει ρεκόρ με 83 πόντους σε έναν αγώνα!

Αλεξάντερ Βολκόφ

Άλλαξε τα δεδομένα της εποχής του, όπου ήταν αρκετά δύσκολο να διακριθεί ένας Ευρωπαίος παίκτης στο πρωτάθλημα του NBA. Παρ΄ όλα αυτά αγωνίστηκε για δύο χρόνια με τους Ατλάντα Χοκς, όπου είχε πολύ καλές επιδόσεις, ενώ στην μπασκετική του θητεία έχει φορέσει και φανέλες μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, όπως ο Παναθηναϊκός (συμπαίκτης με Γκάλη), ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σήμερα είναι πρόεδρος της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Ρισάρ Ντακουρί

Από τις σπουδαιότερες μορφές του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Γάλλος γκαρντ αγωνίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 μέχρι και τα τέλη του ΄90 σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ ήταν επί σειρά ετών πρωταθλητής της Γαλλίας με την περίφημη ομάδα της Λιμόζ. Επίσης, διέπρεψε και σε εθνικό επίπεδο με την Γαλλία, κυρίως γιατί ήταν αμυντικά παίκτης των ειδικών αποστολών, χωρίς να χάνει τη δύναμή του επιθετικά.

Τζόρντι Βιγιακάμπα

Ένας από τους θρύλους των ευρωπαϊκών γηπέδων. Ο φυσικός ηγέτης της Μπανταλόνα τις περασμένες δεκαετίες και ένας από τους καλύτερους Ισπανούς στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ. Αγωνίστηκε για 21 χρόνια χρόνια σε πολύ υψηλό επίπεδο και σε 506 αγώνες καριέρας σκόραρε 8.991 πόντους, το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της ACB. Πλέον είναι πρόεδρος στην… ομάδα της καρδιάς του, την Μπανταλόνα.

Στεφάν Οστρόφσκι

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους παίκτες που ανέδειξε το γαλλικό μπάσκετ. Υπήρξε ένας εκ των ηγετών τόσο της Λιμόζ, όσο και της Εθνικής Γαλλίας της δεκαετίας του ΄80, ενώ την δεδομένη χρονική στιγμή εργάζεται στην γαλλική ομάδα.

Φρεντερίκ Φορτέ

Βασικός πλέι μέικερ της Λιμόζ στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πρόεδρος της γαλλικής ομάδας σήμερα… Εξαιρετικός αμυντικός παίκτης, φυσικός αρχηγός των λιμουζό, διαδέχθηκε τον Ντακουρί.

Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί εργασία του σπουδαστή των ΙΕΚ Ξυνή, Στάθη Κυριακίδη.

To Top