Γαλλία: Η μεγάλη εξέγερση των ανηλίκων – Θρήνος στην κηδεία του 17χρονου (video)

Η κηδεία του 17χρονου πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, ώστε να μην πυροδοτήσει νέο κύκλο βίας, ωστόσο το Παρίσι και οι άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις ετοιμάζονται για μία ακόμη δύσκολη νύχτα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο τζαμί Ibn Badis στην γαλλική πόλη Ναντέρ, για να παραστεί στην κηδεία του 17χρονου Ναέλ που δολοφονήθηκε από αστυνομικό στη Γαλλία.

Ο νεαρός ετάφη στο νεκροταφείο Μον Βαλεριέν μετά την προσευχή στο τέμενος Ιμπν Μπαντίς. Η τελετή ήταν ιδιωτική και οι δικηγόροι της μητέρας του Ναέλ ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά.

Ωστόσο, στην είσοδο του νεκροταφείου δεκάδες άνθρωποι στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός του εφήβου. Πολλοί από τους πενθούντες προέρχονταν από τη μουσουλμανική κοινότητα.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε κηδεία έχει κλείσει, καθώς δεν χωρούσε να μπει άλλος κόσμος ενώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν περικυκλώσει το τζαμί. Τουλάχιστον 200 άτομα προσευχήθηκαν στο δρόμο έξω από το τζαμί ενώ οι δημοτικές αρχές έχουν τοποθετήσει κίτρινες κορδέλες γύρω από το σημείο, για να ελέγχουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Οι μεταφορές σε Μασσαλία, Σεντ Ετιέν, Στρασβούργο και άλλες πόλεις είναι σε στάση. Στη Μασσαλία, η δημόσια συγκοινωνία σταμάτησε στις 18:00. Τα υπεραστικά δίκτυα σταμάτησαν στις 3:30 μ.μ., όπως και η αυτοεξυπηρέτηση ποδηλάτων και οι 35 χώροι στάθμευσης που διαχειρίζεται η μητρόπολη της Μασσαλίας. Στο Saint-Etienne, οι δημόσιες συγκοινωνίες διακόπηκαν στις 2 το μεσημέρι, ενώ οι έμποροι κλήθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους».

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι δυνάμεις της Αστυνομίας υπό τον φόβο νέων διαδηλώσεων. Χθες Παρασκευή, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα σε μεγάλες γαλλικές πόλεις, όπως στο Παρίσι, τη Λυών και τη Μασσαλία, με κεντρικό σύνθημα το «Ολοι μισούν την αστυνομία».

Ο πρόεδρος Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία λόγω των ταραχών

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε σήμερα πως αναβάλλει την επίσκεψή του στη Γερμανία, που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής.

Η ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας

«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στη Γερμανία».

Τρίτη Μαρτυρία: «Πυροβολήστε τον»

Υπενθυμίζεται ότι ο 17χρονος Ναέλ έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, όταν ένας από τους αστυνομικούς τον σημάδεψε και τον πυροβόλησε. Ο τρίτος επιβάτης του ΙΧ στο οποίο επέβαινε ο Ναέλ υποστήριξε ότι ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον 17χρονο. Ο 38χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο έχει οδηγηθεί στη φυλακή.

Μεταξύ άλλων ο τρίτος επιβάτης του ΙΧ ανέφερε:

«Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε “σβήσε τη μηχανή, αλλιώς θα σε πυροβολήσω”. Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει «μην κουνηθείς, αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι».

Ο δεύτερος αστυνομικός λέει «πυροβολήστε τον». Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα».

Ο συνοδηγός που και αυτός είναι 17 ετών, δεν έχει παρουσιαστεί στην δικαιοσύνη, κι ο ίδιος λέει ότι θα το κάνει από τη Δευτέρα. Μίλησε στο BFM και στην εφημερίδα Le Parisien αλλά όχι στην αστυνομία και ανέφερε ότι θα παραυρεθεί στην κηδεία του θύματος.

To Top