ΓΓΑ: “Δεν είμαστε κατηγορηματικοί οτι το πρωτάθλημα θα αρχίσει στα μέσα Ιουνίου”

Μετέχει λόγω της ιδιότητας του σε όλες τις συζητήσεις, που γίνονται για την επανεκκίνηση του αθλητισμού, για τους όρους και τις προϋποθέσεις. Σε μια περίοδο που η «μπάλα παίζεται» κατά κύριο λόγο στο γήπεδο της κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε στο SoccerPlus για την επανέναρξη της Super League 1, την ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων και τις εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες.

-Πότε πιστεύετε ότι θα μπορέσει να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου; Στο σχεδιασμό σας η τέλεση αγώνων τοποθετείται περί τα μέσα Ιουνίου.

Υφίσταται αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός για μέσα Ιουνίου, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί. Έχουμε μιλήσει με τους γιατρούς και των 14 ΠΑΕ και αναλύουμε όλα τα δεδομένα. Είναι ρευστή η κατάσταση, κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και το πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια. Αλλά παράλληλα βλέπουμε και μελετάμε τι γίνεται και στις άλλες χώρες που έχουν ξεκινήσει οι προπονήσεις, όπως στη Γερμανία όπου υπάρχουν κρούσματα. Είμαστε σε επαφή και κάθε εβδομάδα που περνάει υπάρχουν νέα δεδομένα.

-Υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα «θέλω» της Super League 1 και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ή υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν διαφωνίες;

Είναι πολύ καλή η συνεργασία που έχουμε με την Super League και τις ομάδες. Εμείς δίνουμε κατευθυντήριες γραμμές, διαμορφώνουμε το πλαίσιο για την επανεκκίνηση και συζητάμε με την Super League, έτσι ώστε αυτό να γίνει με την μεγαλύτερη ασφάλεια. Και σε αυτό το θέμα της αντιμετώπισης είμαστε όλοι μαζί μια ομάδα.

– Υπάρχει έλεγχος από την πλευρά της πολιτείας στις ομάδες σχετικά με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου στις προπονήσεις;

Υπάρχει η ατομική και η συλλογική ευθύνη. Δεν γίνεται να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του. Όμως δεν το βρίσκουμε σκόπιμο αυτή τη στιγμή να εξετάζουμε σε κάθε προπόνηση κατά πόσο τηρούνται αυστηρά οι περιορισμοί και να γίνεται συστηματικά κάποιος έλεγχος. Θα το έβρισκα εξαιρετικά ανώριμο να γίνεται κάτι διαφορετικό στις προπονήσεις από αυτό που έχει υπάρξει σαν εισήγηση.

-Γιατί τα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου δεν στηρίχτηκαν οικονομικά, όπως αναφέρουν κάποιες Ενώσεις σε ανακοινώσεις τους; Tι μέτρα προτίθεστε να πάρετε;

Υπάρχει ένα πρόβλημα στην βάση της πυραμίδας του αθλητισμού. Είναι κάτι που το εξετάζουμε, όντως τα σωματεία δεν είχαν την ενίσχυση που θα έπρεπε. Συζητάμε μέτρα στήριξης και θέλουμε να επανεκκινήσουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι ομάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ερασιτεχνικά τμήματα μέσα από τα οποία έχουν έσοδα. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια. Θα υπάρξουν επιδόματα με κάποιες προϋποθέσεις. Είμαστε στην διαδικασία να πάρουμε αποφάσεις για ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά θα υπάρξουν κριτήρια για την χρηματοδότηση. Θέλουμε να αποφύγουμε να υπάρξει χρηματοδότηση σε συλλόγους – σφραγίδες.

– Σε συνέντευξή σας είχατε πει ότι ως μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων θα μπορούσε να είναι η μη κάλυψη των εξόδων διαιτησίας. Μπορείτε να αναλύσετε την πρότασή σας;

Ναι είναι μια ιδέα αυτή, το σκεφτόμαστε σαν ένα πιθανό ενδεχόμενο, όμως θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας για να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για το πώς και αν θα προχωρήσει αυτό το μέτρο. Αυτή τη στιγμή δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα,.

– Έχετε αποφασίσει αν θα γίνουν φέτος ή του χρόνου οι εκλογές των ομοσπονδιών; Ποια είναι η δική σας θέση πάνω σε αυτό;

Αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο για την πραγματοποίηση των εκλογών είναι ή να γίνουν τέλος του έτους ή του χρόνου μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν διαβουλεύσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει μια οριστική απόφαση. Είναι κάτι που το εξετάζουμε και ασφαλώς έχει άμεση συνάρτηση με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο ποδόσφαιρο αλλά και στον αθλητισμό γενικότερα.

To Top