ΓΕΕΘΑ: H Τουρκία δεν αποσύρει τα πλοία της! Bild : Η Μέρκελ απέτρεψε σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας

Προς αποκλιμάκωση η ένταση στο Αιγαίο, καθώς τα περισσότερα πολεμικά πλοία της Τουρκίας επιστρέφουν στη βάση τους. Το Oruc Reis παραμένει δεμένο στην Αττάλεια και δεν φαίνεται ότι ετοιμάζεται να βγει για σεισμικές έρευνες.

Λήξη συναγερμού απ’ ό,τι φαίνεται στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η ένταση οδηγείται προς αποκλιμάκωση, καθώς μεγάλο μέρος των τουρκικών πλοίων επιστρέφει στη βάση του.

Υψηλά ιστάμενοι Έλληνες αξιωματούχοι, δε, τους οποίους επικαλείται το topontiki.gr, τονίζουν πως τα περισσότερα πλοία αποσύρθηκαν και πάλι στον ναύσταθμο του Ακσάζ, και μόνο τέσσερα ή πέντε έχουν παραμείνει εκτός. Την ίδια στιγμή, το Oruc Reis παραμένει δεμένο στην Αττάλεια και δεν φαίνεται ότι ετοιμάζεται να βγει για σεισμικές έρευνες. Θυμίζουμε, δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του το τελευταίο 24ωρο, μετά την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Την ίδια ώρα διαψεύστηκε από το ΓΕΕΘΑ η αποχώρηση των πλοίων της Τουρκίας. «Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία «έβγαλε» από το μεσημέρι της Τρίτης στο Αιγαίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μερικές ώρες μετά την έκδοση της παράνομης Navtex, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες.

Η BILD ΓΙΑ ΜΕΡΚΕΛ

«Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης, μετά την απόφαση της Άγκυρας να στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελλόριζου», αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών ήταν σε ετοιμότητα, ενώ και τα μαχητικά αεροσκάφη τους ήταν ήδη στον αέρα. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Bild, η καγκελάριος Μέρκελ απέτρεψε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και την ενημέρωσε για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, σε μία καθοριστική παρέμβαση για τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

To Top