ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Greek or Freak? Απαντά ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε

Τώρα πια είναι ο «δικός μας» Γιάννης! Ο πρώτος Έλληνας σε All Star Game του ΝΒΑ και μάλιστα βασικός! Το ελληνικό μπάσκετ κομπάζει για μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις του, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε ρόλο Έλληνα “Μegastar” της πλανητικής αθλητικής κουλτούρας. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έδωσαν τη δυνατότητα σε όσους Έλληνες θέλησαν να βοηθήσουν με την ψήφο τους τον “Greek Freak” να βρεθεί ανάμεσα στους 10 καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ.

Το ονοματεπώνυμό του συνοδευόμενο από το hashtag #NBAVOTE κατέκλυσε Facebook και Twitter και η επιλογή του στην πεντάδα της Ανατολής με 1.604.463 ψήφους υπήρξε αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και εθνικής συμμετοχής. Ακόμη και οι Milwaukee Bucks έκαναν χρήση της… ελληνικότητας του: “Vote Greek, Vote Giannis” παρότρυναν τους Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ. Κι εκείνος, την ώρα της κατάκτησης της κορυφής, δεν μας ξέχασε: «Ευχαριστώ Ελλάδα. Να είστε σίγουροι πως θα παίξω και για εσάς».

Τώρα πια… έγινε ο Γιάννης όλων των Ελλήνων! Ήταν πάντα όμως έτσι; Όχι! Γι’ αυτό, ο Γιάννης Αντετοκούμπο δεν είναι ο Γιάννης όλων των Ελλήνων, αλλά μόνο εκείνων των Ελλήνων που δεν κάνουν διακρίσεις στο χρώμα του δέρματος, που υποδέχονται με ανοιχτή καρδιά τα «παιδιά» όλου του κόσμου και που δεν «στριμώχνουν» σε διαβατήρια την εθνική ταυτότητα! Ο «δικός μας» Γιάννης είναι πολλά περισσότερα από ένας All Star του ΝΒΑ. Συμβολίζει την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ένωση των λαών και των εθνών μέσω του αθλητισμού. Αν σε κάποιους ανήκει, αυτοί είναι οι άνθρωποι που ήρθαν στη χώρα μας ονειρευόμενοι ένα καλύτερο μέλλον από το παρόν που υποχρεώθηκαν να αφήσουν στις πατρίδες τους. Είναι ο «δικός τους» Γιάννης!

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ και το Πρακτορείο Sport αναλύει την εξέλιξη των συνδετικών δεσμών Ελλάδας – Αντετοκούνμπο, σε μία προσέγγιση της διαλεκτικής των σχέσεων μεταξύ παγκοσμιοποίησης, εθνικής ταυτότητας και ξενοφοβίας, σε ένα flash back της διαδρομής του “Greek Freak”, με αφηγητή τον άνθρωπο που τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στον Φιλαθλητικό, Σπύρο Βελλινιάτη!

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, ο 22χρονος Γιάννης Αντετοκούνμπο αρνήθηκε να υπογράψει πάνω στην ελληνική σημαία όταν του την πρότεινε Έλληνας φίλαθλος στις ΗΠΑ. Κι όμως, η Ελλάδα που μεγάλωνε, μαζί με τα τρία αδέλφια του (Θανάσης, Κώστας και Αλέξανδρος) δεν έδειχνε τον ίδιο σεβασμό σε αυτόν και την οικογένειά του. «Μίλησα στον Γιάννη στο γήπεδο (σ.σ. στον Τρίτωνα στα Σεπόλια), τον ρώτησα τι δουλειά έκαναν οι γονείς του και όταν μου είπε “η μαμά οικιακά και ο μπαμπάς παρκαδόρος”, τον ρώτησα αν θα έπαιζε για μένα μπάσκετ, εφόσον έβρισκα δουλειά στους γονείς του. Μου απάντησε θετικά. Φέρε μου τη μάνα σου να το κάνω του είπα,» θυμήθηκε την πρώτη προσέγγιση ο Σπύρος Βελλινιάτης.

 
%IMAGEALT

Είχε από παιδί αυτό το αθώο και αφοπλιστικό χαμόγελο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; «Όχι. Το απέκτησε τα τελευταία χρόνια. Τότε, μπορούσες να δεις τη σκληρότητα της ζωής πάνω του, διέκρινες και την αποφασιστικότητά του σε κάθε πράξη του, απόρροια της επιθυμίας του για επιβίωση,» θυμάται ο Σπύρος Βελλινιάτης και συνεχίζει: «Τα παιδιά ήταν υποσιτισμένα, αλλά ήταν υπερήφανα και δεν διαμαρτυρόντουσαν. Μια φορά που τους ρώτησα αν είχαν φάει, όταν κατάλαβα ότι πεινούσαν, έφαγαν 8 φραντζόλες. Ο Γιάννης ερχόταν με το λεωφορείο χωρίς εισιτήριο από τα Σεπόλια στου Ζωγράφου. Αν τελείωνε αργά ο αγώνας του εφηβικού και δεν ήμουν εκεί να του δώσω λεφτά για ταξί, επέστρεφε με τα πόδια, αφού δεν προλάβαινε το τελευταίο λεωφορείο.

Λόγω οικονομικής δυσχέρειας ο Γιάννης και ο Θανάσης σταματούσαν κατά διαστήματα να έρχονται στις προπονήσεις. Αν δεν τους στήριζε τότε ο προπονητής τους στον Φιλαθλητικό, Τάκης Ζήβας, δεχόμενός τους πίσω κάθε φορά, δεν θα τους δινόντουσαν οι ευκαιρίες. Όπως και ο έφορος των Ακαδημιών του Φιλαθλητικού, Λουκάς Καρακούσης! Πλήρωνε από την τσέπη του 500 ευρώ τον μήνα για τα δυο παιδιά γιατί κατάλαβε τι διακυβευόταν. Είχαν ήδη χαθεί τέσσερα άλλα παιδιά επειδή δεν βγήκαν τα χαρτιά τους και αυτό με έκανε να δράσω μόνος μου, έχοντας πρώτα στο στόχαστρο τον Θανάση που συμπλήρωνε τα 15, για να μην χαθεί η ημερομηνία».

Η απόδοση ιθαγένειας στους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο προηγήθηκε της επιλογής του πρώτου στο Νο 15 του ντραφτ το 2013, με το Υπουργείο Εσωτερικών να διευκρινίζει τότε: «Μοναδική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας ήταν να επιταχύνει τις διαδικασίες για να μπορέσει ο ένας εκ των δύο νέων Ελλήνων να συμμετάσχει στις επιλογές του αμερικανικού NBA. Η επιτάχυνση της διαδικασίας στην περίπτωση του Θανάση και του Γιάννη Αντετοκούμπο ήταν μία πράξη που ωφέλησε την Ελλάδα, και η δημόσια παρουσία τους τιμά την πατρίδα».

Η λαϊκή οικειοποίηση του μαύρου ψηλόλιγνου αγοριού με το λαμπερό χαμόγελο και τα αθώα μάτια θα ξεκινούσε σε εθνικό επίπεδο στις 27 Ιουνίου 2013. Εκείνα τα ξημερώματα, μόνο οι βαθυγνώστες της μπασκετικής επικαιρότητας είχαν ξενυχτήσει για να μάθουν -σε “real time”- το νούμερο και την ομάδα που θα επέλεγε τον γεννημένο στην Ελλάδα Giannis Adetokunbo στο ντραφτ του ΝΒΑ: Τον «μαύρο θησαυρό» «έκλεψαν» στο Νο15 οι Μιλγουόκι Μπακς! Η υψηλότερη θέση Έλληνα σε ντραφτ στην ιστορία έως τότε!

 
%IMAGEALT

Τότε, ο κυβερνητικός μηχανισμός λειτούργησε με ασυνήθιστη αμεσότητα, δράττοντας της ευκαιρίας να στείλει μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας: Μόλις πέντε ημέρες από την επιλογή του στο ντραφτ, στις 2 Ιουλίου 2013, ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υποδέχτηκε την οικογένεια Αντετοκούνμπο στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι βίαιες εκδηλώσεις κατά προσφύγων και μεταναστών βρισκόντουσαν στην κορύφωσή τους, σε καιρό βαθιάς οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα και το “success story” του φτωχού αγοριού που γεννήθηκε στην Ελλάδα από Νιγηριανούς γονείς ανέτρεπε τη ρατσιστική απεικόνιση του δολοφόνου, βιαστή, κλέφτη, τεμπέλη και βρώμικου αλλοδαπού!

Ένα παιδί που άργησε να παίξει μπάσκετ (έπαιζε πολύ καλό ποδόσφαιρο) και για το οποίο ο Πανελλήνιος είχε πει στη νονά του Θανάση (όπως κατέθεσε ο Σπύρος Βελλινιάτης) «πως δεν κάνει γιατί τα άλλα παιδιά της ηλικίας του ήταν πιο προχωρημένα». Κι όμως, το Νο34 των Μπακς όχι μόνο πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθιερώθηκε από την πρώτη σεζόν και συνέχισε να ψηλώνει, αλλά μαζί με το κορμί του συνέχισε να «ψηλώνει» και η αγάπη του για την Ελλάδα!

Αισθανόντουσαν Έλληνες από παιδιά ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο; «Όταν τους είχα ρωτήσει από πού είναι ο Θανάσης μου είπε από την Ελλάδα. Ο Γιάννης μου απάντησε από τη Νιγηρία. Ο Θανάσης είχε μεγαλώσει με την Ελληνίδα νονά του, την Αριέτα Ζγουρδαίου (εκείνη είχε πάει στον Πανελλήνιο να δοκιμαστούν τους Θανάση και Γιάννη) και είχε επηρεαστεί. Ο Γιάννης στην πορεία αγάπησε την Ελλάδα. Δεν του καλλιεργούσα την ελληνικότητά του γιατί έχω δει παιδιά να αυτοκτονούν, να τρελαίνονται, όταν βλέπουν ότι είναι ξένοι σε μία χώρα. Ήθελα να τον προστατέψω, να βάλω πρώτα τον ψυχισμό του, σε περίπτωση που έβγαινε το κακό σενάριο, της μη αποδοχής του μετά τα 18. Ευτυχώς αναγκάστηκε η Πολιτεία και του έδωσε την πολυπόθητη ιθαγένεια,» είπε ο Σπύρος Βελλινιάτης.

Την περίοδο της εθνικής μας ανάτασης με την επιλογή του Έλληνα Γιάννη Αντετοκούνμπο από τους Μιλγουόκι Μπακς, ο ιδρυτής και γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος, έδινε «μάχη» στα τηλεοπτικά «παράθυρα» για να υπερισχύσει το δικό του μήνυμα: «Και στο ζωολογικό κήπο αν δώσετε σε έναν χιμπατζή μία μπανάνα και μία σημαία θα την υψώσει. Ξέρετε πόσοι από τη Νιγηρία και το Κονγκό βρίσκονται στην Ελλάδα; Αλλά δεν παίζουν μπάσκετ. Για να παίζει μπάσκετ τον έκαναν Έλληνα. Οι Έλληνες δεν είναι μαύροι,» δήλωνε από το στούντιο τηλεοπτικού καναλιού. Πριν περάσουν τρεις μήνες από την εθνική υπόκλιση στο “Greek Freak”, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, δολοφονήθηκε ο ράπερ με αντιφασιστική δράση, Παύλος Φύσσας, από τον Γιώργο Ρουπακιά.

 
%IMAGEALT

Παράγει ρατσισμό ο ίδιος ο αθλητισμός; Ο νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Γιώργος Βασιλακόπουλος, δήλωνε στις 13 Δεκεμβρίου 2006, πριν ακόμη ξεκινήσει το μπάσκετ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Τι είναι δηλαδή το ΝΒΑ; Κάτι μαϊμούδες που πηδάνε». Σήμερα, 11 χρόνια αργότερα, ο ίδιος χειροκροτεί θερμά τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο, όταν αγωνίζονται με την εθνική ανδρών, από τις θέσεις των VIP.

Η δυναμική της σχέσης Ελλάδας – Αντετοκούνμπο περιγράφεται στα λόγια του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη, “Πρακτορείο FM” και στον Κωνσταντίνο Βρουλή: «Μέσω του αθλητισμού ξεπερνιούνται οι φόβοι και οι προκαταλήψεις, οι διαφορές και οι ιδεοληψίες, σφυρηλατούνται οι συνειδήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η αγάπη του Γιάννη για την Ελλάδα και η αγάπη των Ελλήνων για τον Γιάννη είναι κάτι ιδιαίτερο. Δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε μέσα από τον αθλητισμό. Πέρα από τις χαρές και τις διακρίσεις που μπορεί να μας προσφέρει ο αθλητισμός, που αποτελεί διέξοδο, βοηθάει στη συναδελφοσύνη, στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Ο Γιάννης συμπυκνώνει την πεμπτουσία και των προβλημάτων που έχουμε σαν κοινωνία, αλλά και των λύσεων που μπορούμε να βρούμε».

 ΠΗΓΗ ΑΠΕ

To Top