Γιαννόπουλος: “Το μπαλάκι στην ΕΕΑ για την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης, άμεσα να γίνει η διερεύνηση”

Ο νομικός σύμβουλος και μέλος της «κιτρινόμαυρης» οικογένειας Γιώργος Γιαννόπουλος δίνει υπό το πρίσμα της δικηγορίας τις δικές του απαντήσεις σχετικά με το θέμα ΠΑΟΚ-Ξάνθης και των στοιχείων που θα μελετήσει η ΕΕΑ για ενδεχόμενος πολυϊδιοκτησίας που ήρθαν στο «φως» τις τελευταίες ώρες. Εξηγεί διεξοδικά το πόσο σύνθετη και ίσως χρονοβόρα διαδικασία είναι και το πόσο προσεκτικός πρέπει να είναι κανείς στα πορίσματα που καταλήγει.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!

Φυσικά μιλά για Άρη, την συγκινητική βοήθεια του κόσμου ενώ αναφέρει πως πρέπει άμεσα να βρεθούν οικονομικές λύσεις

Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

Υπάρχει «καπνός» στην υπόθεση με την πολυϊδιοκτησία;

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι τα στοιχεία που έχουν βγει στα φώτα της δημοσιότητας, αυτά βέβαια από εκεί και πέρα θέλουν διερεύνηση. Πρέπει να ερμηνευθούν υπό το πρίσμα της συσχέτισης τους με τις δύο ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρίες, πράγμα το οποίο είναι αντικείμενο δαιδαλώδους έρευνας που ενδεχομένως να κρατήσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι απλή περίπτωση και το μόνο που μπορεί κανείς να πει με προσοχή είναι ότι χρειάζεται διερεύνηση από όλες τις εμπλεκόμενες αρχές.

Η διαφορά που αντιλαμβάνεται και ο πιο απλός φίλαθλος είναι ότι μέχρι τώρα είχα φήμες ενώ τώρα έχουμε στοιχεία, έγγραφα που δημοσίευσε ένα κανάλι συμφερόντων..

Βέβαια. Μα αυτό ακριβώς ενεργοποιεί και όλες τις διαδικασίες που θα ξεκινήσουν από τώρα και επιπλέον ενεργοποιεί και την δικαιοδοσία και τον ρόλο της ΕΕΑ σε όλη την διαδικασία. Σε δεύτερο στάδιο βέβαια και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου διότι αυτή την στιγμή το μπαλάκι «πέφτει» στην ΕΕΑ που απ’ότι μαθαίνω πριν από λίγο επιλαμβάνεται κατόπιν καταγγελίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Θα μπορούσε βέβαια η ΕΕΑ να κινηθεί και αυτεπαγγέλτως όταν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Το βέβαιο είναι ότι θα επιληφθεί το θέματος, θα καλέσει σε ακρόαση τις εμπλεκόμενες ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρίες για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο υπάρχει ταύτιση και συνάρτηση με όλα αυτά τα έγγραφα. Για να μην παρερμηνευθούν αυτά που λέω, δεν εννοώ ότι υπάρχει αλλά να διερευνηθεί αν υπάρχει.

Και η δική μας θέση αυτή είναι..

Ακριβώς διότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, μέχρι στιγμής ναι μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά δεν αποδεικνύεται τίποτα, αυτό θα το δουν τα αρμόδια όργανα. Από εκεί και πέρα θα συνταχθεί ένα πόρισμα που θα πάει στην ΕΠΟ.

Ο επίσημος Ολυμπιακός προσέφυγε στην ΕΕΑ αρά δεν υπάρχει η αυτεπάγγελτη επέμβαση..

Έτσι ακριβώς. Από εδώ και πέρα το μπαλάκι είναι στην ΕΕΑ, είναι αυτονόητο συνταγματικό δικαίωμα των εμπλεκόμενων νομικών και φυσικών προσώπων να κλιθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους και όλα αυτά που διατείνονται ότι ισχύουν. Θα συνταχθεί το πόρισμα και θα σταλεί στην ΕΠΟ. Τώρα αν τυχόν η ΕΠΟ βλέποντας το πόρισμα καταλήξει πως υπάρχουν θέματα πειθαρχικών ευθυνών, θα καλέσει τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες για να δώσουν εξηγήσεις και θα είμαστε πλέον στο στάδιο των πειθαρχικών κυρώσεων.

Άρα η ΕΕΑ από μόνη της θα προωθήσει ένα πόρισμα στην ΕΠΟ;

Βεβαίως και θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό της ΕΠΟ και το πειθαρχικό της δίκαιο.

Αυτό βέβαια μπορεί να πάρει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες;

Φαντάζομαι πως ναι, είναι κάτι το οποίο θα καθυστερήσει. Διότι το κρίσιμο ζήτημα που είναι ερευνητέο στην ΕΕΑ δεν είναι καθόλου απλό. Πρέπει να εξεταστούν το μετοχολόγιο των εμπλεκόμενων εταιριών, η ροή του χρήματος, πόθεν προέρχεται αυτό το χρήμα και βέβαια ο βαθμός εμπλοκής σε όλο αυτό το δίκτυο εταιρικών διασυνδέσεων. Δεν γνωρίζω τι θα αποδειχθεί, αυτά είναι ζητήματα που θα τα ερευνήσει η αρμόδια επιτροπή.

Από την εμπειρία και την δράση σας στον αθλητικό χώρο, μπορεί να υπάρχει παρέμβαση και της πολιτείας;

Ασφαλώς. Οι διατάξεις που προβλέπουν την μη πολυϊδιοκτησία, διατάξεις που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν να παρακαμφθούν μέσω άλλων ρυθμίσεων οι οποίες θα αλλοίωναν και την μορφή που είναι τώρα διατυπωμένες. Το καλοκαίρι πήγε να γίνει παρέμβαση έτσι ώστε να επιτρέπεται η πολυϊδιοκτησία, τουλάχιστον μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Οι διατάξεις αυτές λοιπόν είναι αρκετά σοβαρές, είναι η βούληση του νομοθέτη και όλων των εμπλεκόμενων οργάνων ώστε να υλοποιηθεί αυτή η βούληση του νομοθέτη να καταταχθούν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό προϋποθέτει μια ταχεία διερεύνηση διότι πλήττονται οι ομάδες σε έναν αρκετά ευαίσθητο χώρο όπως είναι ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο. Παρακολουθούν χιλιάδες κόσμος και θέλουν να φαντάζονται ότι διεξάγεται μέσα σε συνθήκες διαφάνειας. Υπό αυτή την εκδοχή θεωρώ πως είναι απαραίτητη η ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης.

Αν η πολιτεία θέλει να προστατεύσει το ποδόσφαιρο που είναι πληγωμένο από παντού, θα έπρεπε να το επιβάλλει για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος..

Δεν έχει καμία σημασία ποια κυβέρνηση είναι στα πράγματα και ποια είναι η ανώνυμη εταιρία που εμπλέκεται ή δεν εμπλέκεται ή να διερευνηθεί το πως εμπλέκεται σε ανάλογες καταστάσεις. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και σε κάθε περίπτωση που προκύπτουν τέτοια θέματα υπάρχουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με το να τα διερευνήσουν. Νομίζω λοιπόν πως αυτό πρέπει να γίνει τώρα, σε αυτό πρέπει να συγκλίνει ο ρόλος και η θεσμική ιδιότητα που έχουν όλα τα εμπλεκόμενα όργανα και φορείς. Υπό αυτή την εκδοχή είναι αδιάφορο το ποια κυβέρνηση είναι στα πράγματα. Νομίζω άλλωστε πως υπάρχει και ένα προηγούμενο το 2015 που αφορούσε άλλες ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρίες, το οποίο κρίθηκε όπως κρίθηκε.

Αναφέρεστε στον Εργοτέλη που τότε κατήγγειλε την Κέρκυρα και η εκείνη υποβιβάστηκε;

Ακριβώς. Επομένως υπό αυτή την εκδοχή, είναι τελείως αδιάφορο το ποιες ανώνυμες εταιρίες εμπλέκονται. Ο κύριος Κούγιας είχε καταγγείλει και άλλα στο παρελθόν ζητήματα πιθανής πολυϊδιοκτησίας τα οποία δεν διερευνήθηκαν. Φαντάζομαι δεν υπήρχαν ανάλογα στοιχεία αλλά ο έγκριτος συνάδελφος είχε καταγγείλει και άλλα φαινόμενα από τα όσα δημοσιεύονται στα ΜΜΕ. Επομένως είναι κάτι που αφορά το σύνολο του ποδοσφαίρου και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και από το κοινό αλλά και από τα θεσμικά όργανα.

Όπως αναφέρουν επίσημες ανακοινώσεις από πλευρας Ολυμπιακού, θα δρομολογήσουν ενέργειες απέναντι στην FIFA και στην UEFA άμεσα και θίγεται πρώτη φορά και η αξιοπιστία και του περσινού πρωταθλήματος..

Αν αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο συνέτρεχε και την περσινή περίοδο, θα μπορούσε να τεθεί και αυτό το ζήτημα στο τραπέζι. Ενδεχομένως θα μπορούσαν να αφαιρεθούν πρωταθλήματα κτλ, αλλά πηγαίνουμε πολύ μακριά, είναι πολύ πρώιμη διαδικασία.

Έχει συμβεί στην Ιταλία αυτό..

Ναι έχει συμβεί αλλά για διαφορετικό λόγο. Αλλά σε κάθε περίπτωση το πάμε πολύ μακριά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να τοποθετηθούν επί του αρμόδιου οργάνου οι ανώνυμες εταιρίες που εμπλέκονται, τα φυσικά πρόσωπα ενδεχομένως και εν συνεχεία να εξεταστεί εάν και εφόσν υπάρχει πλαίσιο κυρώσεων ποιο θα είναι αυτό. Αν υπάρξει αδίκημα πρώτα απ’όλα, αν υπάρχει παραβίαση των επικαλούμενων διατάξεων και από εκεί και πέρα το πειθαρχικό πλαίσιο των κυρώσεων το οποίο θα επιληφθεί η επιτροπή της ΕΠΟ. Πρέπει να αναμένουμε γι’αυτό το κομμάτι.

Ως δικηγόρος αλλά και ως φίλαθλος, τίθεται θέμα πλέον ενδεχόμενης διακοπής του πρωταθλήματος ή ακόμη και πιο ειδικά, το Σάββατο είναι το ΠΑΟΚ-Ξάνθη..

Θα μπορούσε να τεθεί θέμα διακοπής του πρωταθλήματος εφόσον διερευνηθούν αυτές οι καταγγελίες. Ωστόσο φαντάζομαι πως αυτό θα έφερνε κωλύματα στον προγραμματισμό που έχει κάνει η ομοσπονδία και οι ομάδες. Οι λόγοι διαφάνειας και διαλεύκανσης μιας τέτοιας υπόθεσης που νομίζω πως είναι και προς ωφελος των εμπλεκόμενων εταιριών, κακά τα ψέμματα οι πρώτες που θα πρέπει και θέλουν να αποδείξουν την αθωώτητα τους, είναι οι εμπλεκόμενες ΠΑΕ. Επομένως θεωρώ ότι θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι μετά από μια ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης, θα ξεκινήσει εκ νέου το πρωτάθλημα. Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίζει το πόσο καιρό θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είναι μάλλον υπερβολικό να διακοπεί αυτή την στιγμή το πρωτάθλημα. Εμ πάσει περιπτώσει, ένα πρωτάθλημα θα πρέπει να διεξάγεται χωρίς ανάλογες «σκιές» σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

Μπαίνει και σε αμφισβήτηση το παιχνίδι του Σαββάτου..

Εντάξει, είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μπορεί να μην υπάρχει τίποτα μεμπτό αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι που δημιουργεί αυτό το «βάρος». Εγώ εύχομαι να είναι όλα ειρηνικά και να μην προκύψει κάτι παραπάνω.

Όπως μίλησαν Βόλος και Λάρισα για το θέμα των δανεικών και τους αγώνες με τον ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να απαντήσει και η Ξάνθη σχετικά με το ματς του Σαββάτου;

Εδώ και δεκαετίες γίνονται πολλά περίεργα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν καθίσουμε και αναλύσουμε τα όσα περίεργα γίνονται εδώ και δεκαετίες νομίζω δεν θα μας φτάσει η ώρα. Γίνονται πάρα πολύ περίεργα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το γνωρίζει και ο κόσμος. Δεν ξέρουμε που φτάνουν και ποιες είναι οι «ρίζες» τους και μέχρι που μπορούν να διαλευκανθούν. Ωστόσο είναι μια κατάσταση που συνοδεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι ότι πέφτει από τα σύννεφα κανένας, καλό θα είναι λοιπόν να απομονώσουμε αυτή την περίπτωση από όλα όσα έχουν ακουστεί ή έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς και να δούμε αν πράγματα συντρέχει κάτι από αυτά τα έγγραφα. Θα πρέπει να είμαστε όπως είπα και πριν πάρα πολύ προσεκτικοί και δεν θα πρέπει να καταδικάζουμε κανέναν. Αυτό είναι εσφαλμένο, κανείς δεν είναι καταδικασμένος, αυτό θα το κρίνουν τα αρμόδια όργανα.

Έχουμε κάποια εξέλιξη από τα «ανοιχτά μέτωπα» του Άρη;

Περιμένουμε, είμαστε στα δικαστήρια σε μια σειρά από ζητήματα, περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Θέλουμε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να τελειώσει αυτή η διαδικασία με τον όποιο τρόπο. Ακόμα αναμένουμε, είμαστε σε έναν δρόμο που θα καταλήξει κάπου. Ακόμα δεν έχουμε κάτι νεώτερο, μόλις φυσικά καταλήξουμε στην μια ή την άλλη κατεύθυνση θα κινητοποιηθούμε για να δούμε τι δρόμοι ανοίγονται. Ό,τι γίνεται και προκύπτει να είστε βέβαιος ότι θα ενημερωθείτε.

Υπάρχει φυσικά και η αγωνία για το μπάσκετ που θέλουμε να ανακάμψει..

Η κατάσταση στο μπάσκετ είναι πραγματικά στενάχωρη και δυστυχώς δεν γνωρίζω τι λύσεις μπορούν να δοθούν. Το μαχαίρι και το καρπούζι τα έχει ο μεγαλομέτοχος. Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς και με σύμπνοια και απόλυτη συνεννόηση να δοθούν λύσεις που δεν προϋποθέτουν αέναες συναντήσεις αλλά απαιτούν χρήματα. Το σημαντικό αυτή την στιγμή δεν είναι να καθίσουμε 10-15 άτομα γύρω από ένα τραπέζι, αλλά να προσφέρουν χρήματα όσοι μπορούν να το κάνουν στην ΚΑΕ. Το κάνει ήδη και με πολύ συγκινητικό τρόπο ο κόσμος του Άρη, νομίζω όλο το ζήτημα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχει σημασία λοιπόν το να βρίσκονται λίγοι ή πολλοί συνεχώς, σημασία έχει να βρεθεί τρόπος να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα προς την ΚΑΕ.

To Top