Γκολίτσης: «Είμαστε εδώ για να ανεβάσουμε τον Άρη στην κορυφή»!

O νέος προπονητής του ανδρικού βόλεϊ Σπύρος Γκολίτσης μίλησε για τον Άρη, στον οποίο έχει ανατεθεί το δύσκολο έργο της αναγέννησης του συλλόγου και της ανόδου στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Αναφερόμενος σε αυτό, συνέχισε τονίζοντας τα προβλήματα στο σύγχρονο ανδρικό βόλεϊ.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 101,7:

Θα ανεβεί ο Άρης στην Α1 κατηγορία; Αυτό μου ζήτησαν, το είχα αναφέρει στον Αρβανίτη, ο οποίος είναι ο πρώτος που πίστεψε σε εμένα κι με έφερε στον Άρη, για το οποίο τον ευχαριστώ. Νομίζω ότι ήρθαμε εδώ για να ανεβάσουμε τον Άρη στην φυσική του θέση. Οτιδήποτε άλλο δεν θα είναι επιτυχία, σκοπός και στόχος είναι η άνοδος.

Είναι εφικτή η μετάβαση; Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, όχι για τον Άρη, αλλά από θέμα ανταγωνισμού. Πάρα πολλές ομάδες πραγματικά επενδύουν στην άνοδο, έχουν κάνει πολύ καλά ρόστερ, είναι η πρώτη φορά που η κατηγορία της Pre League, έχει πάρα πολλούς αθλητές της Volley League, με φοβερή εμπειρία και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλες ομάδες. Οπότε μιλάμε για μία πληθώρα αθλητών, που είναι πάρα πολύ καλοί και είναι σε 5-6 διαφορετικές ομάδες, που είναι και δυνατές. Με τις μεταγραφικές κινήσεις που έχουμε δει ως τώρα, δείχνει πολύ δυνατή η Σκύδρα, δείχνει ο Πήγασος Πολίχνης, η Καλαμάτα, ο Πιερικός, η ΑΕΚ, η Σάμος με δύο νέους ξένους παίκτες, είναι αρκετές οι ομάδες. Είναι ένα πρωτάθλημα που εκπροσωπεί πολλές περιοχές της χώρας και έχει πολλές ομάδες που – με τους δύο ξένους που επιτρέπονται από φέτος – έχουν κάνει καλά ρόστερ.

Είναι η δημιουργία της δεύτερης κατηγορίας μία πολύ καλή κίνηση για το ελληνικό βόλλεϋ; Πολύ σωστή κίνηση, υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ Α1 και Α2, πολλές ομάδες που ανέβηκαν από την Α2 δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην Α1 γιατί είναι μεγάλη η διαφορά των δύο κατηγοριών. Νομίζω πως τώρα με την Πρε Λιγκ είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ Α1 και Α2 και με την συμμετοχή δύο ξένων, καθώς ξέρουμε πως σην Α1 επιτρέπονται τέσσερις, ενώ μέχρι πριν 2 χρόνια η Α2 δεν είχε ξένους, πλέον έρχεται η Πρε Λιγκ με δύο ξένους και δυνατές ομάδες που διεκδικούν την άνοδο, να καλύψει το κενό που υπήρχε. Ο Άρης θα πάρει δύο ξένους.

Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από τους νέους ξένους παίκτες; Δεν θέλω ακόμα να αποκαλύψω ποιοι είναι, γιατί περιμένουμε κάποιες τυπικές διαδικασίες με τις βίζες τους, οπότε είναι εκτός Ευρώπης τα παιδιά. Τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί και τυπικά η συμφωνία, είναι δύο αθλητές που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και μαζί με τα άλλα παιδιά, θα κάνουμε μία πολύ καλή ομάδα, ανταγωνιστική με πολύ καλό μέσο όρο ηλικίας, με πολύ καλό υπόβαθρο για να μπορέσει να πετύχει την άνοδο. Είναι παιδιά που «διψάνε», που έχουν φιλοδοξίες και διάθεση για δουλειά, σε μία ηλικία που μπορούν να δώσουν πράγματα. Δημιουργούμε μία ομάδα όπως πρέπει να είναι και όπως την οραματίζεται ο κόσμος του Άρη, έτσι ώστε να είναι η ομάδα περήφανη και στο βόλλεϋ.

Είστε ικανοποιημένος από την δημιουργία του νέου ρόστερ; Πάρα πολύ. Έχουν έρθει οι αθλητές που ήθελα και νομίζω πως στις 30 Αυγούστου που ξεκινάμε, θα έχω όλους τους αθλητές στην διάθεση μου, πλην των δύο ξένων που θα ενσωματωθούν στο επόμενο διάστημα και θα είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της επόμενης σεζόν. Με τους Έλληνες κλείσαμε σε όλες τις θέσεις.

Πότε σηματοδοτείται η αρχή του πρωταθλήματος; Περιμένετε βοήθεια από τον κόσμο; Το πρωτάθλημα ξεκινάει 23 Οκτωβρίου, έχει γίνει και η κλήρωση, παίζουμε εκτός έδρας στην Θεσσαλονίκη, στην Πολίχνη εναντίον του Πήγασου, είναι δύσκολο παιχνίδι και θα είναι το πρώτο. Ο πρώτος αγώνας εντός έδρας, στον οποίο περιμένουμε και τον κόσμο, είναι το σαββατοκύριακο 30-31 Οκτωβρίου στο γήπεδο με τον Πιερρικό. Νομίζω πως ο Άρης μπορεί να κάνει την διαφορά στην κερκίδα.

Κάνει διαφορά στον αγώνα μία γεμάτη κερκίδα; Νομίζω πως ο κάθε αθλητής, όταν παίζει σε ένα γήπεδο γεμάτο κόσμο που τον παροτρύνει, τον υποστηρίζει και βλέπει ότι υπάρχει κάτι που ο κόσμος περιμένει από αυτόν, δίνει φτερά στον αθλητή, για να παίξει όσο καλύτερα μπορεί και να αποδώσει στο μέγιστο.

Πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από την έναρξη των ακαδημιών; Αρχικά να πούμε ότι 4 παιδιά από το εφηβικό, έχουν προωθηθεί στην ανδρική ομάδα, ο Άρης θέλει τις υποδομές του να λειτουργούν σε πολύ σωστά πρότυπα, υπάρχουν 2 πολύ σοβαροί προπονητές και καλό θα είναι ο κόσμος του Άρη να προωθεί τα παιδιά του στο βόλλεϋ. Πρέπει να έρθουν να παίξουν βόλλεϋ, καθώς υπάρχουν παιδιά από 7-8 ετών μέχρι και 17-18 που μπορούν να ενταχθούν στα τμήματα υποδομής του Άρη.

Υπάρχει ποιότητα ανάμεσα στα τμήματα; Ναι, έχει παιδιά με προσόντα που θέλουν χρόνο αλλά νομίζω πως σιγά σιγά προωθούνται οι ακαδημίες του Άρη, για να ενταχθούν παιδιά στο μέλλον στην ανδρική ομάδα. Το ότι παίζουν την νέα αγωνιστική σεζόν 4 αθλητές του Άρη στην ανδρική ομάδα, νομίζω πως είναι το πιο σημαντικό.

Πόσο καλή είναι η συνεργασία με το διοικητικό προσωπικό του Άρη; Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και δεν το περιμένα να συμβεί σε τέτοιο βαθμό. Εξαιρετικοί όλοι τους, ειδικά ο κύριος Αρβανίτης που ασχολείται μόνο με το ανδρικό βόλλεϋ, είναι άνθρωποι που είναι αριανοί και αγαπούν τον Άρη, έχουν προσφέρει και στο παρελθόν στο σύλλογο και φέτος δίνουν όλη τους την ενέργεια στον στόχο του Άρη για την άνοδο στην Α1. Γενικός αρχηγός είναι ο Παναγιώτης και διοικούσα επιτροπή νομίζω πως έχουμε αναφέρει τα ονόματα των ανθρώπων, ο Μπαλασόπουλος, ο Νικολός, ο Γκανούλης κλπ, είναι τα παιδιά που είναι κοντά στην ομάδα και νομίζω πως έχουμε κάνει ένα πολύ ωραίο τεχνικό και διοικητικό επιτελείο, έτσι ώστε να είμαστε όλοι μία οικογένεια και να πετύχουμε τον στόχο.

Ο Άρης θα δείξει επαγγελματισμό με την νέα χρονιά; Ναι, αυτό θέλουμε να είμαστε ομάδα Α1 από φέτος, έτσι να γίνει και πιο ομαλά η μετάβαση στην νέα χρονιά, με το καλό να μας δείτε στην Α1, έχουμε προπονήσεις πρωί και απόγευμα, η διοίκηση προσπαθεί για τα πάντα να είναι λυμένα προς τους αθλητές, οι παροχές αλλά και όσα είναι γύρω από το τμήμα, για να μπορούμε να λειτουργούμε απερίσπαστα.

Γίνονται συζητήσεις για την πιθανή μετάβαση στην Α1 κατηγορία; Εγώ νομίζω ότι ο κύριος Αρβανίτης και η διοίκηση του συλλόγου έχει κάνει πολλά βήματα, αν η ερώτηση αφορά το οικονομικό κομμάτι του παρελθόντος, η ομάδα Α1 θα είναι έτοιμη όταν χρειαστεί. Ισχύει πως ο σύλλογος έχει σταθεροποιηθεί οικονομικά κατά κάποιον τρόπο, αλλά εγώ δεν είμαι τόσο αρμόδιος να απαντήσω, αν και γνωρίζω από τις συζητήσεις που έχουν γίνει πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, έτσι ώστε η ομάδα να μπορεί να συμμετάσχει στην επαγγελματική κατηγορία, κάνοντας μία νέα αρχή και κερδίζοντας την χαμένη αξιοπιστία της.

Πρόκειται ο Άρης να πρωταγωνιστήσει αν καταφέρει να ανέβει στην επαγγελματική κατηγορία; Βήμα βήμα, νομίζω ότι είναι λίγο μακρινό αυτό, αλλά ο σκοπός και ο στόχος μας είναι η οργάνωση και η επιτυχία του τμήματος αν με το καλό έρθει, διότι είναι μία χρονιά δύσκολη και τίποτα δεν δείχνει να θεωρείται δεδομένο. Τα πάντα θα αποκτηθούν μέσω της σκληρής προσπάθειας. Θα έχουμε όλο τον χρόνο έτσι ώστε να οργανωθεί ακόμα καλύτερα η ομάδα και να διεκδικεί την νίκη σε όλους τους αγώνες και στην Α1 και να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται στην επαγγελματική κατηγορία.

Η παρελθοντική πορεία σας στον Άρη, αποτελεί κίνητρο ανόδου στην μεγάλη κατηγορία; Νομίζω πως είναι μεγάλη χαρά και τιμή, ως φοιτητής στο Χαριλάου μεγάλωσα και σπούδαζα, σίγουρα θέλουμε όλοι να βλέπουμε τον Άρη ψηλά. Εύχομαι να γίνει πραγματικότητα και να το χαρούμε μαζί με τον κόσμο, την μεγάλη επιστροφή στην Α1.

Αγαπημένος παίκτης σε μικρή ηλικία; Τότε ήμουν φοιτητής, όταν ο Άρης πήρε το πρωτάθλημα ήμουν στο τέταρτο έτος, ήταν φοβερή ομάδα αλλά δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιον από το βόλλεϋ, νομίζω πως πολλά παιδιά προσέφεραν, ο Βαγγέλης Κουτσονίκας, ο Μητρούδης και ο Αλεξανδρόπουλος, βέβαια και πιο γνωστά ονόματα, πολλά άλλα παιδιά έφεραν τον Άρη στην κορυφή.

Ενα γενικότερο σχόλιο για την πορεία του ελληνικού βόλλεϋ τα τελευταία χρόνια: Δυστυχώς, έχω γράψει σχετικό θέμα, είχα δημοσιεύσει τον Δεκέμβρη μία τριλογία, μπορεί κάποιος να την αναζητήσει στο Gazzetta αν θέλει, πολλά έγιναν λάθος. Πολλές ομάδες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, τα έσοδα δεν ήταν σωστά, η λειτουργία της λίγκας δεν ήταν η πρέπουσα, πολλές ομάδες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. Είναι λυπηρό πως τα τελευταία 4-5 χρόνια, Σεπτέμβρη μήνα, 1-2 ομάδες να αλληλοδοτούνται, να υπάρχουν θέματα, ενώ φτάσαμε στο σημείο πέρυσι να παίξουν μόνο 8 ομάδες. Το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε η περσινή Πρε Λιγκ, δεν ανέβηκε και δεν κατέβηκε κανένας κατηγορία, νομίζω πως συνεχίζεται η Α1 μόνο με 8 ομάδες.

Ποιος φταίει τελικά για την καθοδική πορεία του ελληνικού ανδρικού βόλλεϋ; Ίδιο μέρος ευθύνης έχουν όλοι, το ανδρικό βόλλεϋ δεν είναι στα καλύτερα του, υπάρχει μία κάμψη και πρέπει να μας προβληματίσει αυτό, όλους, έτσι ώστε να ξαναφέρουμε το ανδρικό βόλλεϋ στον δρόμο των επιτυχιών και να αρχίσουν να ασχολούνται περισσότεροι αθλητές. Βέβαια και περισσότερες ομάδες να ξεκινήσουν να επενδύουν στο βόλλεϋ. Αχνοφαίνεται πως κάτι καλό γίνεται, η συγκεκριμένη Πρε Λιγκ με χαροποιεί, έχει ομάδες που θέλουν να ανεβούν στην Α1 και μακάρι τα επόμενα χρόνια να δούμε περισσότερες, η Α1 πρέπει να έχει 12 ομάδες, δεν μπορεί να παίζει με 8 ή 10.

Με τις νέες κινήσεις από το “Στοίχημα”, θα αναγεννηθεί το βόλλεϋ; Νομίζω ότι αυτό που έγινε με τα τυχερά παιχνίδια και έχουν κέρδος τα επαγγελματικά σωματεία, δίνει την ευχαίρεια στις ομάδες να δημιουργήσουν καλύτερα ρόστερ, να βελτιωθούν κατά πολύ οι ομάδες, για αυτό και είπα και προηγουμένως πως βλέπω να αχνοφαίνεται κάτι. Ελπίζω να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς πρέπει να δοθεί και ένα κίνητρο στις επιχειρήσεις που προάγουν τον αθλητισμό, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να βοηθήσουν τις ομάδες, να γίνουν ακόμα πιο αξιόπιστα και αξιόλογα πρωταθλήματα.

Σχόλιο για το γυναικείο βόλλεϋ του Άρη: Ο Άρης πλέον έχει καθιερωθεί ως μία πολύ υπολογίσιμη δύναμη, μην ξεχνάμε πως έφτασε μέχρι τον τελικό τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται μία πολύ καλή προσπάθεια από τους ανθρώπους που ασχολούνται με το γυναίκειο βόλλεϋ και πρέπει να το μιμηθούμε και εμείς στο ανδρικό, έτσι ώστε όπως πρωταγωνιστεί το γυναικείο βόλλεϋ τα τελευταία χρόνια, να καταφέρει και το ανδρικό σε παρόμοια επίπεδα. Πολύ δυνατή είναι η λίγκα των γυναικών έχει 7-8 πολύ δυνατές ομάδες και νομίζω πως είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη, καθώς είναι 14 ομάδες συγκριτικά με το ανδρικό που είναι 8 και οι 8 παίζουν play off. Σίγουρα ο Άρης θα είναι στην οχτάδα, δεν το συζητώ αυτό, αλλά οι διασταυρώσεις θα είναι λίγο περίεργες, καθώς δείχνουν ομάδες όπως η Σαντορίνη, ο ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, η Βούλα, δείχνουν να είναι ομάδες με πολύ ποιοτικές ξένες και πολύ καλές Ελληνίδες. Έχουν επενδύσει στις ομάδες τους και νομίζω πως θα δούμε ένα φοβερό πρωτάθλημα, με σασπένς και εκπλήξεις και τον Άρη να έχει τις δυνατότητες να μπει μέχρι και την τετράδα. Ίσως το πιο δυνατό αποτέλεσμα της ιστορίας.

Τέλος, ένα σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο του Άρη: Νομίζω πως ο κόσμος του Άρη αγαπάει την ομάδα σε όλα τα αθλήματα, πρέπει να στηρίξει και το βόλλεϋ, εγώ καλώ τον κόσμο να έρθει και στην Μίκρα. Δεν μπορεί ο Άρης να παίζει με 200 και 300 φιλάθλους όπως κάποιες άλλες ομάδες. Το να δούμε κι έναν αγώνα βόλλεϋ δύο φορές τον μήνα, είναι σημαντικό για εμάς και θέλουμε τον κόσμο του Άρη να «σπρώξει» την ομάδα στην άνοδο.

To Top