ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γκολ και στατικές φάσεις: Οι καλύτεροι, οι χειρότεροι και τι έχει καταφέρει ή όχι ο Άρης (photos)

Συμπληρώθηκε το 1/3 του πρωταθλήματος και σταδιακά αποκτούμε «εικόνα» για το πώς λειτουργούν οι ομάδες, τόσο επιθετικά όσο και ανασταλτικά. Το gazzetta.gr σε συνεργασία με το ο Ινστιτούτο Αθλητικής Ανάλυσης, θα αναλύσει μέσω του InstatScout ορισμένα στοιχεία για το πώς σκοράρουν οι ομάδες της κατηγορίας, αλλά και στον αντίποδα που παρουσιάζονται περισσότερο «ευάλωτες» αμυντικά. 

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

ΓΚΟΛ ΥΠΕΡ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 
Το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόπο ώστε να φτάσουμε σε αυτό. Από τον τομέα που σκοράρει κάθε ομάδα  μπορούμε, ως ένα βαθμό, να αντιληφθούμε τον τρόπο ανάπτυξής της και αξίζει να δούμε αναλυτικά τις αντίστοιχες επιδόσεις των 16 «μονομάχων» της Super League. Αρχικά αν τα καταφέρνουν «πατώντας» στην αντίπαλη περιοχή ή με μακρινά σουτ, οπότε και έχουμε στα χέρια μας ορισμένα αξιόλογα ευρήματα. Οπως ότι ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, Πανιώνιος, Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων έχουν πάρει όλα τα τέρματά τους μέσα από το «κουτί».
*Δεν υπολογίζονται τα αυτογκόλ.
ΓΚΟΛ ΚΑΤΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Την ίδια στιγμή υπάρχει και το ανασταλτικό σκέλος, δηλαδή αν οι ομάδες δέχονται ως επί το πλείστον γκολ μέσα από τα καρέ τους ή με μακρινά σουτ. Σε ΠΑΣ, Αρη, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό η εστία τους παραβιάστηκε ως τώρα εντός των ορίων τους, αν και φυσικά διαφέρει αισθητά ο αριθμός των τερμάτων που μετρούν παθητικό. Αρκετά μεγάλο παθητικό από ανάλογο θέση παρουσιάζουν ακόμη Λεβαδειακός, Απόλλων, ΟΦΗ, Παναιτωλικός.
ΓΚΟΛ ΥΠΕΡ ΑΠΟ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ 
Οι στατικές φάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν σημαίνοντα ρόλο στην επιθετική λειτουργία των ομάδων. Ολες δουλεύουν πάνω σε αυτές και προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν. Ας δούμε τι… παίρνουν από εκείνες οι 16 της Super League, όπου ξεχωρίζει η επίδοση του Ατρόμητου. Τόσο σε σύνολο τερμάτων που έχουν προέλθει από ανάλογο τρόπο, όσο και σε σχέση με τα συνολικά του γκολ ως τώρα στη σεζόν (8/16). Ανάλογα υψηλή αναλογία έχει και ο Αρης (6/12), ενώ Λάρισα και Λαμία έχουν μεν μεγαλύτερο ποσοστό, 57% και 56% αντίστοιχα, αλλά σε σε μικρότερους απόλυτους αριθμούς. Αυτόματα αποτυπώνεται ανάγλυφα το πόσο πολύ στηρίζονται στις στημένες μπάλες, σε αντίθεση με τον ΠΑΣ που δεν έχει σκοράρει ακόμη με ανάλογο τρόπο.
ΓΚΟΛ ΚΑΤΑ ΑΠΟ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ 
Για μία ομάδα δεν είναι σημαντικό μόνο να εκμεταλλεύεται επιθετικά τις στατικές φάσεις, αλλά καλείται να μην δέχεται γκολ με ανάλογους τρόπους. Μετά και την συμπλήρωση της 10ης αγωνιστικής, εκείνος που παρουσιάζει το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόβλημα είναι ο ΟΦΗ. Τα 9 από τα 16 τέρματα παθητικό που μετρά προήλθαν από στημένη μπάλα και το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στα επίπεδα του 56%.
Στην καρτέλα ξεχωρίζει, σε πρώτη ανάγνωση, και η κακή επίδοση του Αστέρα (8/12, ποσοστό 67%), όμως τα 5 από τα 8 γκολ αφορούν περιπτώσεις πέναλτι, οπότε σε πραγματικό χρόνο οι Αρκάδες δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν έχουν ακόμη δεχθεί έστω ένα τέρμα με αυτόν τον τρόπο.
To Top