Γκουαρδιόλα – Pandora Papers: Στην έρευνα για φοροδιαφυγή σε off-shore στην Ανδόρα

Στη λίστα των διασήμων που κατονομάζουν τα «Pandora Papers» βρίσκεται και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος διατηρούσε ανοιχτό λογαριασμό στην Ανδόρα μέχρι το 2012 για να αποφύγει τη φορολογία στην Ισπανία. Μέσα και οι Αντσελότι, Ποτσετίνο, Ντι Μαρία.

Το όνομα του Πεπ Γκουαρδιόλα φιγουράρει μεταξύ των 11,9 δισεκατομμυρίων εγγράφων της έρευνας «Pandora Papers» που ήρθαν στο φως μέσω της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), βγάζοντας στη «φόρα» την κρυμμένη περιουσία των ισχυρών σε υπεράκτιες εταιρείες.

Η περίπτωση του τεχνικού της Μάντσεστερ Σίτι αφορά έναν μη δηλωμένο, off-shore λογαριασμό που εντοπίστηκε στην Ανδόρα, ενεργό από το 2003 ως το 2012, όπου ο Καταλανός κατέθετε τα ποσά του μισθού στην Αλ-Ντουχαΐλ του Κατάρ, στο τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής. Ο λογαριασμός παρέμεινε ανοιχτός μέχρι το 2012 όταν εκείνος βρισκόταν στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα ως προπονητής, με τον Πεπ να χρησιμοποιεί την φορολογική αμνηστία του τότε Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι για να τακτοποιήσει το ποσό των 500.000 ευρώ πίσω στη χώρα του. Μέχρι εκείνη την περίοδο, ο Γκουαρδιόλα δεν είχε δηλώσει τα χρήματα του εν λόγω λογαριασμού στην ισπανική εφορία.

Η παραπάνω φορολογική αμνηστία ήταν ένα μέτρο της τότε κυβέρνησης να αυξήσει την κερδοφορία εν μέσω οικονομικής κρίσης, δίνοντας το δικαίωμα σε εταιρείες και πολίτες να φέρουν στο φως τα χρήματα που δεν είχαν δηλώσει, δίχως νομικές κυρώσεις και με μόλις 10% ποσοστό φορολόγησης (εξαιρετικά χαμηλότερο από αυτό που ίσχυε κανονικά στη χώρα). Νόμο που εκμεταλλεύτηκε και ο Γκουαρδιόλα.

Ο τεχνικός των Σίτιζενς, όμως, δεν είναι ο μόνος από τον ποδοσφαιρικό κόσμο που μπορεί να βρει κανείς στα «Pandora Papers». Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, Άνχελ Ντι Μαρία, αλλά και ο Κάρλο Αντσελότι είναι ονόματα που επίσης συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, με τον τελευταίο για καταθέσεις σε εταιρεία στις Παρθένες Νήσους, η οποία είχε αναλάβει τα δικαιώματα της εικόνας του στο διάστημα της πρώτης θητείας οτυ στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 2013 ως το 2015.

To Top