ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Γκουϊντέτι: Από την άσημη Μπρομαποϊκάρνα μέχρι το όνειρο να γίνει ο νέος Ιμπραΐμοβιτς στα χέρια του Κούμαν

Ο Τζον Γκουϊντέτι που βρίσκεται στο μεταγραφικό κάδρο του Άρη αποτέλεσε πριν μερικά χρόνια… πρωτοσέλιδο στην Σουηδία και όχι μόνο, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου και έναν από τους προπονητές του, τον Ρόναλντ Κούμαν να μιλήσουν για τις πιθανότητες να “γεννηθεί” ποδοσφαιρικά ένας νέος Ιμπραΐμοβιτς.

Ο Γκουϊντέτι ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας στις ακαδημίες της άσημης μεν Μπρομαποϊκάρνα, αλλά σε μια ομάδα κατ’ εξοχήν “εργοστάσιο” παραγωγής ποδοσφαιρικών ταλέντων της Σουηδίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν μερικά χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στη Ευρώπη όσο αφορά τον αριθμό των ενεργών ομάδων όλων των ηλικιών. Το 2007 είχε 247 ομάδες και 3000 ποδοσφαιριστές! Είναι γνωστός για τις ακαδημίες τους, από τις οποίες προέκυψαν πολλοί ικανοί Σουηδοί ποδοσφαιριστές.

Από αυτήν την όμορφη ιστορία που θα μπορούσε να μοιάζει με Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, τον Απρίλιο του 2008, σε ηλικία δεκαέξι ετών, Γκουϊντέτι υπέγραψε τριετή συμφωνία με την Μάντσεστερ Σίτι, με τις Ίντερ, Σαμπντόρια, Λάτσιο και Ρόμα, μεταξύ άλλων,  να επιθυμούν εξίσου την απόκτησή του.

Την πρώτη του σεζόν στην Αγγλία αγωνίστηκε με την U-18 της «Σίτι» σκοράροντας μάλιστα 13 φορές σε 13 εμφανίσεις, ενώ το 2010 πήγε δανεικός στην πρώην του ομάδα την Μπρομαποϊκάρνα. Ακολούθησε η μεταγραφή του στην Μπέρνλι, όμως το όνομά του έγινε γνωστό στη Φέγενορντ.

Τον Μάιο του 2011, ο Σουηδός άσος ταξίδεψε με τον πατέρα του στο Ενσέντε της Ολλανδίας με τα σουηδικά, ολλανδικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Τβέντε. Ωστόσο, την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου άπαντες διαψεύστηκαν, καθώς Φέγενορντ και Μάντσεστερ Σίτι συμφώνησαν  για τον δανεισμό του για το υπόλοιπο της σεζόν 2011 – 12. Ο Γκουιντέτι έκανε το ντεμπούτο του στο παιχνίδι με την Μπρέντα και συνολικά κατάφερε να βάλει 23 τέρματα σε 20 εμφανίσεις.

Δεν είναι τυχαίο  ότι ο τότε προπονητής του στην Φέγενορντ ο Ρόναλντ Κούμπα ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο νεαρός επιθετικός μπορεί να γίνει εξίσου καλός παίκτης με τον Ιμπραΐμοβιτς, μιλώντας για τα σχεδόν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά του με τον Ζλάταν (δυναμικός, γρήγορος, με ευχέρεια στο σκοράρισμα και στον χειρισμό της μπάλας). Με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στην ομάδα του λιμανιού, κέρδισε μία θέση στο ρόστερ της «Σίτι» με την οποία ανανέωσε τελικά το συμβόλαιο του για ακόμα τρία χρόνια (μέχρι το 2015).

Στην πλούσια πρώτη ομάδα των “πολιτών” μπορεί να μην αγωνίστηκε ποτέ, αλλά κατάφερε να σφυρηλατήσει ένα δυναμικό προφίλ, φορώντας την φανέλα της Σέλτικ και της Αλαβές…

 

To Top