Γκραντ Χιλ: “Ανυπομονούμε για το ματς με την Ελλάδα, τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου το ρόστερ της Team USA”

Αντίστροφα μετράει το αφεντικό της USA Basketball, Γκραντ Χιλ, για το αυγουστιάτικο φιλικό της Team USA με την Ελλάδα στο Άμπου Ντάμπι, όπως δήλωσε σε zoom call το απόγευμα της Δευτέρας (13/3).

Λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση του μεγάλου τουρνουά στο Άμπου Ντάμπι, στο οποίο θα συμμετάσχουν η Team USA, η Γερμανία και η Ελλάδα, ο εκτελεστικός διευθυντής της USA Basketball, Γκραντ Χιλ, μίλησε μέσω zoom call με 20 δημοσιογράφους. Το SPORT24 παρακολούθησε τη συζήτηση του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα, που έδειξε απίθανη ανυπομονησία για την προετοιμασία της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ και για το συναπάντημα με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο δρόμο προς το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει σε Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ιαπωνία από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της USA Basketball:

“Ανυπομονούμε να ταξιδέψουμε στο Άμπου Ντάμπι, σε μία νέα αγορά που έχει ενθουσιασμό για το μπάσκετ και ειδικά για την Team USA και για το NBA. Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μάθαμε ότι θα παίξουμε και στην Ισπανία, με την Ισπανία και με τη Σλοβενία. Στο Άμπου Ντάμπι θα είναι ευκαιρία για να συναντήσουμε ανταγωνισμό σαν αυτόν του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανυπομονούμε να παίξουμε με Γερμανία και Ελλάδα. Είναι σημαντικά ματς για εμάς, ανυπομονούμε γιατί δεν θα είμαστε εκεί απλά τα μέλη της USA Basketball, αλλά και η Γερμανία και η Ελλάδα, όλοι μέλη ενός παγκόσμιου αθλήματος.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Οκτώβριο για τα φιλικά παιχνίδια του NBA και πραγματικά εξεπλάγην από την πόλη. Ο ενθουσιασμός για το μπάσκετ, ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Διψούν για τους μπασκετμπολίστες του NBA, από τότε μιλήσαμε γι’ αυτά τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων και όλοι ανυπομονούσαν για να δουν τέτοιες ομάδες εκεί. Δεν μπορώ να περιμένω για να δει ο κόσμος μπάσκετ υψηλού επιπέδου, από εμάς, από τη Γερμανία και από την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, έχω επισκεφθεί και τη Μανίλα, το 1996. Ήταν απίστευτη εμπειρία. Είχα χάσει το μυαλό μου! Ένιωθα ότι ήμουν σε αρένα NBA, με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν έξω από το ξενοδοχείο. Ήμουν σαν ροκ σταρ, σαν μέλος των Μπιτλς. Ο κόσμος πεινούσε για το μπάσκετ, ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν από τους πρώτους που πήγαν εκεί. Γύρισα το 2000 και ήταν και πάλι απίστευτη εμπειρία. Κάθε παίκτης που έχει εμπειρία από Παγκόσμιο Κύπελλο, επιστρέφει καλύτερος παίκτης. Χαίρομαι που θα βρίσκομαι και πάλι στη Μανίλα. Δεν υπάρχει αλλού αυτή η αγάπη, αυτό το πάθος του κόσμου για το μπάσκετ.

Η USA Basketball θα γίνει 50 ετών, με το NBA συνεργαζόμαστε εδώ και 30 χρόνια. Οπότε με τα logistics και με την ασφάλεια, θα είμαστε προετοιμασμένοι. Δουλεύουμε μαζί, θέλουμε να διασκεδάσουμε, αλλά να είμαστε και ασφαλείς. Να δούμε τη Μανίλα και να παίξουμε και μπάσκετ. Θέλουμε να είμαστε όλοι ασφαλείς, θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και όλα θα πάνε καλά.

Το international μπάσκετ είναι πολύ διαφορετικό, πολύ πιο δυναμικό. Μπορούν να σε κερδίσουν με απίθανους παίκτες που βρίσκονται ήδη στο NBA. Ιστορικά έχουμε δει ψηλούς που μπορούν να σουτάρουν, να χειριστούν τη μπάλα, είναι διαφορετικό άθλημα. Χαίρομαι επειδή έχουμε ταλαντούχους κοντούς, πρέπει να έχουμε και σουτέρ, ειδικά σε αγώνες με λιγότερες κατοχές. Χρειαζόμαστε σκόρερ, τύπους που θα μπορούν να βάλουν τη μπάλα στο καλάθι. Συνεργαζόμαστε με τον Στιβ Κερ για να έχουμε την καλύτερη πιθανότητα για να κατακτήσουμε το χρυσό μετάλλιο.

Δεν τα πήγαμε καλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 και αυτό έπαιξε ρόλο στα rankings. Η Ισπανία μας προσπέρασε. Δεν μας αρέσει αυτό το γεγονός, ότι δεν είμαστε το νούμερο 1. Έχουμε όμως έξτρα κίνητρο για να τα καταφέρουμε. Δεν μας αρέσει η ιδέα να μην είμαστε το νούμερο 1 και έχουμε την ευκαιρία για να το αλλάξουμε αυτό.

Όλοι περιμένουν να μάθουν ποιοι παίκτες έχουν συμφωνήσει για να παίξουν το καλοκαίρι. Είχαμε καλές συζητήσεις, τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ανεβάσει την ένταση σε αυτές τις συζητήσεις. Τον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου θα ανακοινώσουμε το ρόστερ της ομάδας. Όπως είπα, υπάρχει απίθανος ενθουσιασμός από παίκτες που πραγματικά θέλουν να είναι στην ομάδα. Πρέπει να βρούμε την καλύτερη χημεία. Γίνεται πολλή δουλειά γι’ αυτό το χρυσό μετάλλιο, οτιδήποτε λιγότερο θα συνιστά αποτυχία. Λατρεύω την πρόκληση, λατρεύω την ευκαιρία, λατρεύω να δουλεύω με σπουδαίους ανθρώπους.

Θα έχουμε tryouts για το ρόστερ, είναι ό,τι καλύτερο αυτός ο χρόνος για να γίνουμε ομάδα, για να χτίσουμε χημεία και να προετοιμαστούμε για ένα διαφορετικό άθλημα όπως είναι το international μπάσκετ. Είχαμε σπουδαίους αθλητές σε προηγούμενες διοργανώσεις που μεγάλωσαν ηλικιακά. Τώρα είμαστε ενθουσιασμένοι για τους νεότερους παίκτες, φυσικά θα έχουμε και κάποιους έμπειρους βετεράνους. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Κάθε γενιά είναι διαφορετική, πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε.

Θα υπάρχει και μία Select Team, δεν μπορώ να περιγράψω τη σημασία που θα έχει για την προετοιμασία μας. Ήμουν μέλος της το 1992, είχαμε μία επιτυχία και πολλές αποτυχίες απέναντι στη Dream Team τις επόμενες ημέρες. Αυτή η ομάδα θα προετοιμάσει το ρόστερ, θα έχει νεαρούς αθλητές που στο μέλλον θα είναι μέλη της εθνικής ομάδας. Συνέβη στο παρελθόν με τον Ίρβινγκ, με τον Ντουράντ που στη συνέχεια έπαιξαν σε μεγάλες διοργανώσεις”.

To Top