Γυμναστήρια Θεσσαλονίκης: Πάνω από 20 παράνομοι χώροι άθλησης έχουν σφραγιστεί-Αμέτρητες οι καταγγελίες

Πάνω από 20 χώροι άθλησης στη Θεσσαλονίκη που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ενός γυμναστηρίου σφραγίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενώ με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι καταγγελίες για τους παράνομους χώρους.

Οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων, όπως είχε γράψει το ThessToday.gr, έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του πελατολογίου τους-το οποίο και επιχειρούν να ανακτήσουν- εξαιτίας των παράνομων χώρων άθλησης που αυξήθηκαν στη Θεσσαλονίκη εν μέσω κορωνοϊού. Αρκετοί πελάτες στράφηκαν σε άλλους χώρους στην προσπάθειά τους να αθληθούν την περίοδο που τα γυμναστήρια ήταν κλειστά. O γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων, Κώστας Κοπαρανίδης σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr τόνισε ότι είναι αμέτρητοι οι ακατάλληλοι χώροι πλέον στην πόλη που παρέχουν υπηρεσίες άθλησης και μη ασφαλή γυμναστική.

Οι έλεγχοι και τα λουκέτα

Στα χέρια του Συλλόγου καταφθάνουν διαρκώς δεκάδες καταγγελίες ενώ από τους 80 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια, σε οριστικό κλείσιμο οδηγήθηκαν 21 χώροι μέχρι και πριν από το Πάσχα. «Το εντυπωσιακό είναι ότι αρκετές καταγγελίες προέρχονται από πολίτες που έχουν επισκεφθεί τέτοιους χώρους όπου είτε έχουν τραυματιστεί είτε δεν εξυπηρετήθηκαν σωστά. Οι έλεγχοι έχουν σημειωθεί σε σχολές χορού, συλλόγους που παρέχουν διάφορες υπηρεσίες άθλησης, γυμναστήρια χωρίς άδεια λειτουργίας, προπονητήρια, ινστιτούτα και φυσικοθεραπευτήρια με προγράμματα για πιλάτες. Στην αρχή γίνεται μια σύσταση και οι αρμόδιοι δίνουν ένα χρονικό περιθώριο ώστε να ακολουθήσουν την ανάλογη διαδικασία και να γίνουν νόμιμα. Αν μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν έχουν την πιστοποίηση και εξακολουθούν να φέρουν οι ιδιοκτήτες αντιδράσεις, τότε το λουκέτο δεν μπορεί να αποφευχθεί», εξήγησε ο κ. Κοπαρανίδης.

Γιατί είναι ακατάλληλοι χώροι;

Σύμφωνα με τον κ. Κοπαρανίδη, ένα γυμναστήριο για να έχει την πιστοποίηση της ασφάλειας για άθληση περνά από τον έλεγχο πέντε-έξι υπηρεσιών. Αντιθέτως, οι παράνομοι χώροι δεν έχουν τέτοια πιστοποίηση, ούτε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας για να παρέχουν υπηρεσίες άθλησης. «Στις πιο πολλές περιπτώσεις πρόκειται για «μαύρη» εργασία από τους personal trainer, δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας για τον κορωνοϊό όπως και οι κανόνες για υγιή άθληση. Δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός όπως κατάλληλα όργανα και πάτωμα, φαρμακείο τα οποία οδηγούν σε τραυματισμούς των αθλούμενων. Προφανώς σε υπόγειους χώρους και διαμερίσματα δεν είναι εφικτό να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες», τόνισε ο γραμματέας του Συλλόγου.

Έλεγχοι και τις απογευματινές ώρες

Οι έλεγχοι διενεργούνται από δύο επιτροπές της Περιφέρειας μέσα στις οποίες υπάρχει και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων. Πλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοπαρανίδης, έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και τις απογευματινές ώρες στους χώρους που έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν την απαιτούμενη αδειοδότηση. «Η διάθεση των μελών του Συλλόγου είναι να νομιμοποιηθούν αυτοί οι χώροι και όχι να λειτουργούν παράνομα. Ωστόσο, όταν δεν συμμορφώνονται και μετά τους ελέγχους, τότε το κλείσιμο είναι αναμενόμενο χωρίς να υπάρχει διαφορετική λύση. Λειτουργούν εις βάρος των γυμναστηρίων αλλά και των αθλούμενων καθώς δεν παρέχουν τις σωστές για την υγεία υπηρεσίες», σημείωσε και καταλήγοντας, ισχυρίστηκε ότι θα παταχθεί κάθε φαινόμενο παρατυπίας και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι να νομιμοποιηθούν οι χώροι ή να εξαλειφθούν εντελώς.

Πηγή: thesstoday.gr

To Top