Δέκα αθλητές – προπονητές μιλούν για την κρίση και την “εισβολή” στην Κύπρο!

Οι εκπρόσωποι του αθλητισμού δεν ζουν σε γυάλα. Είναι κομμάτι της κοινωνίας και επηρεάζονται (και) από τις οικονομικές εξελίξεις.

H εφημερίδα «Goal» λοιπόν επικοινώνησε με 10 αθλητές και προπονητές οι οποίοι έχουν σχέση με την Κύπρο και μεταφέρει τον «σφυγμό» τους.

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ*
«Εχουμε αποδείξει πως μπορούμε να αναγεννηθούμε»

«Κάποιοι κάνουν λόγο για δεύτερη εισβολή και δεν θα διαφωνήσω. Μας κάνουν οικονομικό πόλεμο αυτή τη φορά. Αν το δεις πάντως γενικότερα το θέμα -χωρίς να είμαι οικονομολόγος-, πιστεύω ότι κινδυνεύει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε πολλές τράπεζες ανά την Ευρώπη θα σπεύσουν πολίτες για να τραβήξουν τα χρήματά τους φοβούμενοι μην πάθουν ό,τι και οι Κύπριοι. Το ευρώ πέφτει σε σχέση με το δολάριο, οι αγορές είναι σε ελεύθερη πτώση. Για τον αθλητισμό τι να πούμε τώρα; Προέχουν οι οικογένειες με δύο και τρία παιδιά οι οποίες έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Θέλω όμως να στείλω ένα μήνυμα: οι Κύπριοι και ο Ελληνισμός γενικότερα έχουν περάσει πολλές δοκιμασίες. Πολλές φορές γκρεμίστηκαν και άρχισαν από τον πάτο, αλλά αποδείξαμε ως λαός πως με εργατικότητα, υπομονή και πείσμα μπορούμε να αναγεννηθούμε»

*Ο πρώτος Κύπριος ολυμπιονίκης (ιστιοπλοΐα)

ΜΑΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*
Τραγικό να χάνονται οι αποταμιεύσεις»

«Από τη μία μέρα στην άλλη ο κόσμος βλέπει τις επιχειρήσεις και τις αποταμιεύσεις του να χάνονται. Ολοι περιμένουν να δουν πότε θα λειτουργήσουν ξανά οι τράπεζες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης. Και βέβαια ο αθλητισμός δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από τις εξελίξεις. Χωρίς λεφτά οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες. Υπάρχει και μεγάλος προβληματισμός για το κούρεμα των καταθέσεων. Η καριέρα του ποδοσφαιριστή είναι σύντομη και στοχεύει στην αποταμίευση. Οταν λοιπόν βλέπει κάποιος να χάνονται ξαφνικά οι κόποι του, είναι τραγικό»

*Ποδοσφαιριστής ΑΕ Λεμεσού, με θητεία και στον Πανιώνιο

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΣΚΑΡΙΔΗΣ*
«Δεν είναι έτοιμος ο Κύπριος για δύσκολα πράγματα»

«Θεωρώ ότι δεν έχουν έρθει ο ντόρος και ο σαματάς σε πραγματικούς αριθμούς. Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ δύσκολοι και θα βρεθούμε ενώπιον της πραγματικότητας. Ο Κύπριος δεν είναι έτοιμος να δεχτεί δύσκολα πράγματα. Εγιναν πολλά λάθη. Οι τραπεζίτες έχουν την κύρια ευθύνη, γιατί αυτοί ουσιαστικά διοικούν. Το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι άμεσα εξαρτημένο από τις εξελίξεις και προσωπικά το έχω ήδη βιώσει, αφού είμαι απλήρωτος πάνω από έναν χρόνο. Και έπονται ακόμη πιο δύσκολα. Εχουν μείνει τρεις τέσσερις ομάδες χωρίς προβλήματα (ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλων, Ανόρθωση). Πολλοί παράγοντες που ασχολούνταν με το real estate δεν έχουν πλέον πόρους και δεν υπάρχει χρηματοδότηση»

*Ποδοσφαιριστής ΑΕ Πάφου, με θητεία σε ΠΑΟΚ, Εργοτέλη, Βέροια, Καλλιθέα

ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΡΠΟΖΗΣ*
«Δεν έχουμε καταλάβει τι αλλάζει»

«Για την ώρα ασχολούμαστε μόνο με αριθμούς. Δεν έχουμε καταλάβει τι αλλάζει στη ζωή μας. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλουμε με την πάροδο του χρόνου. Οπως είναι φυσιολογικό ο κόσμος είναι κουμπωμένος, γιατί ακόμη δεν ξέρει τι θα ξημερώσει, αν και λένε πως αυτή η ιστορία γίνεται για το καλό μας. Υπάρχει πάντως ένα μπέρδεμα. Ο κόσμος δεν βγαίνει από το σπίτι, τα λεφτά του είναι δεσμευμένα. Θα το παλέψουμε όμως. Το πόσο θα επηρεαστεί ο αθλητισμός εξαρτάται από το πόσα χρήματα θα χάσουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Αυτό πάντως που βιώνω στην ΑΕ Πάφου να μην το πάθει ούτε ο χειρότερος εχθρός μου. Πάνω από έναν χρόνο είμαι απλήρωτος. Είχαμε ποδοσφαιριστές που δεν πήγαιναν προπόνηση επειδή δεν είχαν χρήματα για βενζίνη»

*Ποδοσφαιριστής ΑΕ Πάφου, με θητεία σε ΠΑΟΚ, Ξάνθη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ*
«Τραγική εικόνα, βλακείες και ψέματα»

«Αν θέλεις να περιγράψεις με λίγες λέξεις τι συμβαίνει στην Κύπρο, θα έλεγες τραγική εικόνα. Ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, αλλά την πραγματική εικόνα θα τη δούμε σύντομα. Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, γιατί για να μιλήσεις ουσιαστικά πρέπει να γνωρίζεις πρόσωπα και καταστάσεις. Οταν πάντως γίνεται κατανοητό πως θα επηρεαστεί το κάθε νοικοκυριό από αυτή την ιστορία, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για τον αθλητισμό. Το μέλλον οποιουδήποτε ξεκινάει από τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα επιρρίψουμε τις ευθύνες. Είναι δουλειά της έρευνας. Ακούω τόσες βλακείες, τόσα ψέματα, που δεν εμπιστεύομαι κανέναν…»

*Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ΑΕΚ

ΣΙΝΙΣΑ ΓΚΟΓΚΙΤΣ*
«Αυτός ο πόλεμος είναι οικονομικός»

«Η Κύπρος ζούσε από τον τουρισμό και το τραπεζικό σύστημα το οποίο τώρα κατέστρεψε η Ευρώπη. Ερχονται δύσκολες μέρες. Μιλάω με φίλους μου και δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει. Ολες οι χώρες της Ευρώπης περνούν δυσκολίες. Εχουν φτώχεια, μικρούς μισθούς. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε τη μάχη. Τώρα η Κύπρος έχει έναν δεύτερο πόλεμο, οικονομικό αυτή τη φορά. Και το ποδόσφαιρο βέβαια θα επηρεαστεί. Οι κυπριακές ομάδες που έφτασαν να έχουν επιτυχίες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα πρέπει τώρα να μειώσουν τα μπάτζετ τους και να στραφούν σε Κύπριους παίκτες»

*Ηταν διεθνής με την εθνική Κύπρου ο νυν τεχνικός του Εργοτέλη

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΜΠΟΥΡΔΑΣ*
«Υπάρχει ο φόβος στα πρόσωπα»

«Είμαι στο ίδιο έργο θεατής, γιατί τα έζησα πρώτα στην Ελλάδα. Ετσι και εδώ υπάρχει ο φόβος στα πρόσωπα. Ο κόσμος βιώνει την αβεβαιότητα. Ολα περιστρέφονται γύρω από αυτό το θέμα συζήτησης. Κι επειδή οι Κύπριοι είναι χαρούμενος λαός, έπεσαν ψυχολογικά κάπως απότομα. Ο κόσμος δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει. Χωρίς να είμαι μάντης, θα επηρεαστεί σημαντικά και ο αθλητισμός. Οι ομάδες είχαν εξάρτηση από το κράτος. Βασίζονταν στις επιχορηγήσεις. Οι σπόνσορες θα κάνουν πίσω. Εσοδα από τον κόσμο έχουν μόνο 4-5 ομάδες. Θα χρειαστεί επομέως να μειωθούν τα συμβόλαια και να γίνει στροφή σε παίκτες από τις ακαδημίες»

*Προπονητής Εθνικού Αχνας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΣ*
«Θα αντεπεξέλθουν πιο γρήγορα από εμάς»

«Η Κύπρος είναι σε κατάσταση σοκ. Υπήρχε υψηλό βιοτικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Τώρα κανένας δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι πως στην Κύπρο το πρόβλημα εντοπίζεται στις τράπεζες. Δεν έχει επεκταθεί στον κόσμο με μειώσεις μισθών και συντάξεων. Επίσης, εκεί υπάρχουν παραιτήσεις ευθιξίας, οπότε αυτά δείχνουν ότι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν πιο γρήγορα από εμάς. Οι πρώτες μέρες πάντως είναι δύσκολες με βασικό πρόβλημα την έλλειψη ρευστού. Δεν υπάρχουν λεφτά για τις καθημερινές ανάγκες,. Εχει μπλοκάρει η αγορά. Οι άνθρωποι πάντως είναι σοβαροί. Στον αθλητισμό τώρα οι περισσότερες ποδοσφαιρικές ομάδες -πλην ΑΠΟΕΛ- είχαν ούτως ή άλλως προβλήματα τα οποία διογκώνονται πλέον. Οι περισσότερες ομάδες βασίζονταν σε χορηγίες από ημικρατικές εταιρείες και δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει. Στο μπάσκετ, από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τις ομάδες και περιμένουν τις αποφάσεις της ομοσπονδίας. Ισως λοιπόν περάσει πιο χαλαρά αυτή την ιστορία»

*Προπονητής Κεραυνού Στροβόλου

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ*
«Οι Κύπριοι ξέρουν να επιβιώνουν»

«Είχαμε ένα σίγουρο μέρος για να πάμε όταν τελειώσουμε την καριέρα μας, αλλά… Τι να πεις; Είναι μεγάλο το πλήγμα για την Κύπρο. Για ένα κράτος που ξεχώριζε για τη δυνατή του οικονομία και τη στρατηγική του θέση. Οι άνθρωποι πάντως έχουν περάσει πόλεμο πριν από 40 χρόνια, ξέρουν να επιβιώνουν και θα τα καταφέρουν και πάλι. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Σε ό,τι αφορά το μπάσκετ, έχει επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες. Ο αριθμός των ξένων είναι απεριόριστος και οι Κύπριοι παίζουν στο εξωτερικό. Τώρα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα στο όνομα της κρίσης»

*Μπασκετμπολίστας ΑΓΟΡ

ΝΙΚΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*
«Είχα χρήματα στη Λαϊκή, άδικο και το κούρεμα…»

«Ηταν ξαφνικό για όλους μας. Και για μένα προσωπικά που είχα λεφτά στη Λαϊκή Τράπεζα η οποία έκλεισε. Δεν είναι δίκαιο και γι’ αυτούς που θα χάσουν χρήματα, επειδή θα αποφασιστεί ένα ποσοστό για το κούρεμα των καταθέσεων. Τι να κάνουμε όμως; Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να σωθεί η χώρα… Αυτή η ιστορία σαφέστατα επηρεάζει και τον αθλητισμό. Δεν θα υπάρχουν λεφτά, οι ομάδες θα βάζουν μαχαίρι στα μπάτζετ και οι πληρωμές θα είναι πιο δύσκολες»

*Μπασκετμπολίστας Καβάλας

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ*
«Πώς αποφασίζεις με πιστόλι στον κρόταφο;»

«Κουρέματα, μνημόνια, τράπεζες, Eurogroup, Μέρκελ, Ρώσοι κ.τ.λ. Και ακόμη οι “υπεύθυνοι” (βλ. ελληνικά ομόλογα) κυκλοφορούν ελεύθεροι! Απλά διερωτώμαι. Πώς είναι δυνατόν να μπορεί να πάρει κάποιος μία τόσο σημαντική απόφαση έχοντας ένα πιστόλι στον κρόταφο; Και πώς μπορεί αυτή η απόφαση να είναι και σωστή όταν παίρνεται κάτω από τόσο ασφυκτικά χρονοπεριθώρια… Οποια κι αν είναι αυτή η απόφαση, θα είναι άδικη και λανθασμένη, γρήγορη και πιεστική, ανασφαλής και αόριστη! Ποιοι ευθύνονται; Πού κρύβονται; Γιατί μείναμε την τελευταία στιγμή να πάρουμε αποφάσεις; Δεν τα γνωρίζαμε όλα αυτά προηγουμένως; Απλά διερωτώμαι με το φτωχό μου το μυαλό… Τόσο καιρό τι στο καλό κάναμε;»

*Ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ (με θητεία σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ) έκανε αναρτήσεις στο Twitter

To Top