ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δέος… Ημέρες μνήμης: Τα 26 χρόνια από τη δολοφονία των Τάσου Ισάακ και Σολωμού Σολωμού και ο Άρης

Είκοσι έξι χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη δολοφονία των Τάσου Ισάακ και Σολωμού Σολωμού στην Πράσινη Γραμμή, στην περιοχή της Δερύνειας, νότια της Αμμοχώστου.

Στις 11 Αυγούστου 1996 δολοφονήθηκε ο Τάσος Ισαάκ. Στις 14 Αυγούστου του 1996, κατά τη διάρκεια της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, που στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο ξυλοκοπήθηκε από Τούρκους καθώς και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς, μέχρις ότου εξέπνευσε, αναδείχθηκε η ηρωική πράξη του Σολωμού Σολωμού, η οποία έμεινε στην ιστορία.

Ο νεαρός Κύπριος ξεπετάχτηκε μέσα από το πλήθος κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην Αμμόχωστο, έτρεξε προς τον ιστό όπου κυμάτιζε η τούρκικη σημαία με σκοπό να την κατεβάσει. Τα πυρά των Τούρκων σκοπευτών από το απέναντι φυλάκιο τον έριξαν στο χώμα και μία σφαίρα στο λαιμό ήταν υπεραρκετή για να του αφαιρέσει τη ζωή.

Στις 3 Απριλίου του 1997 ο μπασκετικός Άρης κατακτούσε την δεύτερη Ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας του μέσα στην Προύσα της Τουρκίας απέναντι στην Τόφας. Το κύπελλο αυτό το αφιέρωσαν άπαντες στον σύλλογο στους αδικοχαμένους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού που πριν από λίγους μήνες έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους.

Λίγα χρόνια μετά, στις 8 Αυγούστου του 2007 ο Άρης για μια ακόμη φορά πρωτοπορούσε. Φιλοξενούσε στο “Κλεάνθης Βικελίδης” τον ΑΠΟΕΛ και στο περιθώριο της φιλικής αναμέτρησης με τους Κύπριους τίμησε την μνήμη των δυο ηρώων. Το “παρών” στο γήπεδο έδωσε ο πατέρα του Σολωμού, Σπύρος, που σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτωσης παρέλαβε τιμητική πλακέτα από την ΠΑΕ Άρης.

Τα ονόματα των ηρώων του Ελληνικού Έθνους έγιναν σύνθημα στα χείλη των χιλιάδων Αρειανών που γέμισαν εκείνη τη μέρα τις κερκίδες του Χαριλάου και είπαν το δικό τους “αντίο” στα δύο παλικάρια!

To Top