ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη-Εισαγγελέας: “Καταρρίφθηκε ο μύθος ότι ένα ήταν το θανατηφόρο τραύμα”

Μύθο που καταρρίφθηκε χαρακτήρισε η εισαγγελέας την ομολογία του δεύτερου εκ των κατηγορούμενων ότι μόνο αυτός ευθύνεται για τον θάνατο του Άλκη Καμπανού κατά της διάρκεια της πρότασής της που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Η εισαγγελέας, Κυριακή Κλιάμπα μίλησε για συρροή τραυμάτων που επέφεραν τον θάνατο του άτυχου νέου, επικαλούμενη την κατάθεση της ιατροδικαστή Λήδας Κοβάτση και επικρίνοντας παράλληλα τις καταθέσεις των τριών ιατροδικαστών- τεχνικών συμβούλων που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων, λέγοντας ότι «λησμόνησαν την επιστήμη τους».

Η εισαγγελέας σημείωσε ότι η ιατροδικαστής Κοβάτση επικρίθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης για όσα κατέθεσε «λες και ήρθε να μας πει αυθαίρετα συμπεράσματα ή θα είχε κάποιο όφελος».

Υπογράμμισε ξανά ότι και τα χτυπήματα στους φίλους του Άλκη μαρτυρούν ανθρωποκτόνο δόλο επισημαίνοντας πως «το ότι απέτυχαν δεν σημαίνει ότι δεν προσπάθησαν να σκοτώσουν και τους άλλους δύο» και επισήμανε πως αρκετά από τα χτυπήματα στον Α.Β. ήταν επαναλαμβανόμενα.

Αναφερόμενη στον Άλκη είπε ότι προέκυψε πως ο νέος έφερε πολλά τραύματα στα άκρα και το κεφάλι, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χτυπήθηκε από διαφορετικά όπλα στα σημεία αυτά.

«Το χτύπημα του 10ου κατηγορούμενου με το δρεπάνι είναι δεδομένο στον αριστερό μηρό του Άλκη. Δεν αρκέστηκε στα χτυπήματα που επέφερε στα άλλα δύο παιδιά αλλά σαν μαινόμενος ταύρος όρμισε και στον Άλκη για να πάρει εκδίκηση από όλους. Δεν κατάφερε όμως να τον πλήξει όπως ήθελε. Ήταν ο Άλκης που αντιστάθηκε με όση δύναμη του είχε απομείνει», είπε μεταξύ άλλων.

«Οι κατηγορούμενοι δεν έμειναν σε απλές κλοτσιές και μπουνιές αλλά χτυπούσαν με ό,τι είχαν μαζί τους στα πιο ευαίσθητα σημεία του ανθρώπινος σώματος. Τις φωτογραφίες που είδαμε όλοι μας δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τις ξεχάσουμε. Θέλει κτηνώδη απάθεια και βαρβαρότητα για να κάνεις αυτά τα τραύματα», ανέφερε και τόνισε ότι τραύματα στο σώμα του προκλήθηκαν ακόμα από σφυρί, γκλοπ και στειλιάρι.

«Η ιατροδικαστής Κοβάτση απέδωσε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή ο Άλκης δεν έφυγε μόνο από την τρώση της μηριαίας αρτηρίας καθώς όλοι θυμόμαστε τι είπε για το οίδημα στο κεφάλι του», σημείωσε και πρόσθεσε πως «εμείς ως δικαστήριο δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τις απόψεις των τεχνικών συμβούλων».

Αναφορικά με το τραύμα στη μηριαία αρτηρία είπε ότι έγινε όταν ο Άλκης ήταν πεσμένος κάτω, ενώ ο δεύτερος εκ των κατηγορούμενων ομολόγησε ότι τον μαχαίρωσε όταν ήταν όρθιος.

Σχολιάζοντας πως ο «μύθος» ότι μόνο αυτός ευθύνεται για τον θάνατό του η εισαγγελέας αναφέρθηκε στη συμμετοχική δράση των κατηγορούμενων.

«Οι εννιά με τη συνδρομή των δύο και την επιτήρηση του ενός πραγμάτωσαν ο καθένας τις πράξεις της απόπειρας και της ανθρωποκτονίας, ταυτόχρονα και διαδοχικά» λέγοντας πως οι κατηγορούμενοι που πήγαν στο σημείο δεν σταμάτησαν να χτυπούν ακόμα και «όταν το αίμα έρρεε».

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της η εισαγγελέας εξαπέλυσε βέλη κατά των τριών ιατροδικαστών-τεχνικών συμβούλων, Κατερίνα Αποστολίδου, Γρηγόρη Λέων και Δημήτρη Γαλεντέρη, που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων, καταλογίζοντάς τους ανακρίβειες και ότι «ήρθαν να αποδείξουν αυτά που ήθελαν οι κατηγορούμενοι».

Ειδικά για την κ. Αποστολίδου, η εισαγγελέας είπε ότι ήρθε αποφασισμένη να πει ψέματα και ότι «τόλμησε να παραλληλίσει τη δική μας υπόθεση με μία ενδοοικογενειακή, αλλά όχι αυτές που καταλήγουν σε θάνατο, παρά με μία που περιλαμβάνει χαστούκια», είπε.

«Ήταν τερατούργημα η φράση της ότι δύο παρέες παιδιών πλακώθηκαν και όχι ότι η μία ήταν σε αποστολή θανάτου», τόνισε.

«Στα οπαδικά δεν πυροβολείς, ούτε χτυπάς με μαχαίρι στην καρωτίδα. Θέλεις να προσφέρεις πόνο, μόνο που αυτοί εκείνο το βράδυ ήθελαν και να σκοτώσουν», είπε η εισαγγελέας.

Η αγόρευσή της συνεχίζεται.

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη – Εισαγγελέας στη δίκη: “Οι δράστες ήθελαν να αφαιρέσουν όσες περισσότερες ζωές γίνεται, ήταν «επίτευγμα» για αυτούς”

Την βαρβαρότητα, την μανία και το μίσος που οι δώδεκα κατηγορούμενοι χτυπούσαν τόσο τον Άλκη, όσο και τους δύο φίλους του, τη μοιραία νύχτα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, τόνισε κατά την διάρκεια της αγόρευσής της σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας της Έδρας, Κυριακή Κλιάμπα.

Η εισαγγελική λειτουργός συνέχισε την συγκλονιστική αγόρευσή της ανατρέχοντας στην κατάθεση της έμπειρης ιατροδικαστή Λήδα Κοβάτση, η οποία ήταν αυτή που εξέτασε τη σορό του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, αναλύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο τα τραύματα των θυμάτων αλλά και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες, όσο και την γραμμή υπεράσπισής τους.

«Θα ήταν σοβαρή παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στην κατάθεση της κας Κοβάτση. Η μάρτυρας κατέθεσε την αλήθεια, επιστημονικά τεκμηριωμένη. Η πρόθεση των κατηγορουμένων είναι αυτή που κάνει την διαφορά, καθώς συνάγεται από ένα σύνολο στοιχείων, από τα οποία προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι υπήρχε ανθρωποκτόνος δόλος. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν πως ο φίλος του Άλκη είναι πάνω από το χώμα, αλλά αυτό δεν αναιρεί την πρόθεσή τους. Μπορώ να έχω πρόθεση να σκοτώσω αλλά να μην το πετύχω, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Δεν αναιρεί οτι επιχείρησαν σκοτώσουν και τον Δημήτρη και τον Άγγελο. Δυστυχώς για τους κατηγορουμένους αυτή είναι η αλήθεια».

«Χτυπούσαν τον Άλκη ξανά και ξανά για να τον αποτελειώσουν»

Αναφερόμενη εκτενώς στα πολλαπλά και συνεχόμενα χτυπήματα που δέχθηκε ο 19χρονος Άλκης, η εισαγγελέας της Έδρας τόνισε πως η ιατροδικαστής περιέγραψε με έμμεσο τρόπο την βαρβαρότητα, την μανία, το μίσος και την ανελέητη επίθεση όλων των κατηγορουμένων σε βάρος του. «Χτυπώντας τον ξανά και ξανά για να τον αποτελειώσουν. Ήθελαν να αφαιρέσουν όσες περισσότερες ζωές γίνεται, ένα, δύο, τρία θύματα, θα ήταν “επίτευγμα” για αυτούς. Μετρώντας τα ορατά χτυπήματα αποδεικνύεται ότι οι κατηγορούμενοι δεν πήγαν νυχτιάτικα, οργανωμένοι και οπλισμένοι για να προκαλέσουν απλώς μια βαριά ή επικίνδυνη σωματική βλάβη. Πήγαν για να αφαιρέσουν τις ζωές των εχθρών τους, καθώς με τα χτυπήματά τους στόχευαν στα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος».

Συγκεκριμένα για τον δέκατο κατηγορούμενο, η εισαγγελική λειτουργός επεσήμανε πως προκύπτει περίτρανα από τα στοιχεία, ότι δεν αρκέστηκε στο να χτυπήσει τον Δημήτρη, όπως ούτε και τον Άγγελο, αλλά σαν μαινόμενος ταύρος όρμησε και στον Άλκη για να πάρει εκδίκηση από όλους. Όσον αφορά τον δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος ήταν αυτός που στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι ευθύνεται για το θανατηφόρο χτύπημα στον Άλκη, η κα Κλιάμπα σχολίασε πως είναι προφανές ότι δεν άκουσε αυτά που ανέφερε η κα Κοβάτση στην κατάθεσή της, καθώς ο θάνατος του 19χρονου προέκυψε από τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχθηκε.

Σχετικά με την επίθεση που δέχθηκαν οι φίλοι του Άλκη, η κα Κλιάμπα τόνισε πως δεν προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι είχαν πρόθεση να προκαλέσουν μια απλή σωματική βλάβη και καταλάθος, όλως τυχαίως καταλήξαμε σε μια επικίνδυνη. «Χτύπημα στη βουβωνική χώρα, σημαίνει ανθρωποκτόνος δόλος. Για να σταματήσει η αιμορραγία του Δημήτρη, χρειάστηκε να μπει σε χειρουργείο. Είχε χάσει πολύ αίμα. Σχετικά με τον Άγγελο, οι συνήγοροι υπεράσπισης αναρωτήθηκαν, πώς γίνεται ο ίδιος να δίνει τόσες λεπτομέρειες για το συμβάν στις αρχές και να είναι λειτουργικός, ενώ στην ιατροδικαστή δεν είχε καμία λειτουργικότητα, αφήνοντας υπονοούμενο ότι ο ίδιος υποκρινόταν.

Σε αυτό το σημείο ας υπογραμμίσουμε ότι στον ιατροδικαστή δεν καταθέτουμε. Ο Άγγελος ήταν αυτός που είδε τον κολλητό του δίπλα του, που τον αγκάλιασε, τον σήκωσε και τον κράτησε όρθιο για δύο δευτερόλεπτα. Ο Άγγελος πονούσε και υπέφερε όπως μας περιέγραφαν οι δύο διασώστες. Ήθελε από τα βάθη της ψυχής του να βρεθούν οι δράστες, αυτοί που σκότωσαν τον κολλητό του, δεν τον νοιάζει ο εαυτός του. Θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη για το στυγερό έγκλημα και για αυτό θεωρεί περιττό να μιλήσει στην ιατροδικαστή. Ανέλυσε τόσο στην αστυνομία, όσο και στην ανακρίτρια αλλά και ενώπιον μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε συνδυασμό με το σοκ και τον πόνο, όσα διαδραματίστηκαν την μοιραία νύχτα. Μιλάμε όμως για πραγματικό σοκ, και όχι σαν αυτό των κατηγορουμένων επειδή συνελήφθησαν και στερήθηκαν την ελευθερία τους».

Η αγόρευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: thesstoday.gr

 

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη – Εισαγγελέας: “Είχαν κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων-Δεν τους ένοιαζε πόσες ζωές Αρειανών θα αφαιρέσουν” (video)

«Καταπέλτης» είναι κατά την αγόρευσή της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης η εισαγγελέας της Έδρας, Κυριακή Κλιάμπα, στη δίκη για την στυγερή επίθεση που κόστισε τη ζωή του 19χρονου Άλκη Καμπανού και οδήγησε στον τραυματισμό των δύο φίλων του, το μοιραίο βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου του 2022.

Η εισαγγελική λειτουργός κα Κλιάμπα, έκανε λόγο για μια δύσκολη και ψυχοφθόρα υπόθεση, τόσο για τις οικογένειες των κατηγορουμένων, όσο και για τις οικογένειές των θυμάτων που αναμένουν με αγωνία την απόφαση του δικαστηρίου. «Έχουμε 12 οικογένειες που υποφέρουν. Έχουμε όμως άλλες 3 οικογένειες που θα υποφέρουν για μια ολόκληρη ζωή. Η διαφορά είναι ότι αυτές οι τρεις μπορούν να περπατούν έχοντας ψηλά το κεφάλι. Οι οικογένειες των δώδεκα, ενδεχομένως να περπατούν με το κεφάλι σκυμμένο, επειδή πως μέσα τους έχουν συνειδητοποιήσει έστω και αργά, πως είχαν χάσει τα παιδιά τους προ πολλού, όταν χάνουν τις ηθικές αξίες και μπαίνουν στον δρόμο του μίσους και των λανθασμένων επιλογών».

Φτάνοντας στην ουσία της αγόρευσής της, σχολίασε αναλυτικά τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν τόσο από την δικογραφία αλλά και από την ακροαματική διαδικασία, λέγοντας προς το δικαστήριο να καταλήξει σε μια δίκαιη κρίση. Παράλληλα, τόνισε πως δεν θα λάβει υπόψιν τις καταθέσεις της μητέρας και της αδελφής του Άλκη, αλλά και των μητέρων των κατηγορουμένων προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι κατακλύστηκε από το συναίσθημα. «Εμείς δεν δικάζουμε τις οικογένειες. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι οι κατηγορούμενοι είναι καλά παιδιά. Τα καλά παιδιά δεν νιώθουν μίσος, δεν κυκλοφορούν με όπλα και δεν αφαιρούν ζωές. Δεν μπορώ να λάβω υπόψιν τις καταθέσεις που δεν βοήθησαν στην απόδειξη της αλήθειας, αυτής που αναζητούσαμε όλοι».

Η εισαγγελέας της Έδρας έκανε λόγο για μια οργανωμένη και προσχεδιασμένη επίθεση, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία της λεπτομέρεια, από την αρχή μέχρι το τέλος. «Υπήρχε ανθρωποκτόνος δόλος των κατηγορουμένων σε βάρος όλων των θυμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την κατάθεση του κ. Αριστείδη Καμπανού, του πατέρα του αδικοχαμένου Άλκη, επεσήμανε πως ο ίδιος έδωσε μέσα από δύο λέξεις την πραγματική διάσταση του φονικού επεισοδίου. «Ανορθόδοξος πόλεμος. Αυτό είχαμε και αυτό ζήσαμε και όλους αυτούς τους μήνες. Ο πατέρας του Άλκη, οριοθέτησε πραγματικά με λίγες λέξεις τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων. Ο προσχεδιασμός, η εγκατάλειψη των κινητών στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, η κατοχή όπλων, ακόμη και τέτοιων που ξεκοιλιάζουν, τα αλλεπάλληλα και ταυτόχρονα χτυπήματα που δέχθηκαν τα θύματα, από κάθε πλευρά, από κάθε κατηγορούμενο. Όλα αυτά οδηγούν στην κρίση της ενοχής τους. Έχουμε ένα παιδί νεκρό, και δύο παραλίγο νεκρά, τι άλλο έπρεπε να πετύχουν; Ο πατέρας του Άλκη έκανε λόγο για οργανωμένο έγκλημα, και δεν είχε καθόλου άδικο».

Παράλληλα, τόνισε πως οι κατηγορούμενοι είχαν στρατιωτική πειθαρχία, ως καλοί και πειθαρχημένοι στρατιώτες, οι οποίοι όμως δεν είχαν όμως αξίες, αλλά ενήργησαν ορμώμενοι από τα πάθη, τον φανατισμό και το μίσος. «Είναι βέβαιο πως αν υπήρχε ίχνος ανθρωπιάς μέσα τους, στο άκουσμα της φωνής του Άλκη θα έδειχναν έλεος, αλλά εκείνοι συνέχισαν μέχρι και το τελευταίο κλάσμα του δευτερολέπτου να τον χτυπούν με κάθε τρόπο και μέσο. Ήθελαν να αφαιρέσουν την ζωή των εχθρών τους. Ένιωθαν την ικανοποίηση ότι η κτηνωδία είχε ολοκληρωθεί, το έβλεπαν σαν νίκη».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των φίλων του Άλκη τις οποίες επικαλέστηκε η εισαγγελέας οι κατηγορούμενοι ήταν αρματωμένοι σαν αστακοί, βρίσκονταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση πριν και μετά το “έργο” τους, καθώς «έβλεπαν το αίμα να κυλάει στο σώμα και στα πρόσωπα του Άλκη και του Άγγελου, άκουγαν τις κραυγές γύρω τους και συνέχιζαν απτόητοι το έργο τους».

Η εισαγγελέας κατά την διάρκεια της αγόρευσής της, στάθηκε αναλυτικά το ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης αλλά και οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους, επιχείρησαν να πείσουν το δικαστήριο πως δεν είναι οργανωμένοι οπαδοί, αλλά απλοί φίλαθλοι. Υπογράμμισε πως οι συνήγοροι δεν επιχείρησαν να ξετυλίξουν το μυστήριο των αντιφάσεων των κατηγορουμένων, αλλά των θυμάτων.

«Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι κατηγορούμενοι πήγαιναν στον σύνδεσμο για να αγοράσουν ρούχα και ήταν τα καλύτερα παιδιά, μόνο που είναι γνώριμοι της αστυνομίας, αντιθέτως με τα θύματα της επίθεσης. Η προσπάθεια των κατηγορουμένων πέφτει στο κενό. Κανένας οργανωμένος οπαδός δεν κυκλοφορεί “γυμνός” τις νύχτες στα σοκάκια της πόλης. Αντίθετα, κυκλοφορεί οπλισμένος έστω και με κάτι μικρό, για παν ενδεχόμενο. Τα θύματα όμως δεν είχαν την ανάγκη να εξοπλιστούν, δεν χρειαζόταν να προστατευτούν γιατί πολύ απλά απολάμβαναν την ζωή. Δεν είχαν τίποτα πάνω τους, εκτός βέβαια από ένα αναψυκτικό που μοιράστηκαν για τελευταία φορά ο Άλκης με τον Άγγελο. Διερωτάμαι λοιπόν, σεβαστό δικαστήριο, εάν αυτοί οι πέντε νέοι είναι οργανωμένοι, τότε οι μη οργανωμένοι κατηγορούμενοι τι ήταν; Θέλησαν να αφαιρέσουν ζωές και το πέτυχαν. Δεν τους ένοιαζε πόσες ζωές Αρειανών θα αφαιρέσουν. Είχαν σχέδιο και βαρύ οπλισμό. Αυτοί λοιπόν, τι είναι; Απλοί δολοφόνοι; Το αφήνω στην κρίση σας».

Η αγόρευση της εισαγγελέως διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

πηγή: thesstoday.gr

To Top