Δαμιανίδης εφ’ όλης της ύλης με αφορμή την προεδρία του ΕΣΑΚΕ!

Η αλλαγή ταυτότητας αλλά και της εικόνας που βγάζει ο ΕΣΑΚΕ προς τα έξω κρίνονται επιβεβλημένα σύμφωνα με τον Γιάννη Δαμιανίδη προκειμένου ο Σύνδεσμος να μπορέσει να έχει σωστή λειτουργία και το προϊόν που εκπροσωπεί να γίνει πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό. Για να γίνει πράξη όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και αλληλοεκτίμηση ανάμεσα σε όλες τις ομάδες, μικρές και μεγάλες όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης.

Ο κ. Δαμιανίδης είναι ένας από τους τέσσερις υποψηφίους (Βασίλης Οικονομίδης, Γιώργος Χαλβατζάκης και Ευθύμης Ρεντζιάς) για την προεδρία στις εκλογές του του ΕΣΑΚΕ που θα γίνουν την προσεχή Τρίτη. Μιλώντας στο «Αθλητικό Metropolis» εξήγησε αρχικά τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα. «Σαν εκπρόσωπος του Άρη ήμουν στο δ.σ του ΕΣΑΚΕ 12 χρόνια. Άρα είμαι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες. Γνωρίζω καλά τον εαυτό μου καλύτερα και ξέρω και τις δυνατότητες μου και την διάθεση να ασχοληθώ με τα κοινά του ΕΣΑΚΕ».

Υπάρχουν ωστόσο πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν για να λειτουργήσει καλύτερα ο ΕΣΑΚΕ. «Ο ΕΣΑΚΕ είναι το συλλογικό όργανο όλων των ομάδων όλου επαγγελματικού μπάσκετ. Δεν είναι ένα όργανο το οποίο εκπροσωπείται από έναν άνθρωπο, ή από τρεις ανθρώπους , τα μεγαλύτερα για παράδειγμα στελέχη του δ.σ. Ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να εκπροσωπείται και να λειτουργεί από τα μέλη όλων ομάδων. Άρα ο ΕΣΑΚΕ για να αλλάξει όλα αυτά τα οποία χρόνια συζητήσαμε, θα πρέπει ο ίδιος να οριοθετήσει μια νέα ταυτότητα. Όλες οι ομάδες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να αλλάξει η εικόνα του ΕΣΑΚΕ. Αυτό από την πείρα μου στο δ.σ μπορώ να γνωρίζω ότι αυτό είναι κάτι που όλες οι ομάδες θέλουν. Η λειτουργία του ΕΣΑΚΕ έτσι όπως είναι τώρα δεν αφήνει τους ανθρώπους των ομάδων να εκφράσουν τις ιδέες τους ή τους προβληματισμούς. Δεν τους αφήνει ελεύθερους ώστε να φτιάξουμε και να βοηθήσουμε σε μια καλύτερη λειτουργία του ΕΣΑΚΕ. Και πρόκειται για πράγματα τα οποία μπορεί να τα καταλάβει και ένας απλός νους. Το μπάσκετ είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο το παρακολουθεί ένα εκατομμύριο κόσμος και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Να το κάνουμε ανταγωνιστικό. Αυτό το οποίο πρέπει να αλλάξουμε και για αυτό θέτω και την υποψηφιότητά μου ως πρόεδρος , και όχι ως γενικός διευθυντής όπως γράφτηκε. Το επαγγελματικό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά σε εξωαγωνιστικό επίπεδο δεν είναι ελκυστικό. Οι ομάδες είτε μικρές είτε μεγάλες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία και με αλληλοεκτίμηση θα μπορέσει να προκύψει ένα καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό προϊόν. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ θα πρέπει να αυτός που θα μπορέσει να στηρίξει τα όνειρα των μικρών και των μεγάλων σε ενιαίο επίπεδο. Όποιος και να είναι ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ».

“Πρέπει να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία με την ΕΟΚ”

Οι προτάσεις που έχει να κάνει για τη βελτίωση της λειτουργίας του ΕΣΑΚΕ είναι αρκετές, δίνοντας όμως ιδιαίτερη σημασία στην αγαστή συνεργασία με την ΕΟΚ, τον ΟΠΑΠ και την Πολιτεία γενικότερα. «Ο ΕΣΑΚΕ θα πρέπει να κινηθεί και σε έναν άλλον τομέα που αφορά τους θεσμούς. Για παράδειγμα θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ στενή συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία που είναι και θεσμικά αρμόδια για το άθλημα. Έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν πράγματα με την Ελληνική Ομοσπονδία, έχουμε καταλήξει σε κάποια πράγματα αλλά δεν έχουν γίνει. Όπως επίσης πρέπει να διορθωθούν οι σχέσεις μας με την πολιτεία που ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Πρέπει να διευρύνουμε τις σχέσεις μας με την ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επίσης πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με έναν άλλον κρατικό φορέα , τον ΟΠΑΠ ο οποίος πριμοδοτεί τον αθλητισμό. Υπήρξε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις με όλους τους φορείς. Ο ΕΣΑΚΕ μπορεί να λειτουργεί καλύτερα και να έχει πολύ καλές σχέσεις και με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και με τις Ευρωπαϊκές λίγκες. Το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ είναι πολύ υψηλό αν λάβουμε υπόψη μας τις δύο ομάδες που απέχουν παρασάγγας από τις άλλες τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και σε επίπεδο εθνικών ομάδων όπου η εθνική ομάδα παρουσιάζεται πάντα σε όλες τις διοργανώσεις διεκδικήτρια τροπαίων. Πρέπει σαν ΕΣΑΚΕ να αποκτήσουμε μια νέα δυναμική. Δεν μπορούμε σαν ΕΣΑΚΕ να προβάλουμε τα μειονεκτήματα μας και όχι τα πλεονεκτήματα μας. Γνωρίζω ότι είμαστε σε εποχή τεράστιας κρίσης. Γνωρίζω επίσης ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Σε χρονιές κρίσης όμως το μυαλό πρέπει να είναι πιο καθαρό και η θέληση μεγαλύτερη για να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Μέσα από έναν ΕΣΑΚΕ δυνατό , χωρίς ανταγωνισμούς και αντιπαλότητες με οικονομική ευρωστία από χορηγούς και συμφωνίες σε τέτοιο επίπεδο που να διευκολύνει τις ομάδες».

“Δεν υπήρξε ποτέ θέμα μη στήριξης από τον Άρη”

Ο Γιάννης Δαμιανίδης διέψευσε τις φήμες που ήθελαν τον Άρη να μην στηρίζει την υποψηφιότητά του. «Η πόλη μας είναι μία πόλη έντονης φημολογίας . Πολλά λέγονται τα οποία δεν είναι πάντα αληθή. Από την πρώτη στιγμή που εκδήλωσα το ενδιαφέρον να κατέβω στις εκλογές του ΕΣΑΚΕ έκανε συζήτηση με το θεσμικό όργανο του Άρη τον κ. Λευτέρη Αρβανίτη, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως ο Άρης θεωρεί και υποχρέωση και τιμή να στηρίξει έναν άνθρωπο που προέρχεται από τα σπλάχνα του συλλόγου. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα μη στήριξης στο πρόσωπο μου ειδικά με τον νυν πρόεδρο της ΚΑΕ. Αν υπήρχε τέτοιο θέμα από ηθικής απόψεως δεν θα έβαζα υποψηφιότητα».

“Όποιος έχει διοικήσει με την υπογραφή του 12 χρόνια, έχει και ανοικτά ζητήματα”

Σε ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την ενασχόληση του με την ΚΑΕ Άρης απάντησε: «Όποιος άνθρωπος έχει διοικήσει επώνυμα και με την υπογραφή του για 12 χρόνια, έχει εμπλακεί σε θέματα, τα οποία θα έλεγα ότι είναι απόρροια της υπογραφής του, έχει ανοιχτά ζητήματα τα οποία οπωσδήποτε είναι αρκετά. Χθες υπήρξε μια συνάντηση αλλά εγώ είμαι άνθρωπος που δεν μου αρέσει να σχολιάζω τα εσωτερικά θέματα του Άρη. Τα θέματα που αφορούν τα μέλη του δ.σ πρέπει να λύνονται μέσα στην οικογένεια του Άρη. Οι καιροί είναι δύσκολοι υπάρχουν πράγματα τα οποία επιβάλλονται να γίνουν γιατί καμιά ομάδα δεν μπορεί να αφήνει εκτεθειμένο κανέναν πρόεδρο, κανένα διευθύνοντα σύμβουλο, είτε ακόμα και μέλος εάν θέλει να έχει συνέχεια. Ο Άρης είναι μια ιδέα, ανήκει στον κόσμο του και πρέπει να λειτουργήσει για να είναι καλύτερος χρόνο με το χρόνο. Τουλάχιστον αυτοί που είχαμε εμπλοκή στον Άρη μετά το 2003 είμαστε όλοι Αρειανοί, έχουμε ζήσει και μεγαλώσει σε αυτή την ομάδα. Αυτή η ομάδα είναι το σπίτι μας. Κάθε άνθρωπος που έχει υπηρετήσει αυτή την ομάδα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα για υπάρξει μέλλον, γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε καλή κατάληξη».

“Για να βρεις λύση πρέπει να ξεκινήσεις από την αλήθεια”

Όπως κάθε Αρειανός έτσι και ο Γιάννης Δαμιανίδης δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση στην ΠΑΕ. «Τι έχει να κερδίσει κάποια ομάδα όταν βγάζει προς τα έξω όλα τα προβλήματα; Για παράδειγμα στον Παναθηναϊκό που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα αλλιώς αντιμετωπίζονται τα θέματα. Γνωρίζω πολλά για τον Άρη, και έχω άποψη αλλά δεν μπορώ να ακούω ανθρώπους που άλλα πίστευαν και έλεγαν στο παρελθόν να τοποθετούνται διαφορετικά τώρα.
Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Για να βρεις λύση θα πρέπει να ξεκινήσεις από την αλήθεια. Όταν όλοι δεν μπορούν να αποτυπώσουν με ειλικρίνεια τα προβλήματα πως θα βρεθεί λύση. Αυτό πραγματικά όμως που πιστεύω μέσα μου, όταν τοποθετείται κάποιος , θα πρέπει να έχει λύση. Για να βρεθεί μια λύση στο συνολικό πρόβλημα του Άρη, όλοι αυτοί που ασχολούνται θα πρέπει κάποτε να πούνε την αλήθεια. Δεν είναι η λύση στον Άρη σήμερα μόνο τα χρήματα. Κάποιοι γνωρίζουν το πρόβλημα και δεν τοποθετούνται. Η ειλικρίνεια ποτέ δεν έχει βλάψει κανέναν. Για αυτό και υπάρχει αυτή η αναστάτωση σήμερα στον κόσμο του Άρη. Ο κόσμος έχει τεράστια αγωνία. Όλοι αυτοί που ασχολούνται να αποτυπώσουν την αλήθεια για να βρεθεί λύση. Και το λέω εγώ ένας άνθρωπος που γεννήθηκα μέσα σε αυτό τον σύλλογο και τον υπηρέτησα από όλα τα πόστα».

 

To Top