ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Μαλάτος: «Μπορεί να ανέβει και χωρίς εκκαθάριση! Δεν είναι στο… φαρ-ουέστ η ΕΕΑ»

O καθηγητής Αθλητικού Δικαίου, Ανδρέας Μαλάτος, σχολίασε τα όσα δήλωσε η κ. Μαρούπα, όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ΠΑΕ συγχρόνως.

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε στο Αθλητικό Μετρόπολις:

Για το τι λέει ο νόμος: «Δεν άκουσα τι είπε η κ. Μαρούπα, αλλά σημασία έχει τι λέει ο νόμος. Δεν μπορούν να υπάρχουν συγχρόνως δύο ανώνυμες εταιρείες στον ίδιο ερασιτέχνη. Αν όμως είναι υπό εκκαθάριση, τότε επιτρέπει, ακόμα και αν ανέβει κατηγορία. Το επιτρέπει ο νόμος πάνω στον οποίο βασίστηκε η γνωμοδότηση. Είναι μια απόφαση της Επιτροπής με αφορμή μια άλλη ΠΑΕ η οποία είχε προκύψει, με βάση μία αίτηση, και η ΕΕΑ εφαρμόζοντας το νόμο είπε αυτό το πράγμα. Αν διαβάσει κάποιος το νόμο θα καταλάβει ότι ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα να φτιάξεις νέα ΠΑΕ ακόμα και αν δεν έχει τελειώσει η εκκαθάριση της παλιάς ΠΑΕ. Ο νόμος λέει σαφέστατα ότι έχει δικαίωμα το σωματείο που θα ανέβει κατηγορία αντί να αναβιώσει την παλιά ΠΑΕ, να δημιουργήσει νέα ΠΑΕ και συγχρόνως να εξακολουθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης. Και να μην υπήρχε η γνωμοδότηση, πάλι το ίδιο θα ίσχυε».

Για το αν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να γίνει η εκκαθάριση: «Δεν έχει ημερομηνία λήξης. Δεν συνιστά πρόβλημα. Μία εκκαθάριση δεν είναι εκ το προτέρων βέβαιο το πότε θα λήξει. Λέει τα περιθώρια που πρέπει να λήξει. Αυτά τα περιθώρια είναι ουσιαστικά ευχές. Δεν λέει τι γίνεται αν δεν έχει τελειώσει η εκκαθάριση. Δεν υπάρχουν έννομες συνέπειες. Ο νόμος λέει ότι στην περίπτωση ανόδου ενός σωματείου, του δίνει το δικαίωμα να ανέβει. Σας αναλύω το τι λέει ο νόμος και με βάση αυτό που λέει ο νόμος σωστά έβγαλε αυτήν την απόφαση η ΕΕΑ. Έλεγε ότι φτιάχνοντας τη νέα ΠΑΕ, για λόγους δικαιοσύνης, θα πρέπει να απαρνηθεί το ερασιτεχνικό σωματείο οποιαδήποτε οφειλή από την εκκαθάριση».

Για το ότι πρέπει να ισχύσουν οι νόμοι: «Είμαστε μια πολιτεία που υπάρχουν νόμοι και όργανα που εφαρμόζουν τους νόμους. Δεν είμαστε far west, να πάει ο σερίφης και να λέει ότι ο νόμος είμαι εγώ και κάνω ό,τι θέλω. Τι πάει να πει αλλάζω τη νομολογία; Για να την αλλάξεις θα πρέπει να έχεις κάποια αφορμή. Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ο ίδιος ο νόμος στο επιτρέπει, μην λέμε πράγματα τα οποία δεν στέκουν. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Γνωρίζει ο νομοθέτης ότι υπάρχουν εκκαθαρίσεις που δεν έχουν τελειώσει ποτέ. Υπάρχουν άνοδοι και κάθοδοι ομάδων κάθε χρόνο. Αν πει ότι πρέπει πρώτα να εκκαθαρίζεται η ΠΑΕ και μετά να συστήνεται η άλλη, αν θέλει να το πει ο νομοθέτης ας το πει. Αλλά και πάλι νομίζω ότι αυτό θα ισχύσει από εδώ και στο εξής. Το λογικό είναι να ισχύσει από εδώ και στο εξής».

Για το αν αλλάξει ο νόμος: «Για μένα θα είναι μη νόμιμο. Θα παραβιάζει το νόμο. Κάντε μια μικρή έρευνα από τις ομάδες που έπεσαν στην ερασιτεχνική κατηγορία, πόσες εκκαθαρίσεις έχουν ολοκληρωθεί».

To Top