“Δεν θα υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει η ΠΑΕ λόγω αυτοδιοίκητου”

Ο νομικός Στάθης Τσομίδης μίλησε στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης για τις εξελίξεις στο άρθρο 99. 

«Eίναι μια πολύ ειδική απόφαση, διότι η ΠΑΕ έχει μια ιδιαιτερότητα πέρα από ότι είναι Ανώνυμη Εταιρεία, είναι όμως και μια αθλητική Ανώνυμη Εταιρία. Θυμάστε ότι όταν αναλάβαμε τη πρωτοβουλία με τον κ.Αργυριάδη και τον κ.Χριστοφορίδη έλεγαν ότι δεν επιτρέψει η ΕΠΟ να υπαχθεί μια ποδοσφαιρική εταιρία στο άρθρο 99. Η δικαιοσύνη ήρθε να υποστηρίξει αυτή τη κίνηση, ήταν ένα μεγάλο βήμα, ώστε το ποδόσφαιρο να βρεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης και όχι μόνο ο Άρης” είπε στον “Αρένα” για να συμπληρώσει:

“Είναι η πρώτη αθλητική ομάδα που υπάγεται στο άρθρο 99, είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει επόμενη μέρα . Νομίζω ότι όλες οι ενστάσεις λύνονται από το δικαστήριο. Είχαμε μία γνωμοδότηση του κ.Κοτσίρη, ο οποίος πέραν της εξειδίκευσης στο αθλητικό δίκαιο είναι αυτός που είπε ότι δεν υπάρχει θέμα και γι αυτό δεν παρέστη και η ΕΠΟ στο πολιτικό δικαστήριο.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει στέρεα νομική βάση, ώστε να μη γίνουν οι απόψεις δεκτές για αυτό που έγινε. Έγινε η διαδικασία της προσωρινής διαταγής που εξεδόθη με τον αντίλογο, ωστόσο έγινε δεκτό ότι νομίμως υπάχθηκε ο Άρης σε αυτή τη διαδικασία. Περιμένω να δω αν υπάρχει διαφορετική άποψη, όπου θα απαντήσουμε συγκεκριμένα.

Αν τεθεί θέμα από τη διεθνή ομοσπονδία, η νομική υπηρεσία έχει απάντηση. Υπήρχε μια εργώδης προσπάθεια, όχι μόνο από το να αντιμετωπίσουμε την αίτηση στο άρθρο 99, αλλά το πλάνο βιωσιμότητας για να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε την αθλητική νομολογία, διότι η διεθνής δεν είναι εύκολα προσβάσιμη.

Είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσβληθεί η ΠΑΕ από αυτή η κατάσταση. Το αυτοδιοίκητο είναι εσωτερική διαδικασία και δεν είναι συνταγματικά καθιερωμένο. Οι όποιες διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την Ελληνική Ομοσπονδία μπορούν να αντιμετωπιστούν”.

Για το άρθρο 99 τι γίνεται ακριβώς: «Η προηγούμενη διοίκηση του κ.Ψηφίδη, έκανε ένα σημαντικό έργο που αποτελεί μπούσουλα για όποιον ασχοληθεί με ΠΑΕ. Έχουμε πλήρη καταγραφή για το τι πρέπει να πληρώσει ο Άρης. Δεν τίθεται θέμα ορθών η μη ορθών στοιχείων είναι θέμα ορισμένων στοιχείων σε σχέση με το άρθρο 44 και τις ρυθμίσεις του νόμου Ορφανού. Ο κ.Στεφανίδης θα απευθυνθεί στη ΦΑΕ για να διευκρινίσει κάποια πράγματα. Έγινε μια προσπάθεια κατεγράφησαν τα πάντα και υπάρχει προοπτική. Ξέρει οποίος επενδυτής εμφανιστεί το τι οικονομικές υποχρεώσεις υπάρχουν. Πρέπει να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο.

Η ΠΑΕ κερδίζει σύμφωνα με το νόμο, ένα μέρος του χρέους να κουρευτεί, ώστε να είναι βιώσιμο και αντιμετωπίσιμο το χρέος που θα έχει η συγκεκριμένη ΠΑΕ για να ξεχρεώσει όσο περισσότερο μπορεί στο μέτρο του δυνατού. Πρέπει να πληρώσουν οι ΠΑΕ κυρίως κ πρωτίστως τα δεδουλευμένα αλλά και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τρίτων. Στη τελευταία Γ.Σ. της ΚΜΑ πρότεινα να μη βιαστούμε να κάνουμε τις εκλογές. Πιστεύω ότι το κοινό σημείο με όλους είναι ότι είμαστε Αρρειανοί.

Με τον κ.Σκόρδα δεν έχουμε ουσιαστικά γνωριστεί. Σήμερα μας έχει καλέσει όλους τους δικηγόρους στα γραφεία της ΠΑΕ στις 19.30μ.μ. Όταν ανέλαβα το θέμα υπαγωγής είπα ότι αχνοφαίνεται ένας επενδυτής. Πλέον, είναι στα σύνορα και στο χέρι της διοικήσεως και γενικά της ομάδας του Άρη να ανοίξει τη πόρτα και να βάλει τα χρήματα. αυτή τη στιγμή ξέρει όποιος μπει τι οφείλεται και τι πρέπει να δώσει. Από τη πρώτη στιγμή έγινα δέκτης ερωτήσεων, μου ζητούσαν πληροφορίες άνθρωποι που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον Άρη.

Όντως οι επενδυτές βλέπουν πιο ελκυστικά μια επένδυση στη ΠΑΕ και ειδικά του χρόνου με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της ομάδας. Ο Άρης είναι η μοναδική ομάδα που φέτος στη κρίση αύξησε τα εισιτήρια κάτι που είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για κάποιον που θέλει να επενδύσει».

Για τις οφειλές προς τους παίκτες ο κ.Τσομίδης είπε: «Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, που αφορά το μνημόνιο της ΕΠΟ σχετικά με τους επαγγελματίες παίκτες και τις δόσεις που θα γίνουν . Η διοίκηση Ψηφίδη αντέδρασε και ζήτησε κι άλλες δόσεις. Σίγουρα, ανήκουν τα εύσημα σε αυτή τη διοίκηση, διότι έδωσε τη δυνατότητα να καταγραφεί να συστηματοποιηθεί το χρέος κι έδωσε κάποια προοπτική. Είναι κάτι βιώσιμο και εφικτό. Αυτά τα χρήματα μπορεί να μειωθούν και το μήνα».

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου: «Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ΑΕ είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία. Μέχρι χθες υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας, ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις. Δεν ξέρω αν τώρα αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνται. Αν πληρούνται μπορεί να εμφανιστεί ένας επενδυτής και να καλύψει την αύξηση.

Αν όχι, η ΠΑΕ πρέπει να κάνει τις νόμιμες ενέργειες κι όποιος έρθει πρέπει να δώσει το πόθεν έσχες. Αν μου ζητούσαν τη γνώμη μου θα έλεγα να πάνε στη κοινωνία που απέκτησε και καινούργια διοίκηση. Τι εκφράζει αυτή η διοίκηση; Όταν υπήρχε δικαίωμα ψήφου σε χιλιάδες μέλη, εμφανίστηκαν λίγα.

Οι ξεχωριστές εκλογές που γίνονται για τη ΠΑΕ δεν είναι νομικά ορθές. Οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν για το καλό της ομάδας. Υπάρχει το θέμα της αδειοδότησης , το θέμα ενίσχυσης και τα συμβόλαια που πρέπει κάποια διοίκηση να τα φροντίσει. Η διοίκηση της ΠΑΕ τώρα πρέπει να λειτουργεί με βάση το καινούργιο δικαστικό στάτους που υπάρχει. Υπάρχουν τρόποι για να λυθούν τα προβλήματα σχετικά με το αν θα δεσμευτούν ή όχι τα χρήματα.

Ήταν γνωστό ότι οι λογαριασμοί είναι δεσμευμένοι. Όταν μιλάμε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες και στους απλούς φιλάθλους. Αν η καινούργια διοίκηση δεν τηρήσει όλα αυτά που πρέπει να τηρήσει τότε θα χαθεί η ευκαιρία. Τέλος, αξίζουν συγχαρητήρια στον Χρήστο Γρόλλιο που είχε το κομμάτι το αθλητικό, καθώς και τη ΚΜΑ υπό τον Άγγελο Γρόλλιο που πήρε την ευθύνη και μας ανέθεσε αυτή την αποστολή. Τους αναλογεί το μέτρο της χαράς και τα συγχαρητήρια».

To Top