ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεσύπρης: «Δεν μπορούν να γίνουν μετοχές τα χρήματα που έχει βάλει ο Άλεξ Κάλας»

Το μέλος του Α.Σ. Άρης, Τάσος Δεσύπρης, μίλησε για το θέμα που προέκυψε με την υπογραφή νέου μνημονίου του Ερασιτέχνη με τον Άλεξ Κάλας, για το εάν θεωρούνται επένδυση τα χρήματα που έχει βάλει μέχρι τώρα και για τους χειρισμούς του διοικητικού συμβουλίου.

Αναλυτικά, τα όσα είπε στο “YellowRadio 92.8”:

Για το θέμα της υπογραφής μνημονίου του ΑΣ με τον Άλεξ Κάλας: «Πολύ κακό για το τίποτα. Το ιδιωτικό συμφωνητικό, διότι περί αυτού πρόκειται, άσχετα εάν εμείς το ονομάζουμε μνημόνιο. Η αξία του στην προκειμένη περίπτωση είναι από ελάχιστη έως μηδενική. Τι ενδεχομένως να θέλουν να κατοχυρώσουν οι συνυπογράφοντες;

Πρώτον τα χρήματα που έχουν δοθεί στο σύλλογο με τη μορφή ταμειακής διευκόλυνσης. Από την εμπειρία που έχω από το παρελθόν, θεωρώ ότι ο κ. Κάλας έχει βάλει κάποια χρήματα, δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσό, αυτό ενδεχομένως να είναι και για τον ίδιο πρόβλημα, γιατί ενδεχομένως θα επιθυμούσε να γνωρίζουμε και εμείς πόσα χρήματα έχει βάλει στον Άρη, αλλά το προσπερνώ. Αλλά δεν είναι ο πρώτος ή ο μόνος που έχει διευκολύνει ταμειακά το σύλλογο. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει πλείστοι όσοι και με σημαντικά ποσά που έκαναν το ίδιο πράγμα. Ελάχιστοι εώς κανένας δεν μπήκε στη διαδικασία να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό.

Γιατί όταν καταθέτεις χρήματα στο σύλλογο ως ταμειακή διευκόλυνση είτε μετρητά είτε μέσω τραπέζης, παίρνεις ένα παραστατικό από το επίσημο μπλοκ του συλλόγου με τη σφραγίδα και τις υπογραφές του ταμία και του προέδρου. Αυτό είναι υπεραρκετό για την περίπτωση που ο σύλλογος φανεί ασυνεπής, όσον αφορά την επιστροφή των χρημάτων. Αυτός που έδωσε τα χρήματα μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε δικαστήριο και να διεκδικήσει τα χρήματα που έβαλε. Ένα ιδιωτικό συμφωνητικό δεν προσθέτει δύναμη στη δικαστική διαμάχη για τη διεκδίκηση ενός ποσού.

Ένα δεύτερο που θα ήθελε κάποιος να κατοχυρώσει με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, είναι να παραμείνει έφορος ή επικεφαλής ενός τμήματος. Γι’ αυτόν όμως ακριβώς το λόγο έγινε πρόσφατα μία γ.σ. του συλλόγου, η οποία με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες επέλεξε τον κ. Κάλας ως τον επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Και να ξέρετε ότι οι αποφάσεις γενικής συνέλευσης σωματείου, είτε αθλητικού είτε άλλου σκοπού, δεν υπάρχει κάτι ισχυρότερο. Και σε αυτήν την περίπτωση η υπογραφή ενός ιδιωτικού συμφωνητικού είναι περιττή.

Ένα τρίτο που ακούω δεξιά και αριστερά κατά καιρούς, όχι μόνο τώρα εδώ και αρκετό καιρό, είναι ότι ενδεχομένως θα ήθελε να κατοχυρώσει, είτε ο κ. Κάλας είτε η άλλη πλευρά, όταν θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για σύσταση νέας ΠΑΕ, να κατοχυρώσει ο μεγαλομέτοχος να επιστρέψει το ποσό στον κ. Κάλας. Σ’ αυτήν τη περίπτωση εάν υπάρχει κάποια πρόθεση ή σκέψη, απορώ πραγματικά ποιοι εισηγούνται τέτοιου είδους προτάσεις, συμφωνητικά τα οποία προβλέπουν τέτοιους όρους. Αυτό κινείται στη σφαίρα του φανταστικού. Δεν είναι δυνατόν δύο συμβεβλημένα μέλη να υποχρεώνουν κάποιο τρίτο να δεσμευτεί να κάνει οτιδήποτε. Δεν μου έχει τύχει όσα χρόνια ασχολούμαι και με την επαγγελματική μου ιδιότητα και με την ενασχόλησή μου με το σύλλογο, δεν έχω ακούσει ή δεν μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

Για ποιο λόγο πιστεύει ότι ο κ. Κάλας επιθυμεί αυτό το μνημόνιο: «Εκτιμώ ότι ο κ. Κάλας και είναι και λογικό, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ζώντας σε ένα κράτος που έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει κανόνες, έχει θεσμούς και είναι οργανωμένο, να πιστεύει ότι έτσι λειτουργούμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα. Εδώ είναι ένα άλλο καθεστώς, όχι χειρότερο, απλώς έχει διαφορετικούς κανόνες. Αυτή είναι μία πιθανή εξήγηση που μπορώ να σας δώσω έτσι πρόχειρα. Τα συμφωνητικά δεν έχουν κανένα νόημα. Όποιος καταθέτει λεφτά στο σύλλογο, με τα παραστατικά που του δίνονται, είναι αρκετά για να διεκδικήσει τα χρήματά του. Δεν θα του δώσει τίποτα παραπάνω ένα ιδιωτικό συμφωνητικό».

Για το εάν θεωρούνται επένδυση τα χρήματα που έχει βάλει ο κ. Κάλας: «Στους ερασιτεχνικούς συλλόγους δεν υπάρχει ο όρος επένδυση. Στα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι αθλητικοί σύλλογοι, δεν υπάρχει επένδυση. Επενδύω κάπου με σκοπό το κέρδος. Το μόνο που υπάρχει σε αθλητικό σωματείο είναι το δάνειο, η ταμειακή διευκόλυνση. Και άτοκο μάλιστα. Υπάρχει μάλιστα και χαρτοσήμανση 2,4%. Γιατί ο δανεισμός πρέπει να δηλώνεται και στην Εφορία. Δεν υπάρχει η έννοια επένδυσης σε αθλητικό σωματείο. Γιατί κανένας δεν του έχει εξηγήσει, γιατί κανένας δεν του το έχει κάνει ξεκάθαρο. Γιατί όταν θα το διαπιστώσει και ο ίδιος θα δημιουργηθεί θέμα και με τους άμεσους συνεργάτες του, αλλά και με το σύλλογο. Ο σύλλογος κινδυνεύει να φανεί αναξιόπιστος και «απατεώνας». Και αυτό δεν είναι καλό για το σύλλογο».

Για το εάν τα χρήματα που έχει βάλει μέχρι τώρα ο κ. Κάλας μπορούν να εμφανιστούν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας ΠΑΕ: «Δεν μπορούν, αυτή είναι η άποψή μου, εκτός εάν βρεθεί ένα παράθυρο ενός νόμου το οποίο εγώ δεν γνωρίζω. Από την εμπειρία μου, αλλά και από όσα έχω διαβάσει δεν μπορούν να γίνουν μετοχές αυτά τα χρήματα. Ένας πιθανός τρόπος είναι να του τα επιστρέψει ο ΑΣ, είτε σε μετρητά είτε σταδιακά να τα πάρει ο άνθρωπος και να τα βάλει στη νέα ΠΑΕ όταν ανοίξει το μετοχικό κεφάλαιο. Εκτιμώ όμως ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή η δυνατότητα στον Ερασιτέχνη. Γιατί αν μου πει κάποιος ότι ο Ερασιτέχνης Άρης μπορεί να επιστρέψει αυτά τα λεφτά, όχι φέτος όχι του χρόνου, αλλά σε δέκα χρόνια, 380.000-400.000, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν ξέρουμε ακόμη πόσα χρήματα έχει βάλει, γιατί αδικείται ο άνθρωπος, πλανάται πλάνην οικτρά. Ο σύλλογος έχει πρόβλημα επιβίωσης».

Για τους χειρισμούς του διοικητικού συμβουλίου του Ερασιτέχνη: «Σε έναν αθλητικό σύλλογο είναι προφανές ότι την ευθύνη την έχει ο πρόεδρος και το δ.σ. Σε δεύτερο επίπεδο την έχουν οι επικεφαλής των τμημάτων. Ο σύλλογος έχει διοίκηση η οποία είναι υπεύθυνη να εγκρίνει ή να απορρίπτει αποφάσεις και να εκπροσωπεί το σύλλογο παντού. Τα τμήματα όπως το ποδοσφαιρικό έχουν τους επικεφαλής τους, είναι όμως ένας άτυπος τίτλος. Και σε κάθε περίπτωση την τελική ευθύνη την έχει η διοίκηση του συλλόγου. Θα ακούσει τα καλά, θα ακούσει και τα άσχημα, έτσι είναι, είτε μας αρέσει είτε όχι».

Για τη συμμετοχή του Άρη στη Φούτμπολ λιγκ; «Όλοι περιμένουν τη συμμετοχή του Άρη στη Φούτμπολ λιγκ και τη σύσταση της νέας ΠΑΕ, διότι όπως έχω πει και στο παρελθόν, εάν φέτος ο ποδοσφαιρικός Άρης δεν αγωνιστεί στη Β’ Εθνική, για να πάρει το δρόμο του, αλλά και το κυριότερο για μένα προσωπικά, ο ΑΣ να έχει τα έσοδα που προβλέπει ο νόμος από αυτή τη διαδικασία, ο σύλλογος θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Είμαι δυσάρεστος το γνωρίζω, το έχω αποδεχτεί.

Στην απευκταία περίπτωση που ο Άρης βρεθεί και πάλι στη Γ’ Εθνική, θα πρέπει να βρεθεί και πάλι ένας άνθρωπος, μπορεί και ο κ. Κάλας μπορεί και κάποιος άλλος, ο οποίος όχι μόνο να καλύψει τα έξοδα του τμήματος, αλλά με επιπλέον χρήματα να καλύψει και τις πρωτογενείς ανάγκες του συλλόγου. Διότι χωρίς τον Άρη ως ΠΑΕ, ο σύλλογος δεν θα έχει έσοδα. Δεν υπάρχουν από πουθενά αλλού έσοδα.

Γι’ αυτό και όλοι καλούμαστε να επικεντρωθούμε στο μέγα στόχο, η ποδοσφαιρική ομάδα να πάρει την «πράσινη κάρτα» για τη Β’ Εθνική. Και το τελευταίο που θα ήθελα να πω, πιστεύω ότι στην επόμενη γ.σ. που θα κάνουμε, για τον καθορισμό του μετοχικού κεφαλαίου, που πιστεύω ότι θα είναι αντάξιο της ιστορίας και του ονόματος του συλλόγου, έχω πει πολλές φορές τη γνώμη μου, εκεί περιμένω τον ολοκληρωμένο απολογισμό του ποδοσφαιρικού τμήματος. Όλης της χρονιάς, όχι της μισής, αναλυτικά και της άλλης μισής με γενικότητες.Και τον οικονομικό και το διοικητικό. Διότι το φετινό φαινόμενο να ξοδέψει ο σύλλογος κοντά στο 1.000.000 ευρώ από τα έσοδά του και τις ταμειακές διευκολύνσεις του κ. Κάλας και να μην μπορέσουμε να βγούμε πρώτοι στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, είναι μείζον θέμα. Δεν πρέπει να μας απασχολήσει αυτό; Δεν πρέπει να δούμε τι έγινε λάθος, ώστε να μην το επαναλάβουμε. Κακώς δεν έγινε σε μία ούτως ή άλλως άσκοπη γενική συνέλευση. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα γίνει. Με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, με επιχειρήματα, με ειλικρίνεια».

To Top