«Δε βαρεθήκατε;»… ο Γιάννης Ιωαννίδης “χτυπάει” με νέο άρθρο στο PRESSARIS

Ο Γιάννης Ιωαννίδης * επιστρέφει και σχολιάζει με νέο άρθρο στο PRESSARIS τις διοικητικές εξελίξεις που τρέχουν…

“Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου το φωνάζω: χωρίς αλλαγή νοοτροπίας, δεν υπάρχει μέλλον για το σύλλογο. Δυστυχώς, τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμα. Τρανή απόδειξη είναι η αντιμετώπιση των πρόσφατων εξελίξεων από την κοινή γνώμη, η οποία συνεχίζει (!) να κατευθύνεται από τους opinion makers…Ειλικρινά απορώ, δε βαρεθήκατε να παρασύρεστε από το ρεύμα;

 Το άρρωστο DNA

Οι κιτρινόμαυρη ‘οικογένεια’ έχει στο DNA τη διχόνοια. Δεν έμαθε να εντοπίζει εγκαίρως προβλήματα. Ούτε να διερευνά λύσεις με νηφαλιότητα, πριν έρθει η καταστροφή. Αρκείται στο να περιχαρακώνεται σε στρατόπεδα, αντιδικώντας για ένα διαχρονικό ερώτημα: «η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα;» Εν τέλει, οι αποφάσεις λαμβάνονται υπό καθεστώς χρονικής πίεσης (σε…‘πακέτο’ εκβιαστικών διλλημάτων). Το αποτέλεσμα της σάπιας νοοτροπίας είναι γνωστό: χρέη και ‘Γ Εθνική!

Επειδή προσωπικά βαρέθηκα το δογματισμό, την αγελοποίηση και τις παρωπίδες, προτείνω να εξετάσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις αναλογιζόμενοι τους βασικούς (κοινώς αποδεκτούς) στόχους του Άρη.

Εκκαθάριση

Γιατί επιλέξαμε εκούσιο υποβιβασμό στη Γ Εθνική; Μα, φυσικά, για να γίνει εκκαθάριση και να φύγουν από την καμπούρα του συλλόγου τα χρέη. Υπενθυμίζω ότι η ομάδα αποχαιρέτησε (ουσιαστικά) τη Super League στα  τέλη Μαρτίου. Τι έχει γίνει έκτοτε για τον εξαγνισμό από τις αμαρτίες του παρελθόντος; Τίποτα! Ξεκίνησε η εκκαθάριση; Όχι!

Ίσως δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό: εάν δεν ‘τρέξει’ άμεσα η διαδικασία εκκαθάρισης (ή προλάβει να ψηφιστεί ο ‘υπό διαβούλευση’ νέος αθλητικός Νόμος), ο Άρης δε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη Football League. Δηλαδή, θα μετατρέψει την εν δυνάμει ανάσταση σε μοιραία παγίδα θανάτου…

Άμεση επάνοδος στη Super League

Η επιστροφή είναι μονόδρομος, χωρίς να χαθεί καμία χρονιά. Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Πρώτον, χρειάζεται οικονομική αυτάρκεια ώστε να τακτοποιούνται εγκαίρως οι υποχρεώσεις. Δεύτερον,  είναι απαραίτητη η άρτια διοικητική οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος για να επιτευχθεί (σε βάθος διετίας) επαγγελματικός τρόπος λειτουργίας σύμφωνα με τα σύγχρονα τεχνοκρατικά πρότυπα. Τρίτον, απαιτείται ουσιαστική ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό με value for money μεταγραφές που θα έχουν προσδοκώμενη μεταπωλητική αξία. Τέταρτον, επιβάλλεται να δημιουργηθούν ‘στεγανά’ για να μην ‘τρυπιέται’ η ομάδα από κανέναν. Πέμπτον, πρέπει να υπάρχει όραμα (είτε σε μορφή ιδέας / πλάνου, είτε σε μορφή προσώπου). Τι υπάρχει από όλα τα παραπάνω;

Γαλανός

Συχνά πυκνά, επαναλάμβανα στα άρθρα μου ότι δε με έχει πείσει. Θεωρούσα ότι δε διαθέτει ηγετικές ικανότητες, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δύο προαναφερόμενων στόχων. Δε θέλω, όμως, να τον αδικήσω.

Ήταν ο πρώτος που έθεσε επισήμως σε δημόσια διαβούλευση την επιλογή της ΄Γ Εθνικής, που ήταν η μοναδική ορθολογική ‘λύση’. Συνέβαλλε στην απαγκίστρωση της ομάδας από το εμμονικό παρελθόν. Διευκόλυνε ταμειακά τον Άρη σε στιγμές που κυριολεκτικά δεν υπήρχε ούτε cent. Δεν πρέπει, τέλος, να του ‘χρεωθεί’ η κωλυσιεργία στην εκκαθάριση. Οι ‘ερασιτεχνικές παραλείψεις’ και τα εμπόδια στις καταστατικές διαδικασίες προκλήθηκαν από άλλους αστάθμητους παράγοντες….

Κανένας, λοιπόν, δεν αμφισβητεί τις προθέσεις. Οι πεποιθήσεις, όμως, είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Δεν αρκεί να θέλεις. Πρέπει και να μπορείς. Δεν αρκεί να υπόσχεσαι. Πρέπει και να πράττεις. Όταν παρασύρεσαι από τα φώτα τις δημοσιότητας, υποπίπτεις σε λάθη που δε θα έκανε ποτέ ένας τεχνοκράτης πρόεδρος. Όταν η διασφάλιση των στοιχειωδών γίνεται θέμα διαξιφισμού, τότε χάνεται κάθε έννοια οράματος για το μέλλον. Όταν τα αυτονόητα θεωρούνται πολυτέλεια, τότε ο προγραμματισμός πάει περίπατο…

Δε θα υπεισέρθω, φυσικά, σε λεπτομέρειες και παραδείγματα. Είμαι ο τελευταίος που θα ξεφτιλίσει δημόσια τον Άρη. Αφουγκράζομαι, απλώς, την αίσθηση του κόσμου ότι ο Γαλανός δεν είναι η προσωποποίηση του ‘αρχηγού’ που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια την ομάδα σε ένα καλύτερο αύριο.

Ομαλότητα

Άγνωστη λέξη για τον Άρη. Έχουμε συνηθίσει το ξεκατίνιασμα και χάνουμε μονίμως την ουσία. Ζητούμενο, πλέον, είναι η άμεση μετάβαση στο επόμενο ‘καθεστώς’ χωρίς να επηρεαστεί το νικηφόρο σερί της ομάδας. Επιβάλλεται να διατηρηθεί ηρεμία στο ποδοσφαιρικό τμήμα, δίχως ανούσιες αντικαταστάσεις προσώπων (για λόγους…προσωπικού εγωισμού). Για παράδειγμα, ο Κάμπος πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι για λόγους ποδοσφαιρικής συνέχειας και ηθικής τάξης… Τέλος, το roster πρέπει να ενισχυθεί με τουλάχιστον 5 ποδοσφαιριστές καθώς και να τακτοποιηθεί πάσης φύσεως οικονομική εκκρεμότητα ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Πρώτα βλέπεις, μετά κρίνεις

Όταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Διογένης ρωτήθηκε ποιο από τα θηρία δαγκώνει πιο άσχημα, απάντησε: «από τα άγρια ο συκοφάντης, κι από τα ήρεμα ο κόλακας». Προτείνω, επομένως, να κλείσετε τα μάτια σας και τα αυτιά σας για να προστατευτείτε από τους opinion makers μέχρι να αποκαλυφθεί επισήμως η διάδοχη κατάσταση.

Δε χρειάζονται ούτε ανώριμες προβλέψεις, ούτε άσκοπες εντάσεις. Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί το πλάνο για την επίτευξη των δύο βασικών στόχων που αναφέρθηκαν στο άρθρο. Εδώ θα είμαστε να αξιολογήσουμε τις προτάσεις και να συζητήσουμε εκτενώς, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του Άρη.

 Μέχρι τότε, χαλαρώστε και απολαύστε τις γιορτές. Καλά Χριστούγεννα!  Και μην ξεχνάτε, όλοι Άρης είμαστε…”

Ο Γιάννης Ιωαννίδης αρθρογραφεί στο overlap.gr

To Top