ΜΠΑΣΚΕΤ

Φλιώνης: “Τα όνειρά μου είναι προσανατολισμένα στον Άρη”

Συνέντευξη στην κυριακάτικη “Μακεδονία” έδωσε ο Δημήτρης Φλιώνης, εξηγώντας πως έχει καταφέρει να συνδυάζει την καριέρα στο επαγγελματικό μπάσκετ με την φανέλα του Άρη και τις σπουδές στην Ιατρική.

Αναλυτικά η συνέντευξη του 19χρονου πλέι μέικερ στην κυριακάτικη “Μακεδονία”:

Ο Δημήτρης Φλιώνης φοράει τη φανέλα με το νούμερο 7 της ομάδας μπάσκετ του Άρη, με την ίδια άνεση που λίγες ώρες αργότερα την αλλάζει με την ιατρική ποδιά, προκειμένου να δώσει ως φοιτητής Ιατρικής το «παρών» στα εργαστήρια του ΑΠΘ.

«Ο ξεχωριστός κύριος Φλιώνης», παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής ταινίας, δεν είναι ένας συνηθισμένος νέος της ηλικίας του. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου που βάζει υψηλούς στόχους και τους κατακτά, μόνο που στην περίπτωσή του τους πετυχαίνει στην υψηλότερη κλίμακα.

Στα 19 του χρόνια είναι βασικός παίχτης της ομάδας μπάσκετ του Άρη, αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία, και την ίδια ώρα είναι φοιτητής της Ιατρικής, στην οποία εισήχθη με υψηλή βαθμολογία και χωρίς να κάνει χρήση των επιπλέον μορίων που δικαιούταν λόγω των πανελλαδικών και πανευρωπαϊκών διακρίσεων που είχε πετύχει ως αθλητής.

«Έγραψα καλά και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω αυτό το ‘μπόνους’ που είχα και λόγω των διακρίσεων στην εθνική ομάδα και τον Άρη. Μετά την εισαγωγή μου στην Ιατρική, ήρθε και το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που σου δίνει το πλεονέκτημα να εισαχθείς στη σχολή της επιλογής σου, αλλά εγώ ήμουν ήδη φοιτητής της Ιατρικής του ΑΠΘ», εξηγεί ο ίδιος.

Διάβασμα και προπονήσεις

Εξαιρετικά πειθαρχημένος, εντυπωσιακά ώριμος και ιδιαίτερα προσεχτικός στα λόγια του, ο Δημήτρης μιλάει για τη διττή επιτυχία του, εξηγώντας πως η κατάκτηση των προσωπικών στόχων του είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων.

«Ήμουν πειθαρχημένος από μικρός, είχα δημιουργήσει τη σκέψη μέσα μου πως αν ήθελα να κάνω κάτι, έπρεπε να δώσω όλο τον εαυτό μου για να το πετύχω. Διάβαζα μέχρι να γράψω τέλεια και τώρα κάνω το ίδιο με τις προπονήσεις, δουλεύω μέχρι να φτάσω εκεί που πιστεύω. Το αποτέλεσμα είναι θέμα τύχης, συγκυριών, δυνατοτήτων και σίγουρα βοήθειας από το περιβάλλον σου. Εμένα, όπως και τα αδέρφια μου, οι γονείς μου με στήριξαν σε όλα τα στάδια των προσπαθειών μου, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του δασκάλου μου στις τελευταίες δύο τάξεις του δημοτικού, καθώς φαίνεται, ίσως και χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, να έριξε τον σπόρο της θέλησης για διάκριση και επιτυχία».

Η καθημερινότητα του αθλητή και φοιτητή είναι απαιτητική, με αγώνες, καθημερινές διπλές προπονήσεις, με παρακολούθηση μαθημάτων στο πανεπιστήμιο και διάβασμα.

Ο ίδιος όμως, όπως λέει, νιώθει πως δεν κάνει θυσίες. «Δυσκολίες υπάρχουν, οι απαιτήσεις από τη μια πλευρά είναι σωματικές και χρειάζεται καλή προετοιμασία και σωστή ξεκούραση, κάτι που γίνεται με μεγάλη χαρά. Δηλαδή, πρέπει να ενεργοποιήσεις τον εαυτό σου, κι αυτό γίνεται μέσα από τις προπονήσεις, η όρεξη είναι έμφυτη. Αντίθετα στο διάβασμα πρέπει να πιεστώ, γιατί δεν είναι κάτι που θέλω πάντα, αλλά πρέπει τη δεδομένη στιγμή να ανταποκριθώ σ’ αυτό που έχω αναλάβει».

Πρώτα το μπάσκετ

Ο νεαρός μπασκετμπολίστας, που έκανε τα πρώτα του βήματα στην ακαδημία παίδων του Άρη σε ηλικία 7 ετών, σήμερα, 12 χρόνια μετά, αγωνίζεται με την κιτρινόμαυρη φανέλα σε θέση πλέι μέικερ και πασχίζει για την επιτυχία της ομάδας του.

«Τα όνειρά μου βρίσκονται προσανατολισμένα στον Άρη και στην καριέρα μου ως αθλητή. Θέλω να παίζω και να καθιερωθώ στην ομάδα και βέβαια να έχουμε υψηλούς στόχους» τονίζει, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην εθνική ομάδα, με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 2015. «Είναι εξαιρετικά τιμητικό και νιώθω χαρούμενος και υπερήφανος να αγωνίζομαι με τα χρώματα της πατρίδας μου».

Ο νεαρός αθλητής του Άρη γνωρίζει πως τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει η ζυγαριά να γείρει προς την πλευρά του μπάσκετ, για να ανοίξει τον δρόμο στις επιτυχίες που αξιώνει να ζήσει.

«Τη χρονιά που έδινα πανελλαδικές εξετάσεις έδωσα μεγαλύτερη βαρύτητα στο διάβασμα, με συνέπεια η απόδοσή μου στην ομάδα να μην είναι υψηλή. Μετά το τέλος των εξετάσεων η προτεραιότητά μου είναι σαφώς η ομάδα μου», δηλώνει λίγο μετά το τέλος της πρωινής του προπόνησης.

«Τεχνικά είναι από τους πλέον ολοκληρωμένους αθλητές της ηλικίας του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τα φυσικά του γνωρίσματα και την αθλητικότητά του τα έχει αναπτύξει ραγδαία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που τελείωσε το σχολείο και μπήκε σε πρόγραμμα. Ωστόσο, τα στοιχεία που τον κατατάσσουν στα κορυφαία -σε προοπτική- ταλέντα της χώρας μας είναι η ανταγωνιστική του φύση, η πολύ υψηλή αντίληψή του, σε συνδυασμό με την τρομερή συνέπεια και την επιμονή για την επίτευξη κάθε στόχου», δηλώνει ο μάνατζερ του αθλητή Βασίλης Παλιάντζας.

Αυτό που ο ίδιος ο Δημήτρης πιστεύει και θέλει να μεταδώσει στα παιδιά που τον ρωτούν για τη διπλή επιτυχία του είναι πως «αν νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε δύο διαφορετικούς δρόμους, μη φοβηθείς, γιατί μπορεί να είναι κοινός. Πρέπει να προσπαθήσεις κατά καιρούς να βάζεις προτεραιότητες και να αξιολογείς και να αναθεωρείς, ανάλογα με την περίοδο που βρίσκεσαι, και το αποτέλεσμα σίγουρα θα έρθει».

To Top