Δημητρίου: “Υπήρχε αρνητική εισήγηση για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό”

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι η δική του εισήγηση ήταν αρνητική τόσο για τον Παναθηναϊκό, όσο και για τον ΠΑΟΚ! Κι όμως οι δύο ομάδες πήραν άδεια…

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Δημητρίου στο “NovaΣΠΟΡ FM 94,6”:

Για την αδράνεια των ομάδων: «Φαινόταν αρκετό καιρό η πορεία των ομάδων. Εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον. Οι σύλλογοι είχαν μπροστά τους όλον τον καιρό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Ιδιαίτερα στο θέμα της βιωσιμότητας, ήταν εμφανή εδώ και καιρό τα δεδομένα: Το πώς θα φτιάξουν το ρόστερ τους, ποια θα είναι τα έσοδα και τα έξοδά τους. Θα μπορούσαν να έχουν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις όχι για να εξαλείψουν το πρόβλημα, αλλά να μπορέσουν τουλάχιστον να το μειώσουν».

Για το αν υπάρχει άλλη ελπίδα για τις ομάδες που δεν αδειοδοτήθηκαν: «Η διαδικασία έχει τελειώσει. Υπήρχε ο πρώτος βαθμός, έγιναν οι εφέσεις και τέλος. Ο κανονισμός που εφαρμόζουμε εμείς είναι της UEFA. Τις άδειες τις εκδίδει η ΕΠΟ. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία απλά έχει την εποπτεία του προγράμματος. Από ‘κει και πέρα υπάρχει το Financial Fair Play, για το οποίο πρέπει να γίνει μια σημαντική διευκρίνιση. Ότι εκείνο αναφέρεται μόνο στις οφειλές των συλλόγων, ενώ η αδειοδότηση της ΕΠΟ κοιτάζει ένα ευρύτερο φάσμα που αναφέρεται στη βιωσιμότητά τους».

Για το αίτημα ελάφρυνσης των ποινών: «Η ΕΠΟ εδώ και δυο χρόνια έχει δηλώσει επανειλημμένως στη Σούπερ Λίγκα ότι θα έπρεπε να αλλάξει τουλάχιστον το πειθαρχικό σκέλος της αδειοδότησης. Κι αυτό διότι τους έλεγε πώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Το έκανε πέρυσι -όταν και υποβιβάστηκε μια ομάδα. Το έκανε και νωρίτερα φέτος. Έπρεπε όμως να φτάσουν τα πράγματα σε οριακό σημείο για να δεχθεί η Λίγκα να αλλάξουν οι ποινές και να οριστούν αυτές που ισχύουν τώρα».

Για τη δήλωση Πιλάβιου ότι ενδέχεται ν’ αλλάξει απαγόρευση μεταγραφών: «Δεν θα κρίνω εγώ τη θέση του προέδρου της ΕΠΟ. Η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών μπήκε για έναν συγκεκριμένο λόγο: Να συγκρατηθούν τα έξοδα των ομάδων. Διότι θα εξοικονομούσαν χρήματα και την ίδια στιγμή θα μπορούσαν να μείνουν στην πρώτη κατηγορία και να εισπράττουν τα έσοδα που προβλέπονται. Αυτό θα οδηγούσε σταδιακά στην εξυγίανση τους».

Για τις «υγιείς» οικονομικά ομάδες: «Υπάρχουν ΠΑΕ που είναι συνεπείς και μετρημένες εδώ και χρόνια στις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν και άλλες που αντιλήφθηκαν εγκαίρως τι έρχεται και μπήκαν σε συγκεκριμένη πορεία, απαλλασσόμενες από μεγάλα συμβόλαια και κόβοντας τα περιττά έξοδα».

Για τις ομάδες που πήραν άδεια, παρά την αρνητική εισήγηση της επιτροπής: «Δεν μπορώ να κρίνω εγώ τις αποφάσεις των επιτροπών. Μπορώ να πω όμως ότι αυτά που εισηγήθηκε το τμήμα αδειοδότησης ήταν τα νόμιμα. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έπραξε κατά συνείδηση. Όντως και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ ήταν αρνητική η εισήγηση».

Για το αν υπάρχει ελπίδα εξυγίανσης των ΠΑΕ: «Αν αλλάξουν πολιτική και βάλουν ρεαλιστικούς στόχους, υπάρχει προοπτική. Η βιωσιμότητα δεν είναι κάτι το ασταθές που μπορεί να κριθεί κατά το δοκούν. Ορίζεται με δείκτες. Ένας είναι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Ένας άλλος είναι η ενδεχόμενη αρνητική ρευστότητα. Ο τρίτος είναι η δυνατότητα συνέπειας στις πληρωμές. Και ο τέταρτος το κατά πόσο υπάρχει άρση της εμπιστοσύνης των πιστωτών -δηλαδή οι προσφυγές, στην περίπτωση των παικτών».

To Top