ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημοσκοπικό άλμα του Podemos ενόψει των ισπανικών εκλογών

To Podemos ισχυροποιείται σημαντικά και διεκδικεί τον ρόλο του πρωταγωνιστή στην επόμενη ημέρα των εκλογών, εάν οι Σοσιαλιστές δεν «υποκύψουν» άμεσα στην πιθανή πρόσκληση του Μαριάνο Ραχόι για έναν «ευρύ συνασπισμό» των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας της Ισπανίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η τελευταία δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στην έκδοση της El Periodico της Ανδόρας, που δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την απαγόρευση δημοσίευσης που ισχύει στην Ισπανία. Σύμφωνα με αυτήν, οι κύριοι διεκδικητές της ψήφου των Ισπανών λαμβάνουν τα εξής ποσοστά, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές: Λαϊκό Κόμμα: 25,8% και από 107 ως 111 έδρες Σοσιαλιστές: 21,4% και από 84 ως 88 έδρες Podemos: 20,4% και από 71 ως 75 έδρες Ciudadanos: 16% και από 50 ως 54 έδρες Συνασπισμός αριστερών κομμάτων: 3,8% και 2 ως 4 έδρες Λοιπά κόμματα: 12,6% και από 26 ως 33 έδρες.

Ωστόσο «τα κουκιά δεν βγαίνουν» εκ πρώτης όψεως, καθώς εάν δεν συνεχιστεί η αύξηση των ποσοστών του, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί μία κυβερνητική συμμαχία με αριστερό πρόσημο, που να συγκεντρώνει τους απαραίτητους 176 βουλευτές. Για να προκύψει κάτι τέτοιο, τα σενάρια θα πρέπει να περιλάβουν κάποιους από τους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως προσκείμενους στην Αριστερά εκπροσώπους από περιοχές όπως η Βασκία, η Καταλονία κτλ.

Πηγή: left

To Top