Διάταγμα επιτρέπει τα καπνογόνα στα γαλλικά γήπεδα

Με τη μορφή πειράματος, οι σύλλογοι της Ligue 1 και της Ligue 2 θα μπορούν να επιτρέπουν σε ορισμένους από τους οπαδούς τους να χρησιμοποιήσουν καπνογόνα και πυροτεχνήματα στις κερκίδες χωρίς να κινδυνεύουν με κυρώσεις.

Η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε αυτή την Τετάρτη (29/03) τη χρήση πυρεροτεχνημάτων στα γήπεδα της Γαλλίας. Μια απόφαση, επίσημα ως πείραμα, η οποία επομένως επικυρώνει την χρήση καπνογόνων στις κερκίδες όλων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της χώρας και επομένως στη Ligue 1, στη Ligue 2, ακόμη και στο Top 14 και στο Pro D2.

Με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων επιτρέπει τη χρήση των καπνογόνων μέχρι το 2026. Μάλιστα, οι σύλλογοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στον τοπικό νομάρχη, ώστε ορισμένοι οπαδοί, να μπορούν να λάβουν άδεια χρήσης πυροτεχνικών συσκευών στα γήπεδα. Το αίτημα αυτό πρέπει να υποβληθεί “το αργότερο” ένα μήνα πριν από την αθλητική εκδήλωση.

«Το διάταγμα θέτει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός πειράματος, για μια περίοδο τριών ετών, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματικούς αθλητικούς συλλόγους, σε στενή συνεργασία με τις ενώσεις οπαδών και με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών, να οργανώνουν πυροτεχνικά σόου που πραγματοποιούνται από οπαδούς σε ένα προκαθορισμένο, εποπτευόμενο και ασφαλές πλαίσιο», διευκρινίζει το διάταγμα όπως δημοσιεύεται στον ιστότοπο Legifrance.

Το πείραμα αυτό στοχεύει στην εξαφάνιση της παράνομης και ανασφάλιστης χρήσης πυροτεχνικών αντικειμένων στις κερκίδες των σταδίων.

To Top