Διαβιβαστικό ΕΛ.ΑΣ προς Εισαγγελέα Πρωτοδικών: «Διαπιστεύσεις, εισιτήρια, προσκλήσεις, εργασιακή σχέση»

Το διαβιβαστικό με θέμα «Αποστολή συνοδείας-Υποβολή δικογραφίας» εστάλη στις 23 Απριλίου 2024 από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και απαριθμεί 216 σελίδες.

Εντός του, υπάρχει η δικογραφία που σχηματίστηκε για τους κατηγορούμενους με λεπτομέρειες και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να αποκλεισθεί» εμπλοκή μελών της διοίκησης ή στελεχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 101 αναφέρεται: «Ωστόσο από την λεπτομερή εξέταση και εκτίμηση του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι εκτός από την εμφανή ηγεσία, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εγκληματική οργάνωση να διευθύνεται, συγκεκαλυμμένα και σε ανώτατο επίπεδο, από μέλη της διοίκησης ή στελέχη της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ποδοσφαιρικής ομάδας) και του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» (Ο.Σ.Φ.Π.)., χωρίς τη συμμετοχή και την «υψηλή προστασία» των οποίων, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών και κατά συνέπεια η εγκληματική οργάνωση δεν θα υπήρχε άλλως θα είχε πολύ περιορισμένο εύρος και δράση.

Όσον αφορά το γεγονός ότι κάποια από τα φερόμενα ως ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διαπίστευση για τον αγωνιστικό χώρο στους αγώνες του Ολυμπιακού, το διαβιβαστικό αναφέρει: «Επίσης είσοδος με διαπίστευση στον αγωνιστικό χώρο και στους λοιπούς χώρους των γηπέδων προκύπτει και για άλλα ηγετικά μέλη, αν και (λόγω της μυστικότητας με την οποία διενεργήθηκε η έρευνα) δεν εξακριβώθηκε η ιδιότητα με την οποία αυτοί λάμβαναν τις διαπιστεύσεις. Η διαπίστευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο μαρτυρά άμεση σχέση του διαπιστευμένου προσώπου με την ομάδα που του χορηγεί τη διαπίστευση. Εξυπακούεται ότι τα διαπιστευμένα πρόσωπα υπέχουν αυξημένη υποχρέωση σεβασμού της αθλητικής νομοθεσίας και αποχής από κάθεπράξη αθλητικής βίας. Ωστόσο στην προκειμένη υπόθεση, ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που παράλληλα ήταν και διαπιστευμένα από την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, έδωσαν το σύνθημα, με φωνές και χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών τους, στους «ΜΙΚΡΟΥΣ» της οργάνωσης να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο για πρόκληση επεισοδίων και επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις».

Στη συνέχεια το διαβιβαστικό αναφέρει: «Επιπροσθέτως, τα ηγετικά μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, όπως προέκυψε από διάφορες καταθέσεις, λάμβαναν από την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ προσκλήσεις για δωρεάν είσοδο, τις οποίες στη συνέχεια είτε μοίραζαν στα κατώτερα μέλη παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εισέρχονται στο γήπεδο δωρεάν, ενέργεια που βοηθά την εν συνεχεία στρατολόγησή τους στην εγκληματική οργάνωση, είτε τις πωλούσαν στην τιμή που όριζαν τα ίδια.

Επίσης μπορούσαν και προμηθεύονταν μαζικά εισιτήρια τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν έξω από τα γήπεδα Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ και ΣΕΦ, σε τιμή ανώτερη της αναγραφομένης. Πλην όμως, σύμφωνα με το άρθρο 41Γ του Ν. 2725/1999 ως ισχύει, και την ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΥΑ/ΔΤΥ/ ΤΜΑΕ/229157/12877/1280/236 (ΦΕΚ Β 1801/ 20.8.2015) εκτελεστική ΚΥΑ, τα εισιτήρια και οι προσκλήσεις για τους αγώνες, εθνικών πρωταθλημάτων, καθώς και του Κυπέλλου Ελλάδος, περιλαμβανομένων των διεθνών και φιλικών αγώνων, στους οποίους μετέχουν Α.Α.Ε ή Τ.Α.Α εκδίδονται πάντοτε ονομαστικά και αριθμημένα. Μη ονομαστικά εισιτήρια, της κατώτερης τιμής και μόνο για τα μέλη του, δικαιούται να λαμβάνει μόνο ο αναγνωρισμένος σύνδεσμος φιλάθλων (άρθρ. 41Γ του Ν. 2725/1999). Εν προκειμένω ο μόνος νόμιμος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41Β του Ν. 2725/1999, σύνδεσμος φιλάθλων του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, είναι το σωματείο με την επωνυμία «Λέσχη Φιλάθλων Ολυμπιακού ΘΥΡΑ 7», που συστάθηκε και λειτουργεί με τη συναίνεση του αθλητικού σωματείου «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και το οποίο, σύμφωνα με το αντίγραφο βιβλίου μητρώου μελών χορηγήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην οποία υποβάλλεται ετησίως, αριθμεί μόνο (είκοσι επτά) 27 εγγεγραμμένα μέλη και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να λαμβάνει περισσότερα εισιτήρια από τα μέλη της.

Σημειωτέον ότι μεταξύ των εγγεγραμμένων μελών της άνω Λέσχης Φιλάθλων Ολυμπιακού «ΘΥΡΑ 7» δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα ηγετικά ή κατώτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η επισυναπτόμενη στη δικογραφία κατάσταση Παραρτημάτων, που αριθμεί 37 παραρτήματα ανά την Ελλάδα, αφορά τα παραρτήματα του αθλητικού σωματείου «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς», όπως σαφώς προκύπτει από τις επ΄ αυτής σφραγίδες αλλά και τα χρησιμοποιηθέντα επιστολόχαρτα, και όχι παραρτήματα της Λέσχης Φιλάθλων Ολυμπιακού «ΘΥΡΑ 7».

Συνεπώς η μαζική διάθεση μη ονομαστικών εισιτηρίων για τις ανάγκες της Λέσχης Φιλάθλων Ολυμπιακού «ΘΥΡΑ 7» σε καμμία περίπτωση δεν δικαιολογείται και μόνο ως προσχηματική μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως άλλωστε, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνεται και από την Σελίδα 104 από 216 ένορκη κατάθεση της Προϊσταμένης του Τμήματος Επαγγελματικών Αθλητικών Διοργανώσεων της Διεύθυνσης Επαγγελματικού Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία το άρθρο 41Γ του Ν. 2725/1999, κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, δεν εφαρμόστηκε πλήρως (ιδίως ως προς την κάρτα φιλάθλου) και ειδικά στις θύρες των οργανωμένων οπαδών των συνδέσμων των ομάδων η διάθεση των εισιτηρίων γίνεται κατευθείαν από τις ΠΑΕ μέσω των αναγνωρισμένων Λεσχών Φιλάθλων όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 41Γ του Ν. 2725/1999, απενεργοποιώντας παράλληλα η ΠΑΕ τη δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων από το ευρύ κοινό στις συγκεκριμένες θύρες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ticketing. Στην πράξη όμως τέτοια εισιτήρια διατίθενται και σε μη μέλη αναγνωρισμένων λεσχών. Επομένως, μέσω της αδικαιολόγητης, παράνομης και ανεξέλεγκτης, μαζικής διάθεσης εισιτηρίων και προσκλήσεων σε ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, και της εν συνεχεία μεταπώλησής τους με «καπέλλο», ήτοι σε τιμή ανώτερη της αναγραφόμενης, τα μέλη αυτά χρηματοδοτούντο εμμέσως από όποιον τους παρείχε τα εισιτήρια και τις προσκλήσεις.

Η σύνδεση ολοκληρώνεται με την εξής αναφορά: «Τέλος, αξιοπρόσεκτο τυγχάνει και το γεγονός ότι κάποια από τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνδέονται με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και με εργασιακή σχέση, ενώ άλλα είτε έχουν προσληφθεί σχετικά πρόσφατα και εργάζονται (ενίοτε και χωρίς να παρέχουν πραγματική εργασία) είτε έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν στο Δήμο Πειραιά».

Πηγή: gazzetta.gr

To Top