Δικαίωμα αδειοδότησης των ΚΑΕ στον ΕΣΑΚΕ από το νέο νομοσχέδιο, αλλά…

Το αίτημα του ΕΣΑΚΕ έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή εν όψει του επόμενου (2021/22) πρωταθλήματος και όχι του φετινού…

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες και θα περάσει την Παρασκευή από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, περιλαμβάνει μια σημαντική διάταξη για το ελληνικό μπάσκετ.

Ο ΕΣΑΚΕ, όπως είχε ζητήσει εδώ και μήνες, θα έχει πλέον την αρμοδιότητα να ελέγχει τις ΚΑΕ ως προς τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στο νέο πρωτάθλημα. Η συγκεκριμένα διαδικασία τελείται μέχρι και φέτος από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, ο ΕΣΑΚΕ θα ελέγχει τους φακέλους και η εισήγησή της στην ΕΕΑ θα έχει ουσιαστικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Με λίγα λόγια, ικανοποιείται από την κυβέρνηση το αίτημα της λίγκας να έχει τον απόλυτο έλεγχο για την τήρηση των κριτηρίων συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα. Αυτό είχε ζητηθεί να γίνει εν όψει της προσεχούς σεζόν, αλλά λόγω της καθυστέρησης στην ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εφαρμοστεί πλέον εν όψει του πρωταθλήματος της περιόδου 2021/22.

Η συγκεκριμένη διάταξη του προς ψήφιση νομοσχεδίου αναφέρει: «Με κανονισμό που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 104, ορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις (κριτήρια) εγγραφής τακτικού μέλους του Ε.Σ.Α.Κ.Ε., τα αρμόδια όργανα διαπίστωσης της πλήρωσης των κριτηρίων αυτών, η διαδικασία, καθώς και τα απαιτούμενα για την εγγραφή και τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας δικαιολογητικά.

Μεταξύ των κριτηρίων που ορίζονται με τον κανονισμό του πρώτου εδαφίου περιλαμβάνονται ιδίως η βαθμολογική θέση της ομάδας, η οικονομική κατάσταση της Κ.Α.Ε., η παροχή κάθε είδους νόμιμων εγγυήσεων για την εκπλήρωση του συνόλου ή μέρους των μελλοντικών της υποχρεώσεων προς αθλητές και προπονητές, η βιωσιμότητά της, η καταλληλόλητα των αθλητικών εγκαταστάσεών της, η ύπαρξη αναπτυξιακών υποδομών και ακαδημιών αθλητών, καθώς και τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Ο έλεγχος από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) για τη χορήγηση του πιστοποιητικού που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 77A, διενεργείται μόνον επί των Κ.Α.Ε. που πληρούν τα κριτήρια του κανονισμού του πρώτου εδαφίου, κατόπιν κοινοποίησης προς την Ε.Ε.Α. σχετικής απόφασης-γνωστοποίησης του Ε.Σ.Α.Κ.Ε.».

To Top