Διώξεις για απάτη μαμούθ 9 εκατ. ευρώ με ΜΚΟ

Υπόθεση απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου από Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), που δραστηριοποιείτο σε αποναρκοθετήσεις εκτός Ελλάδος, αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνες έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα από την ΕΛ.ΑΣ., η ΜΚΟ ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2000-2004 με περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ.

Για την υπόθεση έχει ήδη συλληφθεί ο Πρόεδρος της ΜΚΟ, ενώ κατηγορούνται ακόμη 7 άτομα -η σύζυγός του, τρεις εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι και τρεις συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι. Κατα πληροφορίες, ενας εκ των υπαλλήλων είναι ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και στενός συνεργάτης του, κ. Αλεξ Ρόντος. Ο κ.Ρόντος βρίσκεται αυτή την περίοδο στο Κέρας Αφρικής, ως εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Οι άλλοι δύο εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι είναι πρέσβεις της Ελλάδας σε χώρες της Αφρικής και της Απω Ανατολής.

Το αδίκημα αφορά στην χρηματοδότηση της ΜΚΟ από την ΥΔΑΣ για προγράμματα αποναρκοθέτησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Λίβανο και το Ιράκ, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως όμως προέκυψε από την προανακριτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύθηκε παράνομα, αφού δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης δεν ζητήθηκε έγκριση των ελληνικών πρεσβειών στις περιοχές αυτές, δεν υποβλήθηκαν ποτέ εκθέσεις προόδου, ενώ τα παραστατικά ήταν στην αραβική ή την σερβική γλώσσα χωρίς ελληνική μετάφραση.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πρόεδρος της ΜΚΟ και η σύζυγός του διατηρούσαν μεζονέτα στα Βριλήσσια καταβάλλοντας μηνιαίο ενοίκιο 5.000 ευρώ, είχαν μεζονέτα στη Ρόδο σε κτήμα 2 στρεμμάτων κλαι αξίας 800.000 ευρώ και επταόροφη πολυκατοικία στους Αμπελοκήπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στιους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων δεν φαίνεται να εντοπίστηκαν χρήματα από την παράνομη χρηματοδότηση.

Πηγή: thetoc.gr

To Top