Δοκιμάζονται οι κανονισμοί της Premier με το διαφαινόμενο deal της Νιούκαστλ με εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας

Η Νιούκαστλ βρίσκεται σε συζητήσεις για μια συμφωνία 25 εκατομμυρίων λιρών με τη Sela, μια εταιρεία εκδηλώσεων με συνδέσμους στη Σαουδική Αραβία, της οποίας ο ιστότοπος αναφέρει ότι ανήκει στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων.

Τόσο η Premier League όσο και η UEFA θα πρέπει να εγκρίνουν την υποψήφια συμφωνία φανέλας της Νιούκαστλ ύψους 25 εκατομμυρίων λιρών με τη Sela, μια εταιρεία εκδηλώσεων της οποίας ο ιστότοπος αναφέρει ότι ανήκει ομοίως στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων [PIF] των βασικών ιδιοκτητών του συλλόγου, σε μια πρώτη σημαντική δοκιμή των νέων κανόνων του διαγωνισμού για τη χορηγία που θεσπίστηκαν μετά την εξαγορά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ανώτατα στελέχη του ποδοσφαίρου αμφισβητούν ακόμη και αν οι κανονισμοί καλύπτουν επαρκώς την κατάσταση, δεδομένου ότι οι χορηγοί του συλλόγου θα είχαν τελικά τους ίδιους ιδιοκτήτες. Υπό το φως των ειδήσεων της συμφωνίας, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων FairSquare προειδοποίησε την Premier League να έχει υπόψη της την ικανότητα των «αυτοκρατικών κρατών να συγκαλύψουν εύκολα την πηγή χρηματοδότησης».

Δεδομένου ότι η Νιούκαστλ έχει προκριθεί στο Champions League, η χορηγία θα πρέπει επίσης να δοκιμαστεί από την UEFA. Η συμφωνία του συλλόγου με την εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Fun888 λήγει αυτό το καλοκαίρι και η ιεραρχία του St James’ Park βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Sela, στο βαθμό που έχει έρθει σε επαφή με την Premier League. Ενώ γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει σωστή συμβουλή ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει δίκαιη αγοραία αξία δεδομένης της πρόκρισης στο Champions League, το ερώτημα από ορισμένα στελέχη του παιχνιδιού είναι εάν οι νέοι κανονισμοί είναι εξίσου σημαντικοί σε αυτήν την περίπτωση, δεδομένου ότι αφορούν την ίδια ιδιοκτησία.

Η PIF αγόρασε το 80% του συλλόγου στην αμφιλεγόμενη εξαγορά του 2021 και οι κανόνες του Financial Fair Play περιορίζουν επί του παρόντος τη χρηματοδότηση των ιδιοκτητών, ενώ γενικά στους συλλόγους επιτρέπονται ζημίες έως το πολύ 30 εκατ. ευρώ για μια τριετή περίοδο παρακολούθησης, εφόσον τα 25 εκατ. ευρώ αυτής της ζημίας καλύπτεται από τον ιδιοκτήτη μέσω αγοράς μετοχικού κεφαλαίου.

To Top