ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δρακόντεια μέτρα στο Γύρο της Γαλλίας

Το περσινό κάζο με δύο άνδρες που τελικά αποδείχθηκε πως δεν είχαν κακόβουλες προθέσεις, το αυξημένο επίπεδο συναγερμού και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών για εμπλοκή μέχρι και των ειδικών δυνάμεων στον Γύρο της Γαλλίας, προαναγγέλουν πως η φετινή διοργάνωση θα είναι πιο περιφρουρούμενη από ποτέ.

Σε αυξημένη επαγρύπνηση υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων κάλεσε σήμερα Τρίτη το βρετανικό Φόρεϊν Όφις τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν το Euro 2016. Από τις αρχές του μήνα η κινητικότητα των γαλλικών αρχών βρίσκεται στο κόκκινο και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου καθώς εκτός από το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, η χώρα θα υποδεχθεί τη μεγαλύτερη ποδηλατική διοργάνωση και ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα, τον Γύρο της Γαλλίας.

Ενδεικτικό των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν για το Τουρ είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού εσωτερικών της χώρας. Στα τέλη του περασμένου μήνα ο Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε πως την περιφρούρηση του 21ήμερου αγώνα θα αναλάβουν 23.000 αστυνομικοί, κάτι πρωτοφανές στην υπεραιωνόβια ιστορία του Γύρου. Ανάμεσα στις άνδρες ασφαλείας θα βρίσκονται και άνδρες των ειδικών δυνάμεων GIGN «που θα είναι έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καζνέβ.

Η ομάδα GIGN δημιουργήθηκε στον απόηχο των επιθέσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και ειδικεύεται στην εξουδετέρωση τρομοκρατικών ενεργειών, τη διάσωση ομήρων και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο 103ος Γύρος της Γαλλίας θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 του ίδιου μήνα. Κατά μήκος της φετινής διαδρομής των 3.535χλμ. αναμένεται να βρεθούν 12 εκατομμύρια θεατές και τις περισσότερες φορές δεν θα υπάρχει το παραμικρό που να τους χωρίζει από τους ποδηλάτες.

Το 2015, την τελευταία ημέρα του αγώνα, ένα μαύρο Ρενό έπεσε με ταχύτητα πάνω στα κάγκελα της πλατείας Κονκόρντ λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σημείο που θα τερμάτιζαν οι ποδηλάτες. Η αστυνομία άνοιξε αμέσως πυρ, ο οδηγός κατάφερε να διαφύγει και οι αρχές τον καταδίωξαν σε όλο το Παρίσι για μιάμιση ώρα. Τελικά ο ένοπλος συνελήφθη αλλά αποδείχθηκε πως ήταν ένας μεθυσμένος οδηγός που προσπάθησε να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο. Το πελοτόν είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδρομή που θα κατέληγε στα Ιλίσια πεδία και τα νέα είχαν μαθευτεί γρήγορα.

Αμέσως το επίπεδο ασφαλείας ανέβηκε. Λίγες ώρες αργότερα ένας άνδρας τυλιγμένος με λευκά σεντόνια πέρασε από τα κιγκλιδώματα και έφτασε στη μέση του δρόμου τη στιγμή που τριγύρω του περνούσαν με ταχύτητα οι ποδηλάτες. Οι άνδρες των συνέλαβαν και αποδείχθηκε πως ήταν απλά κάποιος που ήθελε να κάνει την πλάκα του. Φέτος οι γαλλικές αρχές με τα μέτρα ασφαλείας που θα λάβουν θέλουν να κάνουν τους πάντες να νιώσουν ασφαλείς. Τόσο τους αθλητές όσο και τους χιλιάδες τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα για να δουν από κοντά τον Γύρο.

Η περιφρούρηση μίας τέτοιας διοργάνωσης που δεν πραγματοποιείται σε έναν συγκεκριμένο χώρο, δεν υπάρχουν διαχωριστικά και είναι προσβάσιμη στον καθένα αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τις γαλλικές αρχές. Οτιδήποτε συμβεί στον Γύρο (θετικό ή αρνητικό) θα έχει παγκόσμια απήχηση καθώς πρόκειται για έναν αγώνα που θα προσελκύσει 2000 δημοσιογράφους, θα καλυφθεί από 190 τηλεοπτικά δίκτυα και θα τον παρακολουθήσουν σχεδόν τρία δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Τον Απρίλιο τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και στον βελγικό Γύρο της Φλάνδρας με την αστυνομία να απαγορεύει σε όσους είχαν σακίδια πλάτης να πλησιάζουν σε fan zone και σε πολυπληθή σημεία της διαδρομής.

Πηγή: sportsfeed.com

To Top