Δραματική αύξηση στις τιμές! Ακριβότερα αυγά και κοτόπουλα (video)

Δραματική η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες. Ακριβότερα αυγά και κοτόπουλα!

Απανωτές είναι οι αυξήσεις σε νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες με την καταιγίδα των ανατιμήσεων -ειδικά στο ενεργειακό κόστος και στα βασικά είδη διατροφής- που βιώνει το τελευταίο εξάμηνο και η χώρα μας, να μην λέει να κοπάσει. Από την μία πλευρά, οι παραγωγοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, ενώ από την άλλη πλευρά τα χτυπήματα είναι συνεχή για τους καταναλωτές, αφού οι τιμές των προϊόντων αρχίζουν να απορροφούν το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Μεταξύ των κλάδων που παρουσιάζουν δυσκολίες είναι η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία, την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές βλέπουν στα καταστήματα το κρέας, το γάλα και τα αυγά να αυξάνονται. Όπως, μάλιστα, υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς. οι προβλέψεις για τις επόμενους μήνες δεν είναι καλές σημειώνοντας ότι: «τα όποια δείγματα αποκλιμάκωσης δεν πρόκειται να τα δούμε πριν από το καλοκαίρι».

Το ζήτημα της αύξησης του κόστους στην ελληνική πτηνοτροφία θέτουν στελέχη του κλάδου με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, να επιβαρύνουν ,όπως λένε, τη λειτουργία των πτηνοτροφικών μονάδων, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στη γνωστή αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, που σε σημαντικό βαθμό έχουν ήδη απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι, η αύξηση που έχει φτάσει στον καταναλωτή στην κατηγορία του αυγού μεσοσταθμικά είναι 8 έως 10%. «Ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί ενώ τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόμαστε σε έναν συνεχή αγώνα επιβίωσης. Ενδεικτικά, η αύξηση στο καλαμπόκι και το σιτάρι ξεπερνά το 80%, στη σόγια έχει αγγίξει το 50% και τα υλικά συσκευασίας λόγω των μεταφορικών και της ενέργειας έχουν αυξηθεί από 10 έως και 15%. Βέβαια, δεν έχουν γίνει οι αντίστοιχες ανατιμήσεις στην αγορά με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν επωμιστεί το βάρος της ακρίβειας. Με βάση, μάλιστα, τα γεωπολιτικά δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχει σύντομα φως στο τούνελ» περιγράφει ο πρόεδρος της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού, Παύλος Τσακίρης.

To Top