Δύο νεκροί στο Χάρκοβο πριν το δημοψήφισμα

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η Κριμαία με την βία να επεκτείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής για την απόσχιση ή μη της περιοχής από την Ουκρανία και την προσάρτησή της στη Ρωσία. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νέες συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών στο Χάρκοβο ενώ ταραχές είχαν σημειωθεί και στο Ντονέτσκ.

Η πόρτα της διπλωματίας έκλεισε μετά και την αποτυχία των συνομιλιών Κέρι-Λαβρόφ στο Λονδίνο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα που το χαρακτήρισε παράνομο και αντισυνταγματικό.

Η Ρωσία «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία» διαβεβαίωσε από το Λονδίνο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε πάντως ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ δεν έχουν «κοινό όραμα» όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Δύση θα αντιδράσει ακόμη εντονότερα εάν η Ρωσία οξύνει την ένταση στην Ουκρανία και απειλήσει τον λαό της χώρας αυτής, τόνισε ο Τζον Κέρι. Το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι νόμιμο, δήλωσε ο Βλ. Πούτιν ενώ  ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ κάλεσε τις ρωσόφωνες επαρχίες της Ουκρανίας να οργανώσουν δημοψηφίσματα για ένωση με τη Ρωσία.

«Έχει έρθει η ώρα» για την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας όσον αφορά την κρίση στη Ουκρανία, δήλωσε χθες Παρασκευή, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, μετά την αποτυχία των ρωσο- αμερικανικών συνομιλιών.

Την ίδια ώρα η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην Κριμαία.

Αλλες εξελίξεις

• Σήμερα, Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει επί ττου αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος που χαρακτηρίζει παράνομο το δημοψήφισμα της Κριμαίας.

• Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει στην Πολωνία και τη Λιθουανία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας καθώς και τις δεσμεύσεις των μελών του ΝΑΤΟ

• Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη Μεσόγειο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και άλλες δυνάμεις

• Η Ρωσία έχει μετακινήσει στρατιωτικές δυνάμεις στη βόρεια Κριμαία

• Ουκρανοί συνοριοφύλακες κάνουν ελέγχους σε τρένα προερχόμενα από την Κριμαία

Πηγή: thetoc.gr

 

To Top