ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Είσαι το πρόβλημα. Και η λύση…

Όταν έγραφε τους στίχους ο σπουδαίος Οδυσσέας Ιωάννου και έβαζε την μουσική και την σύνθεση ο Θάνος Μικρούτσικος, “Στην διαπασών” που εκτίναξε με την φωνή του ο Δημήτρης Μητροπάνος, κάπου στο 2008, ο Άρης βρίσκονταν σε μια πορεία φαινομενικής ευφορίας, με όμορφο ποδόσφαιρο, Λατίνους, Σπανιόλους και προπονητές μεγάλης εμβέλειας στον πάγκο του. 

Εκείνον τον καιρό, ανάμεσα σε όσες μνήμες μας άφησε, προέκυψαν προβλήματα που κόντεψαν να καταστρέψουν εντελώς τον Σύλλογο, που τα βρήκαμε μπροστά μας τα επόμενα, πολλά, χρόνια και που μόνο η σωστή ανάγνωσή τους θα σου επιτρέψουν να διδαχθείς και να προχωρήσεις.

Θες έναν Άρη πιο μεγάλο

Παραφράζοντας τον ποιητή, καθώς ο κόσμος μας ή έστω μεγάλο κομμάτι του, είναι ο Άρης, κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στο περαιτέρω μεγάλωμά του είναι αυτή που καλούμαστε να ερμηνεύσουμε.

Εκείνον τον, όχι και τόσο παλιό, καιρό “οι Λάρισες” και “οι Ολυμπιακοί του Βόλου” έσκαβαν τις παγίδες που στέρησαν την ευρωπαϊκή έξοδο για δύο χρόνια στην ομάδα. Άλλον έναν συνέβησαν απίθανα πράγματα, ένα απόγευμα στην Κροατία, απέναντι στην Σλάβεν Μπελούπο και ο Άρης της… διαχείρισης βρέθηκε “επί ξύλου κρεμάμενος” και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως σε σταυρώνουν! Οι αντίπαλοι και οι επιλογές σου. Κυρίως αυτές.

Η λανθασμένη μετάφραση των καταστάσεων, των γεγονότων, μαζί με την έπαρση, την αλαζονεία, την κυριαρχία του συναισθήματος έναντι της λογικής ή της ισορροπίας, σωστότερα, είναι αυτοκαταστροφικοί παράγοντες. Κάπως έτσι, κάνουμε ξανά υπέρβαση στον χρόνο και επιστρέφουμε, στο τέλος του 2024.
Απ’ το σταύρωμα, που συνήθως ταιριάζει με το Πάσχα, στα Χριστούγεννα, που σημαίνουν Γέννηση.

Αυτός ο χρόνος που φεύγει, ξεκίνησε με την προοπτική ενός τελικού, στον οποίο η ομάδα είχε προκριθεί, επί της ουσίας, μετά την διαδικασία πέναλτι στο Χαριλάου, έναντι της Α.Ε.Κ. περίπου τέτοιες μέρες, πέρυσι. Βέβαια, ο δρόμος έδειχνε πως δεν είχες μάθει να τον περπατάς εύκολα. Τόσο οι ζόρικες ή οι με το στανιό προκρίσεις σε προημιτελικά και ημιτελικούς, όσο και η παραπλάνηση από τα όσα συνέβαιναν στον πάγκο, κυρίως, του Παναθηναϊκού, αποπροσανατόλισαν τους πάντες. Ειδικά, όσους είχαν την κυρίως ευθύνη για το αποτέλεσμα. Κατά σειρά, διοίκηση, προπονητή με συνεργάτες του, παίχτες.

Λες, “δεν θα πολεμήσεις άλλο”

Όταν, στις αρχές του καλοκαιριού ανακοινώθηκε η συνέχεια της συνεργασίας με τον Άκη Μάντζιο για έναν χρόνο, ανήκα σε αυτούς που στήριξαν την απόφαση, καθώς η πορεία, τα αποτελέσματα και η φιλοσοφία του, πρώην πια, προπονητή, μαζί με την εμπειρία του απ’ τα κιτρινόμαυρα αποδυτήρια, εξασφάλιζαν ηρεμία, σιγουριά και τουλάχιστον, στα μάτια μου, ομαλή μετάβαση στο επόμενο επίπεδο.

Παράλληλα, έβλεπα, επιτέλους, πως δεν παίρνονταν αποφάσεις “στο πόδι”, με την θολούρα της στιγμής. Η μεταγραφική ενίσχυση, χωρίς τυμπανοκρουσίες και με μυστικότητα, έφεραν μια παράξενη συνθήκη σε όσους είχαν προδιαγεγραμμένη την αποτυχία. “Εχθρούς και φίλους”. Δειλά δειλά και αγώνα τον αγώνα άρχισε να φαίνεται προοπτική. Αποκορύφωμα αυτών, οι συνεχόμενες αγωνιστικές στις πρώτες θέσεις, μέχρι να προκύψουν τα απίθανα στο Αγρίνιο.

Αρκεί, όμως, ένα ημίχρονο ή τα φάλτσα σφυρίγματα για να αποδομήσεις όλα όσα άρχισες να δομείς; Στο δικό μου κεφάλι, ήταν προφανείς οι αγωνιστικές αδυναμίες, όμως κανείς δεν στέκονταν σε αυτές, παρά η διαιτητική πρεμούρα σκέπαζε κάθε στραβοκλωτσιά. Μέχρι να εμφανιστεί το τουρλουμπούκι της Αγιά Σοφιάς και η πατωδία των τριών αφύλαχτων παιχτών, με τον Βόλο ξανά, στο δεύτερο δοκάρι.

Η ομάδα αντέδρασε, άσχετα με το γεγονός του ότι αποκλείστηκε. Το ίδιο συνέβη και το περασμένο Σάββατο, σε αγώνα επιβίωσης, πλέον. Εμφανίστηκαν τα σημάδια αντίδρασης και αυτό μας έστειλε σε ήρεμο ύπνο. Φευ! Έπρεπε να περάσουν τέσσερα βράδια, που τον χάσαμε ξανά, για να ανακοινωθεί καινούργιος προπονητής.
Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές έδωσαν τα χέρια ο Θοδωρής Καρυπίδης με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, με τον τελευταίο να “πατάει” στην Θεσσαλονίκη τα μεσάνυχτα. Φαίνεται πως, στον Άρη του τελευταίου μήνα, ζηλέψαμε τα μεταμεσονύχτια ρεπορτάζ. Συνήθεια που, οφείλει και πρέπει να σταματήσει.

Δεν θα ξεμπλέξεις με ευχές

Είναι ο μήνας των γιορτών και των ευχών, ο Δεκέμβριος. Αποκορύφωμα αυτού, τα Χριστούγεννα. Μετά, αντίστροφη μέτρηση, σε μια ανθρώπινη μάταιη ελπίδα και η Πρωτοχρονιά. Αυτήν έχει τις δικές της ευχές.

Έχω ζήσει ανθρώπους υγιείς, σωματικά, αλλά άρρωστους ψυχικά και πνευματικά. Το δεύτερο παρέσυρε, πάντα, το πρώτο σε μια κατρακύλα. Βίωσα και το ανάποδο. Με λιγότερους, αλλά φωτεινά παραδείγματα. Ασθενείς σωματικά, κατάκοιτους κάποιους, με ψυχή και καρδιά λιονταριού και καθαρό πνεύμα, στόχους παρά την εικόνα τους. Αυτοί, οι δεύτεροι, σηκώθηκαν και πάλεψαν και ακόμα παλεύουν. Ίχνος μιζέριας ή αυτολύπησης, ούτε αυτομαστίγωμα. Αγώνας, αυτοκριτική και κάθε μέρα ένα βήμα.

Τι σχέση έχει αυτό με τον Άρη; Ε πως δεν έχει. Αν, κάτι ανέδειξε ο τελευταίος μήνας και λίγες ημέρες, αυτό είναι το πώς μπορεί το πνεύμα να χαλάσει το σώμα. Ο Άκης Μάντζιος έδειχνε και στις δύο θητείες στον πάγκο μας, πως μετέτρεπε την σωματική αδυναμία σε σθένος. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης καλείται, με το καλημέρα, να κάνει κάτι αντίστοιχο, σε μια ομάδα που είναι ακέφαλη, τυπικά, για 4-5 μέρες.

Απέναντι στον Πανσερραϊκό, το μεσημέρι της Κυριακής, “δεν θα ξεμπλέξεις με ευχές”, όπως λέει το άσμα. Δεν είμαι λάτρης αστείων προσεγγίσεων του στυλ “Ε και ο βοηθός προπονητή κερδίζει τον Πανσερραϊκό στο Κλεάνθης Βικελίδης”! Εξάλλου, ένα γκολ στο 98′ περίπου, του Φαμπιάνο, πέρσι δίνει την απάντηση.

Οι “ευχές”, που συνοδεύουν όποιον εκφράζει τον Σύλλογο στον πάγκο κάθε τμήματός του, φυσικά και δίνονται από κάθε υγιώς σκεπτόμενο συνοπαδό. Όμως, θα σε… ξεμπλέξει η δουλειά και η ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Η σταθερότητα σε συνεργασίες και αποφάσεις. Η συνέπεια. Αρχικά, οι νίκες, στο παιχνίδι της Κυριακής και μετά στης τελευταίας αγωνιστικής της χρονιάς, στην Τρίπολη, κόντρα στον Αστέρα.
Ας μην τρέχουμε, όμως. Αρχικά να επανέλθει η ηρεμία. Τα λίγα λόγια και τα πολλά έργα.

Όλος ο κόσμος να γυρίσει, δεν έχεις άλλη επιλογή

Είναι φοβερή η ικανότητα κάποιων ανθρώπων στο να βαδίζουν πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί αντιθέσεων.
Τέτοιος δείχνει να είναι ο Θοδωρής Καρυπίδης.

Απ’ τον Πάκο στον Παντελίδη, απ’ το 3-0 της Νορβηγίας στο 3-0 της ρεβάνς και στην ευκαιρία της μιας ανάσας. Απ’ τον Γκάμα και τον Ντιγκινί, απ’ τον Λάρσον, τον Σιώοη και τον Ματέο, στον Καμάτσο, στον Νταμπό, στον Μήτρογλου και στον Χαΐροβιτς!

Απ’ τις ποινές και τις απαγορεύσεις μεταγραφών, το κυνήγι ενός συστήματος που “δεν σε γουστάρει πρώτο τραπέζι πίστα” καθώς χώθηκες ανάμεσά τους, αλλά και την επίλυσή τους, ως τα επικά αυτογκόλ η απόσταση είναι “μια ανάσα ή μια απόφαση της στιγμής”.

Απ’ τις δύο χρονιές που τους βάζεις από κάτω, στέλνοντάς τους εκτός Ευρώπης, ενώ έψαχναν τρόπο να σε φτάσουν με αφαιρέσεις βαθμών, από μία προστασία στην επένδυση φτάνεις να βγάζεις την εικόνα και την συμπεριφορά της τελευταίας βδομάδας. Μια εικόνα – τροφή στα πικρόχολα σχόλια του κάθε λεκέ, που θέλει να λερώσει τον Άρη.

Δείχνεις, πολλές φορές, να είσαι το πρόβλημα της ομάδας και της λειτουργίας των αυτονόητων. Στα έχουν γράψει, εξάλλου, παιδιά πολύ παλιότερα. Θωρακίσου και δυνάμωσε τις δομές. Μάθε.

Την ακριβώς επόμενη στιγμή, από πρόβλημα γίνεσαι λύση. Τέτοια έδωσες το περασμένο καλοκαίρι, όταν λειτούργησες όπως έπρεπε. Σιωπηλά, σχεδόν συνωμοτικά. Έξι μήνες μετά, πρέπει να, κατάλαβες πως οι αποφάσεις πρώτα γίνονται πράξη και μετά ανακοινώνονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιτυχίες που, φαίνεται πως, αναζητάς. Ο τρόπος είναι το ζητούμενο. Ήσυχα, μεθοδικά, με έργα και όχι με φωνές τα Σάββατα τα βράδια και μάλιστα “στη διαπασών”!

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
“ο Χιούι”

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

“Είσαι το πρόβλημα. Και η λύση”

Κυριακή, αρχές Απριλίου και ο ελάχιστος στόχος δεν έχει εξασφαλιστεί. Μιλάμε για τον ποδοσφαιρικό Άρη, που παίζει το βράδυ στο Καραϊσκάκη. Ο μπασκετικός συνεχίζει την θλιβερή παράδοση στην Ρόδο, εκεί που ξενερώνει τα Αρειανάκια του Αιγαίου, που κάθε φορά κάνουν μάζωξη για να τον στηρίξουν και να τον ενισχύσουν.

Ένα καταστροφικό πεντάλεπτο στο τέταρτο δεκάλεπτο, αυτή την φορά, αρκούσε για να χαθεί το παιχνίδι. Μία αντίδραση κοιμισμένη, υπνωτισμένη, σαν να είναι η ομάδα, κάποιες φορές… μαστουρωμένη, θα έλεγε κάποιος. Δίνουμε παρών στο Παλέ την επόμενη βδομάδα, για να αποκατασταθεί κομμάτι της ιστορίας στο “ταβάνι” του γηπέδου. Πέρα απ’ τα γνωστά, τραγελαφικά, των κλειστών συμβολαίων σε Λίγκες, οφείλει ο Άρης να κοιταχτεί στον ιστορικό καθρέφτη και να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Στήριξη και πίστη υπάρχει. Σε τι; Μην το ρωτάς και επαναλαμβάνομαι. Ο Αρειανός είναι ο πλέον πιστός, παρανοϊκά, οπαδός. Χρειάζεται ικανούς ανθρώπους, με όραμα. Ίσως να είναι οι παρόντες. Δεν το αμφισβητώ. Ζητάω περισσότερη σοβαρότητα, όμως.

Ζήτημα… υγείας

Περνώντας στο ποδόσφαιρο, η πρώτη νύξη που οφείλουμε να κάνουμε και αφού έχει γίνει αναφορά σε πρόσωπα που λυμαίνονται τον χώρο με τα οποία δυστυχώς συνυπάρχουμε ως ομάδα και οπαδοί, αφορά στα δικά της λάθη. Επαναλαμβανόμενα. Συχνά. Ανεπίτρεπτα για όποιον θέλει να λέει πως αλλάζει, μαθαίνει και προοδεύει.

Το πιο πρόσφατο έχει γερμανικό όνομα και λέγεται “Λούκας Ρουπ”. Ένας αξιόλογος ποδοσφαιριστής, με τα όσα πρόλαβε να δείξει, που ο ίδιος ο Άρης κατορθώνει να απενεργοποιήσει. Προφανώς με λάθος, χρονικά και σε επίπεδο οργάνωσης, χρόνο πίεσης και “αναγκαστικής συμμετοχής”. Ο, ήδη ταλαιπωρημένος, χαφ δείχνει να τελειώνει την καριέρα του στην ομάδα μας. Για την ακρίβεια, εγώ το γνωρίζω εδώ και δύο εβδομάδες ενώ, προς μεγάλη μου έκπληξη, κιτρινόμαυρα άρθρα ακόμα… αναρωτιούνται. Καλούμαστε, συνολικά ως Αρειανή οικογένεια, να είμαστε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Κλείνω εδώ το θέμα αυτό, χωρίς να θέλω, προς το παρόν, να επεκταθώ και να γίνω “κακός”, προσθέτοντας Ντουκουρέ πχ στην κουβέντα. Ένας ακόμα παίχτης που, την συμμετοχή του οποίου, η ίδια η ομάδα,
χειρίστηκε λάθος. Ξανά.

Συμπερασματικά, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο στο οποίο το ιατρικό team οφείλει να λειτουργεί με πλήρη επαγγελματισμό, βλέπουμε πισωγύρισμα. Η, πολυγραφόμενη λέξη, “στελέχωση” είναι κάτι πολυσύνθετο και απαιτεί πολλή και σοβαρή δουλειά.

Το θάρρος της γνώμης

Επόμενο κεφάλαιο, η νέα μόδα στην κιτρινόμαυρη αρθρογραφία που αφορά στις δηλώσεις του προπονητή περί “μοιράσματος των παιχνιδιών ανάμεσα στους δύο τερματοφύλακες”. Ακόμα και να είχε εξασφαλιστεί το ελάχιστο, η ευρωπαϊκή έξοδος δηλαδή, δεν είναι πεδίο πειραμάτων η ενδεκάδα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί να μην γίνουν και σε άλλες θέσεις αντίστοιχες δοκιμές, στο κάτω κάτω; Θα κατανοούσα, πιο εύκολα για παράδειγμα, να είχε παρθεί η απόφαση ο ένας κίπερ να παίζει τα παιχνίδια πρωταθλήματος και ο άλλος κυπέλλου. Θα έδειχνε ένα σκεπτικό, λογικό στα μάτια μου. Σεβόμενος τους ρόλους του καθένα, δεν μπορώ να μην σεβαστώ και τις αποφάσεις, πλην όμως θεωρώ λάθος την συγκεκριμένη. Είναι πολύ υψηλότερο το επίπεδο του Ισπανού, τουλάχιστον την παρούσα χρονική στιγμή. Το πρόσφατο, τοπικό, ντέρμπι το “φώναξε”. Καλό είναι, λοιπόν, εκτός απ’ το… ρεπορτάζ, να υπάρχει και το θάρρος της γνώμης, απ’ τον εκάστοτε γράφοντα. Πάντα με σεβασμό σε αυτό που αγαπάμε και καλούμαστε να υπηρετούμε. Δηλαδή τον Άρη.

Κόντρα σε όλους

Κλείνοντας, δεν μπορεί να μην αναφερθεί η τραγική παράδοση στην ερυθρόλευκη έδρα. Σίγουρα, για να συμβεί αυτό συνέβησαν πολλά. Αρκετά παιχνίδια στο “λιμάνι” παίχτηκαν με τον αντίπαλο να έχει “αριθμητική υπεροπλία”. Χαραλαμπίδηδες, Τζοβάρες και πολλοί ακόμα απίθανοι. Η μνήμη μας, ευτυχώς, δεν χάθηκε. Στην χρονική στιγμή που είμαστε, λογιζόμαστε ως αουτσάιντερ με αντιπάλους Ολυμπιακό και Α.Ε.Κ. στην Αθήνα, καθαρά αγωνιστικά. Αντίθετα, στα δικά μου μάτια πάντα, οι άλλοι δύο που διεκδικούν το… “πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα” (φτάνει με το καραγκιοζλίκι!) φαίνονται πιο “ταιριαστοί” σε επίπεδο αγωνιστικής μας συμπεριφοράς και αντιστοιχίας προσώπων και ρόλων. Αυτό φάνηκε και στις δύο εντός έδρας “τζάμπα ήττες” μας, απέναντί τους.

Για τους γνωρίζοντες την ιστορία, απέναντι και στους δύο της Αθήνας, ο Άρης είχε τραγικές παραδόσεις που έφτασαν σε σημείο να κερδίζουμε εκεί μετά από 25 χρόνια. Θλιβερό μεν, δείγμα νοοτροπίας χρόνων, αλλά πραγματικότητα δε. Με την αλλαγή αυτής και τα αποτέλεσμα των τελευταίων χρόνων, το συγκεκριμένο δεδομένο ανατράπηκε. Η ψυχραιμία, η σωστή μελέτη, η τακτική προσέγγιση και οι λεπτομέρειες, οι στιγμές που εκμεταλλευτήκαμε, δημιούργησαν την συνθήκη αρκετών και συνεχόμενων “διπλών”, ανεξαρτήτως γηπέδου. Η πίστη έγινε κτήμα της ομάδας μας. Αποκορύφωμα αυτών, το διπλό στην Λεωφόρο, έχοντας προηγηθεί κι άλλο στην ίδια χρονιά επί του ίδιου αντιπάλου στο Ο.Α.Κ.Α. Ο Άρης που γνώριζα παλιότερα, θα είχε ηττηθεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Έτσι, θα έπαιρνε την ευκαιρία ο συγκεκριμένος αντίπαλος για να μας επιβάλλει την πολυκουβεντιασμένη αφαίρεση βαθμών και να βγει αυτός στην Ευρώπη. Δεν έβγαιναν τα κουκιά, όμως. Μένει μία έδρα ακόμα. Άλλο ένα δείγμα προόδου. Κόντρα σε όλους.

Συμπερασματικά, τίποτα δεν χαρίζεται στην ζωή. Τόσο το αποτέλεσμα, όσο και η νοοτροπία χτίζονται. Έρχονται στιγμές που καλείσαι να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου. Πάντα αυτό είναι το πρωτεύον. Το πώς εσύ συμπεριφέρεσαι. Οι άλλοι, ειδικά στον μαγικό κόσμο του ελληνικού, ποδοσφαιρικού, θίασου θα εφευρίσκουν τρόπους. Το πρόβλημα και η λύση, πάντα, θα είσαι εσύ.

Κυριακή, 2 Απριλίου 2023
“ο Χιούι”

To Top