ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Πράσινο φως για την μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, «άναψε» στο Στρασβούργο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος υπερψηφίστηκε από το Σώμα η πρόταση που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με ανακοίνωσή της που ακολούθησε την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν χαιρέτισε την υπερψήφιση της πρότασής της.

«Το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας», αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας τα κράτη-μέλη να λάβουν τις «αναγκαίες αποφάσεις» στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.

«Κατά το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στις 14 Σεπτεμβρίου, η πλειοψηφία των κρατών-μελών εξέφρασαν την προθυμία τους να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση και προστίθεται ότι «τώρα είναι η ώρα για δράση».

Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας για τη διευθέτηση του προσφυγικού είναι και η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου.

Εφόσον το Συμβούλιο εγκρίνει την απόφαση, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς έτσι ώστε να προχωρήσει η μεταφορά των προσφύγων αμέσως και να μειωθεί η πίεση για τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως είναι η Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας για πρόσφυγες δημιουργείται στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Ήδη αργά το βράδυ της Τετάρτης μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς τα πρώτα προκατασκευασμένα σπίτια.

To Top