Εγκώμια Σαργκάνη για Διούδη: “Χρειάζεται ανάλυση; Μια χαρά στέκεται το παιδί!”

Ο Νίκος Σαργκάνης εκθείασε τον Σωκράτη Διούδη με δηλώσεις που έκανε σήμερα, μια μέρα μετά τον τελικό της Εθνικής Νέων. Κι όταν κάνει θετικά σχόλια ένας Σαργκάνης για έναν τερματοφύλακα, η άποψή του έχει πολύ πιο βαρύνουσα σημασία!

Ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας όλων των εποχών υπογράμμισε στο “NOVA Σπορ FM” πως “έχουμε πει ότι όταν δώσεις την ευκαιρία σε ένα παιδί θα μπορέσει να δείξει τι είναι. Από την άλλη με μία εμφάνιση που θα κάνει ένα παιδί, μπορεί να τον καταδικάσουν πολύ εύκολα.

Ο Διούδης ήταν άψογος στο παιχνίδι της Νέων με την Ισπανία. Με πήρε τηλέφωνο ο προπονητής τερματοφυλάκων του Άρη, Θόδωρος Κάντας, και με ρώτησε για τον μικρό και του είπα: “Χρειάζεται ανάλυση; Μια χαρά στέκεται το παιδί”. Δεν τολμούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα παιδιά. Γιατί αν κάνουν ένα λάθος, θα φωνάξουν στο προπονητή. Αυτός είναι ο λόγος που δεν χρησιμοποιούνται περισσότεροι νέοι παίκτες.

Στην προπόνηση οι περισσότεροι πετούν, επειδή δεν υπάρχει άγχος και όλα γίνονται με χαμηλότερους ρυθμούς. Στις μεγάλες ομάδες συνήθως υπάρχει ο βασικός τερματοφύλακας και από εκεί και πέρα ακολουθούν άλλοι δύο. Πάντα ξεκινάς με τον βασικό τερματοφύλακα, όταν όμως δοθεί η ευκαιρία και παίξει κάποιος άλλο λόγω τραυματισμού ή τιμωρίας και τα πάει καλά, χρησιμοποιούν πάλι τον βασικό γκολκίπερ. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.

Χρειάζεται ο προπονητής τερματοφυλάκων να δει τα λάθη και τις αδυναμίες ενός νεαρού παίκτη. Σημαντικό στοιχείο είναι η επικοινωνία με την άμυνα. Αυτό, όμως, έρχεται με τον καιρό. Όταν λέμε σε έναν τερματοφύλακα, πρέπει να μιλάς. Πρέπει να ξέρεις τι και πότε θα το πεις. Να ξέρεις πότε θα φωνάζεις”.

Πρόσθεσε πως “και η καθοδήγηση στα παιδιά αυτά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε στο εξωτερικό να παίζουν 16-17 ετών και εδώ να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, λες και είμαστε χαζοί. Συνήθως οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά να χαρούν το άθλημα και πιέζουν τα παιδιά πως πρέπει να δείξουν πράγματα μέσα στο γήπεδο. Χρειάζεται να αφήσουν τα παιδιά να παίξουν.

Κράτησα στατιστικά ότι στις 18 ομάδες στις 16 έπαιζαν ξένοι τερματοφύλακες. Είχαμε κάποιους τερματοφύλακες, με τελευταίο τον Νικοπολίδη, που θα μπορούσαν να σταθούν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Δεν μπορείς να έχεις ξένο τερματοφύλακα και αναπληρωματικό ξένο. Είναι πολύ μεγάλο το θέμα του τερματοφύλακα. Στα 15 χρόνια που ασχολούμαι με αυτή τη θέση, έχω δει πως έχουν φορτώσει τα παιδιά με άγχος και δεν τα αφήσουν να παίξουν όπως θέλουν».

 

To Top