Εκπρόσωποι 100 ομάδων και εθνικών λιγκών στο πρώτο συνέδριο της Ευρωλίγκας για το μέλλον του μπάσκετ! Ο Άρης δεν ήταν εκεί…

Εκπρόσωποι 100 οργανισμών και εθνικών λιγκών παρέστησαν στο πρώτο συνέδριο ευρωπαϊκών οργανισμών μπάσκετ, με τον Τζόρντι Μπερτομέου να αποκαλύπτει το νέο μοντέλο και το κοινό να μετέχει μέσω social media.

H σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας για τη Euroleague Basketball. Είναι αυτή που φιλοξένησε το πρώτο συνέδριο ευρωπαϊκών οργανισμών μπάσκετ, στο οποίο είχαν δικαίωμα συμμετοχής και οι φαν, μέσω ερωτήσεων ή παρατηρήσεων που έστειλαν σε social media, με το hashtag #BasketballFuture.

O Tζόρντι Μπερτομέου “άνοιξε” τη διαδικασία, ενημερώνοντας πως “είναι ιστορική ημέρα. Αυτό το συνέδριο είναι χώρος σκέψης και δημόσιας συζήτησης, για το μέλλον μας. Οι οργανισμοί θα πρέπει να είναι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους”. Για την ιστορία, στην αίθουσα υπήρχαν σχεδόν 100 εκπρόσωποι ομάδων και εθνικών λιγκών.

“Οι παίκτες και οι προπονητές έρχονται και φεύγουν, οι οργανισμοί μένουν”

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Σιμόν Μιζράχι, επί 45 χρόνια πρόεδρος της Μακάμπι, ο οποίος μίλησε για το κυρίαρχο λόγο των οργανισμών “που είναι ο θεμέλιος λίθος των ομαδικών σπορ. Πρέπει να στηρίζουμε και να ενδυναμώνουμε τους οργανισμούς, αν θέλουμε το μπάσκετ να έχει λαμπρό μέλλον. Οι παίκτες αλλάζουν, οι προπονητές έρχονται και φεύγουν, αλλά για τους φιλάθλους, η ομάδα τους παραμένει το Νο1. Οι λίγκες υπάρχουν και είναι επιτυχημένες, χάρη στους οργανισμούς. Χρειάζεται να ενωθούμε κάτω από μια μεγάλη “ομπρέλα” που θα μας καλύπτει τις ημέρες της βροχής, μια “ομπρέλα” όπως είναι η Euroleague”.

“Διάφανη και απλή πρόσβαση”

Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague Basketball επέστρεψε στο πόντιουμ, για να εξηγήσει τη νέα δομή των διοργανώσεων. “Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στον προορισμό μας. Υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Οφείλουμε να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την οριστική εξέλιξη του μοντέλου της Euroleague. Αν τύχει της πλειοψηφικής συναίνεσης, μπορούμε να αρχίσουμε τη δουλειά. Το ευρωπαϊκό μοντέλο των σπορ είναι αυτό που έχει ως επίκεντρο τα αποτελέσματα εντός παρκέ, γιατί έτσι ανταποκρίνεται σε ένα μοντέλο με πάθος. Μπορούμε να προσφέρουμε στους οργανισμούς μια απλή και διάφανη πρόσβαση σε διαφορετικά επίπεδα διοργάνωσης.

Οι οργανισμοί πρέπει να ‘χουν ένα σταθερό πλαίσιο. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ποιότητα, είναι να προωθήσουμε τον ανταγωνισμό σε μια δίκαιη διοργάνωση. Το όραμα μας για το μέλλον έχει οικοδομηθεί σε μοντέλο “πυραμίδας”, που δίνει στους οργανισμούς την ευκαιρία να βελτιώσουν το επίπεδο τους, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και θέλουμε τη συμμετοχή όλων των μετόχων. Το όραμα μας είναι οι οργανισμοί από διαφορετικές χώρες να έχουν όμοιους τεχνικούς κανόνες, καλεντάρια και κανονισμούς που αφορούν τη διαθεσιμότητα των παικτών. Το καλύτερο στην περίπτωση μας, είναι πως εξαρτυόμαστε μόνο από τους εαυτούς μας”.

“Η νίκη λατρεύει την προετοιμασία”

Ο άνθρωπος που ανέλαβε να παρουσιάσει το νέο μελλοντικό μοντέλο των επαγγελματικών οργανισμών, ήταν ο Γιαν Πόμερ, γενικός διευθυντής της γερμανικής λίγκας -της πιο υγιούς λίγκας στην Ευρώπη. “Έχουμε επιλογές για να βελτιώσουμε τα έσοδα μας και από πού προέρχονται αυτά”. Χρησιμοποίησε φράση αρχαίου Ρωμαίου ποιητή, σύμφωνα με την οποία “η νίκη λατρεύει την προετοιμασία” και πρόσθεσε “η διοίκηση στον αθλητικό χώρο πρέπει να στηρίζεται στη συνέχεια, το μακροπρόθεσμο πλάνο. Δεν πρέπει να είναι κοντόφθαλμη. Η πρόταση μου είναι ότι πρέπει να επενδύεται σε γήπεδα, σε δομές. Όχι μόνο σε παίκτες. Το αθλητικό management στηρίζεται στη συνέχεια, το να βλέπεις μακριά. Ξέρω πως αυτό είναι δύσκολο με τα media, τους φαν, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Αλλά είναι η ουσία. Τα clubs και οι λίγκες χρειάζονται σταθερότητα. Αυτή δίνει την ευκαιρία να προσελκύεις επενδυτές. Πρέπει να αξιολογήσετε προσεχτικά τι είναι σημαντικό για τους φιλάθλους και ενσωματώσετε όλα αυτά τα πράγματα, στη δημόσια παρουσίαση του οργανισμού σας. Θα ήθελα η σημερινή ημέρα να είναι η εκκίνηση για το financial fair play”.

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος ήταν μεταξύ των ομιλητών στο συνέδριο, υπερθεμάτισε για το financial fair play, λέγοντας ότι “πρέπει όλοι να το αγκαλιάσετε και να προσπαθήσετε να το κάνετε να λειτουργήσει. Είμαστε εκ των πρωτοπόρων του στην UEFA, επί του θέματος”. Σε άλλη ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει καλύτερα, ήταν λιτός και απέριττος: “Πρέπει να αποδίδεται στα στάνταρ που εσείς θέτετε για τον εαυτό σας. Εμείς, στη Γιουβέντους, δημιουργήσαμε τη “γειτονιά” της ομάδας που έχει το στάδιο, το μουσείο και στόχος είναι να τοποθετήσουμε εκεί το προπονητικό κέντρο και τα “αρχηγεία”. Έτσι, βρήκαμε και επενδυτές από την περιοχή του Τορίνο”.

Σε ερώτηση φιλάθλου στο Twitter, ο Ίορις Φρανσίνι (εκπρόσωπος της IMG) είπε πως “ως άθλημα εσωτερικού χώρου, το μπάσκετ είναι μακράν του δεύτερου, το πρώτο σπορ. Και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης”. Σε σχόλιο επί της σχέσης οργανισμού και κοινού, είπε “κάθε οργανισμός οφείλει να ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά τους φαν του. Τι κάνουν, τι θέλουν, τι θα τους έφερνε στα γήπεδα”. Τόνισε ότι “όσο πιο δυνατή είναι η επιτάχυνση στην ανάπτυξη, τόσο πιο δυνατή θα γίνει η ταυτότητα της Euroleague”. Κατέληξε στο ότι “ο αθλητισμός είναι πάθος. Είναι “καύσιμο”. Είναι “φωτιά”. Ο κόσμος του χώρου μας δεν πρέπει να ξεχνά πόσο δυνατό είναι το πάθος”.

To Top