ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτός Κοινωνικού Τιμολογίου πάνω από 100.000 δικαιούχοι

Ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, διατηρώντας υψηλές εκπτώσεις έως και 70% στα ευάλωτα νοικοκυριά επιχειρεί το υπουργείο περιβάλλοντος με την αναθεώρηση του ΚΟΤ.

Για πρώτη φορά η ρύθμιση προβλέπει περιουσιακά κριτήρια πέραν των εισοδηματικών και συνυπολογίζει το σύνολο των ενοίκων ενός νοικοκυριού και όχι μόνο τον δικαιούχο. Με τον τρόπο αυτό «ξεσκεπάζει» τα νοικοκυριά που ο λογαριασμός ρεύματος είναι στο όνομα ενός χαμηλοσυνταξιούχου αλλά στην κατοικία συμβιώνουν και άλλα μέλη της οικογένειας με υψηλότερα εισοδήματα.

Εξοστρακίζουν βίλες

Η αλλαγή κριτηρίων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο συνδέεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιδοτήσει το ρεύμα στις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη (δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και όσοι δικαιούνται το Κοινωνικό Μέρισμα), εξαφανίζοντας από το ΚΟΤ, βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών και εύπορους ιδιοκτήτες, κατόχους υπερπολυτελών οχημάτων με καταθέσεις στο εξωτερικό που πρόσφατα είχε καταγγείλει και η διοίκηση της ΔΕΗ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το κοινωνικό τιμολόγιο που έως σήμερα απολάμβαναν περίπου 692.000 νοικοκυριά θα φύγουν πάνω από 100.000 σημερινοί δικαιούχοι, οι οποίοι δεν πληρούν τα νέα κριτήρια. Εκτιμήσεις στελεχών της ΔΕΗ αναφέρουν ότι ένα 10% θα επηρεαστεί από τα νέες ρυθμίσεις και θα χρειαστεί να αλλάξει κλίμακα. Η ήρα από το στάρι θα ξεκαθαρίσει τον προσεχή Φεβρουάριο, όταν θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων στο νέο σύστημα, το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα υπάρξει όμως μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Απριλίου, κατά την οποία οι δικαιούχοι θα έχουν τον χρόνο να υποβάλουν νέα αίτηση και να ενταχθούν στο ΚΟΤ με βάσει τα νέα στοιχεία.

Ας δούμε ποιες είναι οι νέες κλίμακες και οι προβλέψεις για το αναθεωρημένο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Η υπουργική απόφαση Σταθάκη προβλέπει δύο κατηγορίες ΚΟΤ:

-Στην πρώτη κατηγορία θα ενταχθούν όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παράλληλα θα απολαμβάνουν απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση υπολογίζεται ότι φτάνει το 70%.

-Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ / MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%.

Στο ΚΟΤ θα ενταχθούν και οι πολύτεκνοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν μόνο το τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ, όπου δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος είναι να αποκλειστούν περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πολύτεκνους που δικαιούνται τις εκπτώσεις να τις λάβουν και από άλλους προμηθευτές πλην της ΔΕΗ.

Η επιδοτούμενη κατανάλωση θα εξαρτάται από την σύνθεση του νοικοκυριού (σχετικός πίνακας) ενώ καταργείται η απένταξη σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης μέχρι 10%.

inner

Τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh, για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω. Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν δύο κατηγορίες ΚΟΤ με εντελώς όμως διαφορετικά κριτήρια. Στην πρώτη εντάσσονταν άτομα με χαμηλά εισοδήματα και τρίτεκνοι, λαμβάνοντας έκπτωση στο σύνολο του τιμολογίου περίπου 22%. Στην δεύτερη εντάσσονταν άνεργοι, ΑΜΕΑ και άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, με έκπτωση έως 39%. Μοναδικό κριτήριο υπαγωγής ήταν το ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Για τη λήψη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ. Επιπλέον η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος, η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000. Το συνολικό ύψος εισοδήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος.

To Top