«Ελάτε κοντά μας, μην κρύβεστε μέσα στο σπίτι»

Μαθήματα ζωής παρέδωσε ο πρόεδρος παρκινσονικών ασθενών και φίλων Βορείου Ελλάδος, Ιωάννης Κανονίδης, φιλοξενούμενος στον «ΑΡΗΣ FM 92,8» και την εκπομπή του Super 3. Ο κ. Κανονίδης αναφέρθηκε στην ασθένεια του πάρκινσον, τον σύλλογο που έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώ ακόμα κάλεσε όσους μπορούν, να βοηθήσουν την προσπάθεια που γίνεται σε αυτόν.
 

Εξηγώντας αρχικά το όρο της ασθένειας του πάρκινσον, είπε: «Είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση του εγκεφάλου, άγνωστης προέλευσης, που προσβάλει 6,3 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο. Η ασθένεια εκδηλώνεται γύρω στα 55 αλλά υπάρχει και ένα 10% που εκδηλώνεται πριν τα 50. Προσβάλλονται και τα δύο φύλλα, οι άντρες όμως έχουν την υπεροχή. Τα κύρια σημεία είναι η βραδύτητα και το τρέμουλο στα χέρια και τα πόδια. Η κλασσική εικόνα ενός προχωρημένου σταδίου είναι ανέκφραστο πρόσωπο.

Μπορούμε να τα ελέγξουμε σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, ειδικά τα κινητικά συμπτώματα, με φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία ή χειρουργική διαδικασία».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κανονίδης ανέφερε: «Είναι μια ανίατη νόσος. Απλά βρέθηκαν τα κατάλληλα πράγματα που βοηθούν τον ασθενή να συμμετέχει στους κανονικούς ρυθμούς ζωής. Είναι μια πάθηση που συμμετέχει όλη η οικογένεια. Πολλές φορές δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και αναγκαστικά βοηθάει όλη η οικογένεια».

Για το σύλλογο παρκινσονικών ασθενών και φίλων Βορείου Ελλάδος που έχουν ιδρύσει: «Επειδή η νόσος αυτή δεν έχει συνολική έκφραση στη βόρειο Ελλάδα, έτσι λοιπόν μια ομάδα συνασθενών βρεθήκαμε περίπου τον Απρίλιο του 2010 και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σύλλογο μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουν οι ασθενείς λόγω της πάθησης.

Καταφέραμε και κάναμε το στέκι μας στη Θεσσαλονίκη που είναι στην περιοχή της Βούλγαρη, Ρήγα Φεραίου 11. Είναι ένας φιλόξενος και ζεστός χώρος που μπορούν να έρχονται οι συνασθενείς μας, να ενημερώνονται και να ανταλλάσσουμε απόψεις. Έχουμε καλή ιατρική υποστήριξη και μπορούν να καθοδηγούνται σωστά για την ασθένεια τους. Άλλωστε αυτός ήτα και ένας από τους βασικούς λόγους ίδρυσης του συλλόγου μας. Η ζωή έχει δείξει ότι δεν σου χαρίζεται τίποτα. Για να πετύχεις κάτι, πρέπει να λειτουργείς συλλογικά. Κάναμε το πρώτο βήμα, δημιουργήσαμε το σύλλογο και προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Υπάρχουν ασθενείς που εργάζονται στις δουλειές τους και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους».

 

Λέγοντας κάποιες παραπάνω πληροφορίες για το σύλλογο, υπογράμμισε: «Ο κόσμος άρχισε να έρχεται, να συζητάει τα προβλήματα του αλλά εκείνο που ίσως θα χρειαστεί είναι να σταθεί ο σύλλογος στα πόδια του οικονομικά, ώστε να κάνει κινήσεις προς βοήθεια των συνασθενών μας. Τα μέλη και οι φίλοι παλεύουν για να σταθούμε όρθιοι. Θέλουμε να μας αγκαλιάσουν και άλλοι φορείς. Υπάρχουν όνειρα και θέληση από εμάς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Πιστεύω ότι κάνουμε προσπάθειες με τις κλασικές μεθόδους που υπήρχαν μέχρι τώρα, όπως λαχεία, ημερολόγια και συνεστιάσεις. Ακόμα, υπάρχουν και κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες που μας στηρίζουν και τις ευχαριστούμε. Αλλά θα χρειαστεί και κάτι παραπάνω».

Για τις εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν από το σύλλογο: Στις 10 Μαρτίου θα έχουμε μια συνεστίαση του συλλόγου στο Ιλ Φόρνο, στην Δελφών 187. Θα υπάρχει λαχειοφόρος αγορά και ανάμεσα στα δώρα που θα κληρωθούν, θα υπάρχουν και έργα των συνασθενών μας. Προγραμματίζουμε στις 25 Απριλίου να κάνουμε μια μεγάλη εκδήλωση, με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα κατά της ασθένειας του πάρκινσον, που είναι στις 11 του μήνα.  Είμαστε στο στάδιο του προγραμματισμού όμως ακόμα και δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω».

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ο κ. Κανονίδης έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας: «Να έρθουν κοντά στο σύλλογο και να μην κρυφτούν μέσα στο σπίτι τους. Να πάρουν και να μας δώσουν κουράγιο ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο γιατρούς που μας στηρίζουν καθώς η προσφορά τους είναι ανυπολόγιστη. Επίσης, τους συνασθενείς που είναι γύρω από το συμβούλιο και εσάς που μας καλέσατε.

Στη δύσκολη αυτή εποχή πουν περνάμε και τα οικονομικά είναι δύσκολα, ο σύλλογος πρέπει να προχωρήσει και χρειάζεται την βοήθεια όλων».

Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!

To Top