Ελλάδα – Τουρκία μπαίνουν στο ρινγκ για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας ξεκινά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με χαμηλές προσδοκίες και πολλές παγίδες.

Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρέσβη επί τιμή Παύλο Αποστολίδη έχει εξουσιοδότηση να συζητήσει αποκλειστικά και μόνο για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία “καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα” και χωρίς να προκαλεί, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, όμως ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν συζητούνται θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες και μη δεσμευτικές, δεν τηρούνται πρακτικά, αλλά θα μπορούσαν θεωρητικά να αποτελέσουν τη βάση για επίσημες διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει στην Τουρκία ότι σε περίπτωση που οι δύο χώρες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα μπορούσαν να υπογράψουν συνυποσχετικό για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η τουρκική πλευρά έχει ήδη όμως καταστήσει σαφές ότι θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι και άλλα θέματα, από την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου μέχρι γκρίζες ζώνες και ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ επιμένει στο casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς έχει θορυβηθεί από την επέκταση προς δυσμάς. Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ κάλεσε το Σάββατο την Ελλάδα να σεβαστεί τα “ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στο ημίκλειστο Αιγαίο Πέλαγος όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες”, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση όσον αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Και ήδη η Τουρκία χρησιμοποιεί τις διερευνητικές ως μέσο για να γλυτώσει ξανά το (έτσι κι αλλιώς όχι ιδιαίτερα πιθανό λόγω των οικονομικών συμφερόντων κρατών- μελών της ΕΕ) ενδεχόμενο κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. “Περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα”, προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι “βόμβες” Σαμαρά

Με αυτό ακριβώς το επιχείρημα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τάχθηκε κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ανάβοντας εσωκομματικές φωτιές στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ειδικότερα στην Καθημερινή ότι “Η έναρξη των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις στην Άγκυρα”, καθώς όπως επισημαίνει: “Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται.”

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης για άλλη μία φορά την αντίθεση του σε ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο “θα παραιτηθούμε εξαρχής μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο”.

Την ίδια στιγμή ο σαμαρικός βουλευτής Δημήτρης Βαρτζόπουλος τάχθηκε υπέρ της άμεσης επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο, δημιουργώντας την αίσθηση συντονισμένων κινήσεων του σαμαρικού στρατοπέδου, που σπεύδει να διεκδικήσει για εαυτόν τα “εθνικοπατριωτικά πρωτεία”.

Γεγονός είναι σε κάθε περίπτωση ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ επιθυμούσαν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, καθώς και ότι ο Ερντογάν αναγκάζεται να αποδεχθεί ότι έχει απόλυτη ανάγκη νέες ευρωπαϊκές επενδύσεις και αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο οι ευρωτουρκικές σχέσεις παραμένουν “παγωμένες”. Κερδίζει έτσι χρόνο, ενώ η Ελλάδα από την πλευρά της δεν θέλει φυσικά να πάρει το “μουντζούρη” ενός ναυαγίου των συνομιλιών, που φαίνεται πάντως έστω σε δεύτερο χρόνο πολύ πιθανό.

Πέφτουν οι υπογραφές για τα Rafale

Στην ΕΕ υπάρχουν όμως και φωνές υπέρ μίας πιο αυστηρής στάσης απέναντι στην Τουρκία, με πρώτη τη Γαλλία. Η Τουρκία διόρισε έναν νέο απεσταλμένο στο Παρίσι – πρώην συμφοιτητή του Μακρόν στο πανεπιστήμιο- και σύμφωνα με το Reuters οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επιστολές με τις οποίες ο Μακρόν πρότεινε βιντεοκλήση. Ωστόσο, γαλλική διπλωματική πηγή είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία είχε αλλάξει πρακτικές. Το Παρίσι θα συνεργαστεί με τους εταίρους του για πιθανές κυρώσεις έως ότου τα λόγια της Τουρκίας μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, ανέφερε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί για να υπογράψει με το Νίκο Παναγιωτόπουλο τη σύμβαση για τα Rafale, ενώ θα συναντηθεί και με τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Πηγή: news247.gr

To Top