Ενας Δήμας κρύβει έναν Κουβέλη -Τρελές φήμες για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Πριν περάσει ένα 24ωρο από την επιλογή του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα πιο τρελά σενάρια κυκλοφορούν μεταξύ των βουλευτών, σύμφωνα με τα οποία άλλος θα είναι ο τελικός υποψήφιος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται plan B από την κυβέρνηση
Παρασκηνικά το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί εξετάστηκε το σενάριο, εάν δεν «περπατήσει» η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για να προσεγγίσει τον μαγικό αριθμό των 180, να διευκολύνει ο ίδιος ο κ. Δήμας τον πρωθυπουργό, να αποσυρθεί και ακολούθως να πάμε με καινούργια υποψηφιότητα στην τρίτη ψηφοφορία.

Ας σημειωθεί ότι η δυνατότητα να ορίσει η κυβέρνηση άλλον υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Κουβέλης αντί Δήμα;
Με αυτό ως δεδομένο, εντείνονται οι φήμες ότι ο Σταύρος Δήμας θα αποσυρθεί και θα παρουσιαστεί άλλος υποψήφιος Πρόεδρος που θα μπορέσει να συγκεντρώσει τον αριθμό 180. Το όνομα που συζητείται είναι αυτό του Φώτη Κουβέλη. Αν δεχθεί την πρόταση, τότε και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα αναγκαστούν να τον ψηφίσουν, σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο.

Το ερώτημα αν ενδέχεται να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Φώτης Κουβέλης στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία τέθηκε σήμερα στον βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, ο οποίος σχολίασε ότι θα πρόκειται για μία τεράστια τούμπα. «Πιστεύω ότι αν ο Κουβέλης αποδεχθεί το να είναι υποψήφιος Πρόεδρος, θα σημαίνει ότι έχει ήδη το “πράσινο φως” από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς δεν θα το κάνει», υποστήριξε.

«Η υποψηφιότητα Δήμα δημιουργεί τάσεις αποσυσπείρωσης»
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, από το «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η κοινή διαπίστωση πως «η υποψηφιότητα Δήμα δημιουργεί τάση αποσυσπείρωσης» και πως δεν δίνει καμία δυναμική.
Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που σχολίασαν ότι ο κ. Δήμας εκφράζει τη μνημονιακή πολιτική, αν και σε γενικές γραμμές η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στάθηκε στο πρόσωπο, καθώς έχει μια εντελώς άλλη οπτική για τη διαδικασία, την οποία συνδέει με την πολιτική που ακολουθείται.

Κλειδί στην εκλογή η στάση της ΔΗΜΑΡ
Σήμερα η ΔΗΜΑΡ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, αποφασίζει τι στάση θα κρατήσει για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, και αναμένεται να είναι αρνητική. Το προανήγγειλε η βουλευτής Μαρία Ρεπούση, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η κ. Ρεπούση τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα κρατήσει την «πολιτική οργανωτική της αυτοδυναμία» αλλά θα επιδιώξει «στον βαθμό που είναι δυνατό» μια προγραμματική σύγκλιση με τον «κορμό της Αριστεράς, που σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Ρεπούση εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η στάση της Αγίου Κωνσταντίνου ενάντια στην εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής. «Είμαστε όλο και χειρότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ρεπούση, προσθέτοντας πως η ΔΗΜΑΡ δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός των 180 βουλευτών.

Τρίζουν τα δόντια για Σταύρο Δήμα και οι ανεξάρτητοι της ΔΗΜΑΡ
Το σενάριο που θέλει τον Φώτη Κουβέλη να δέχεται πρόταση για Πρόεδρος Δημοκρατίας βασίζεται στην ψυχρή υποδοχή που είχε το όνομα του Σταύρου Δήμα στις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών. Μετά τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα και Νίκο Τσούκαλη που είπαν «όχι» στην εκλογή Προέδρου (ενώ το είχαν αφήσει ανοιχτό), στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου (η οποία μέχρι πρότινος εθεωρείτο σίγουρη), ενώ προς το «όχι» κλίνουν και οι ανεξάρτητοι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίο επίσης εθεωρούντο σίγουροι.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top