Εντατικά μαθήματα… Πορτογαλικών με τέσσερα «sos»

Ο Μανουέλ Μασάδο κάθε μέρα που περνάει εξοικειώνεται με την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές. Το ίδιο και αυτοί… Ο 56χρονος προπονητής ξεκίνησε εντατικά «μαθήματα» για να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα και ετοιμάζεται να δώσει το σύνθημα της αγωνιστικής αντεπίθεσης.

Σε αυτά τα «μαθήματα»… Πορτογαλικών,  Μασάδο έχει επισημάνει τέσσερα «sos». Έχουμε και λέμε:

1. Ταχύτητα στην ανάπτυξη: Ο Άρης έχει μπροστά του ένα πρόγραμμα, όπου αγωνίζεται στην έδρα του με θεωρητικά βατούς και πιο αδύναμους αντιπάλους, οι οποίοι προτιμούν τις κλειστές άμυνες και το παιχνίδι σκοπιμότητας. Ο Πορτογάλος θέλει ταχύτητα στην ανάπτυξη και όπως φαίνεται έχει παίκτες τεχνικές, μπαλαδόρους και με γρήγορη σκέψη, όπως είναι οι Ουμπίντες, Καστίγιο, Ακόστα, Γιαννιώτας, ακόμη και ο Κατίδης όπως φάνηκε στο πρώτο ημίχρονο με τον Ατρόμητο. Η ταχύτητα στην ανάπτυξη… ξεκλειδώνει τις άμυνες, δημιουργεί ρήγματα, προϋποθέσεις για γκολ.

2. Μικρές αποστάσεις, μεγαλύτερη συνοχή στο κέντρο: Ένας ακόμη τομέας στον οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο Μασάδο είναι η μεγαλύτερη συνοχή στη μεσαία γραμμή. Ζητάει μικρές αποστάσεις μεταξύ των παικτών που αναλαμβάνουν το χώρο δράσης στο κέντρο και ελάχιστους ανοιχτούς διαδρόμους για τον αντίπαλο. Έτσι θεωρεί ότι θα πιέζεται λιγότερο η άμυνα και θα αποφεύγονται και τα προσωπικά λάθη. Και δεν ήταν λίγα στη φετινή περίοδο, μέχρι στιγμής..

3. Τακτική της άμυνας: Ο Άρης δέχθηκε φέτος πολλά γκολ από στημένες φάσεις και λάθη της άμυνας. Ο Μασάδο ρίχνει πολύ βάρος στην τακτική της άμυνας, ζητάει συγκεκριμένες κινήσεις-αντιδράσεις και ήδη χωρίζει την ομάδα του σε γκρουπ προκειμένου να δουλέψει εξειδικευμένα. Δεν είναι τυχαίο για τη σημασία της καλής αμυντικής λειτουργίας το γεγονός ότι ζήτησε υπό προϋποθέσεις και έναν αμυντικό, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θέλει το… κεφάλι του ήσυχο στα μετόπισθεν. Επίσης, δουλεύει και με τα πλάγια μπακ, ένα σημείο που «πλήγωσε» φέτος τους κίτρινου ουκ ολίγες φορές.

4. Τελειώματα των φάσεων: Στο παιχνίδι με τη Δόξα ο Άρης μπορεί να πέτυχε τρία γκολ, αλλά είχε πολλές τελικές φάσεις πεταμένες στα… σκουπίδια. Το ίδιο και στα παιχνίδια με Λεβαδειακό και Ατρόμητο. Οι κίτρινοι δημιούργησαν φάσεις, αλλά αναλογικά δεν είχαν την ανάλογη αποτελεσματικότητα. Πάνω σε αυτό δουλεύει ο Μασάδο με το «δυνατό όπλο» του Άρη τους μεσοεπιθετικούς, αφιερώνοντας χρόνο και κόπο πάνω σε ανάπτυξη και τελειώματα φάσεων…

Ασκήσεις επί χάρτου, όλα αυτά προς το παρόν. Η συνέχεια και επί… χόρτου.

To Top