Βασιλακόπουλε το μεγαλείο σου! Η ΕΟΚ λέει «παίζει», ο κανονισμός απαγορεύει!

Ένα 24ωρο πριν από το τζάμπολ του τελικού του Κυπέλλου στην Κρήτη η συμμετοχή του Βασιλόπουλου στο μεγάλο ματς ήταν στον… αέρα. Κι αυτό γιατί ο παίκτης είχε αγωνιστεί στο Κύπελλο με άλλη ομάδα την ίδια σεζόν (Άρης) και βάσει κανονισμών δεν θα μπορούσε να παίξει και με την ΑΕΚ…  Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague;

Μιλώντας για το θέμα στη συνέντευξη Τύπου της αναμέτρησης ο Τάκης Τσαγκρώνης δήλωσε πως στην ΕΟΚ θα εξέταζαν το ζήτημα που προέκυψε, προτού αποφασίσουν αν μπορεί να παίξει ο Βασιλόπουλος το Σάββατο.

 Λίγο αργότερα, οι άνθρωποι της ομοσπονδίας ενημέρωσαν πως άναψαν το… πράσινο φως για τη συμμετοχή του έμπειρου παίκτη στον τελικό και το βράδυ της Παρασκευής (16/2), μέσω επίσημης ανακοίνωσης ανέλυσαν το σκεπτικό της απόφασής τους.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Σχετικά με το δικαίωμα του καλαθοσφαιριστή της ομάδας της  Κ.Α.Ε  Α.Ε.Κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλου να συμμετάσχει στον τελικό αγώνα του Κυπέλλου  Ελλάδας με την αντίστοιχη ομάδα της Κ.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, η συμμετοχή αυτή είναι νόμιμη, καθώς στον καλαθοσφαιριστή έχει εγκριθεί το επαγγελματικό του συμβόλαιο από τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε. και βάσει αυτού έχει εκδοθεί το αθλητικό του δελτίο  από την Ε.Ο.Κ και συμμετέχει και στους αγώνες της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών.

Η συμμετοχή καλαθοσφαιριστών της περίπτωσης του Βασιλόπουλου στους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας που κατέχουν νόμιμα αθλητικό δελτίο, δεν απαγορεύεται από οιαδήποτε άλλη διάταξη.

Επίσης, λαμβάνεται υπόψην πως ειδικά για τους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας που συμμετέχουν ομάδες Κ.Α.Ε. Α1 Εθνικής Κατηγορίας έχει συμφωνηθεί ότι εφαρμόζεται ο κανονισμός που ισχύει στους αγώνες του ΕΣΑΚΕ».

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ από το gazzetta.gr:

ΕΟΚ… το μεγαλείο σου!

Η ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, σε λιγότερο από 24 ώρες πριν το τζάμπολ του τελικού, έδωσε λύση στο θέμα της συμμετοχής του Παναγιώτη Βασιλόπουλου στο ματς, ενημερώνοντας προφορικά την ΑΕΚ ότι ο παίκτης έχει δικαίωμα να αγωνιστεί.

Η απόφαση στηρίζεται, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο, Γιώργο Κόνιαρη, στην συμφωνία που υπάρχει μεταξύ ΕΟΚ, ΠΣΑΚ και ΕΣΑΚΕ και βάση της οποίας οι παίκτες που έχουν αγωνιστεί με άλλη ομάδα στο Κύπελλο, μπορούν να ξαναπαίξουν στην ίδια διοργάνωση, πολύ απλά γιατί μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με τους Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό.

Παρόλα αυτά, υπάρχει κανονισμός της ΕΟΚ που αναφέρει το αντίθετο, πως δηλαδή ο αθλητής της ΑΕΚ δεν μπορεί να παίξει.

 ΕΟΚ… το μεγαλείο σου! 

Συγκεκριμένα, στην προκήρυξη του Κυπέλλου στο άρθρο 5 αναφέρεται:

Στους Κανονισμούς της ΕΟΚ, στο άρθρο 36, παράγραφο 6, επισημαίνεται:

Τέλος, στο άρθρο 41, παράγραφο 8, υπογραμμίζεται:

Είναι προφανές ότι η θέση της ΕΟΚ έρχεται σε αντίθεση με τον κανονισμό που βρίσκεται στην προκήρυξη του Κυπέλλου, ωστόσο αν ο Ολυμπιακός καταθέσει ένσταση (άγνωστο αν θα το κάνει), την υπόθεση θα εξετάσει ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ. Με βάση τους κανονισμούς της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος οι παίκτες μπορούν να αγωνιστούν κανονικά στην ελληνική λίγκα σε περισσότερες από μία ομάδες. Όχι όμως για το Κύπελλο, όπως ορίζεται ρητά από τον κανονισμό. Τα συμπεράσματα – για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ – δικά σας…

To Top