Επανάσταση στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου: τι αλλάζει στο πέναλτι και στο χέρι

Έρχονται ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των πέναλτι, και όχι μόνο, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας «Telegraph».

Όπως αναφέρεται, η International Football Association Board (IFAB), δηλαδή ο οργανισμός που δημιουργεί τους κανόνες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αποφάσισε να προτείνει αλλαγές σε διάφορους κανόνες σχετικά με τα πέναλτι, τα χέρια και τις αλλαγές.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η έγκριση των αλλαγών αναμένεται να γίνει τον προσεχή Μάρτιο στο Λονδίνο στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού, το οποίο επίσης είχε εισηγηθεί στο παρελθόν την χρήση του VAR, αλλά και την τέταρτη αλλαγή στην παράταση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με όσα σημειώνονται στο σχετικό δημοσίευμα, η πρόταση αφορά κυρίως τους κανόνες για τα χέρια και αναφέρεται στη θέση και την απόσταση που έχουν σε σχέση με το σώμα του παίκτη.

Αναμένεται, μάλιστα, να απαλειφθεί η χρήση των λέξεων «ακούσιο» και «εκούσιο» σε ό,τι αφορά τη χρήση του χεριού στις επίμαχες φάσεις και να μένει περισσότερο στην κρίση του διαιτητή ή των βοηθών το κατά πόσο το χέρι επηρεάζει την εξέλιξη της φάσης.

Η IFAB προτείνει, επίσης, να εξαλειφθεί η δυνατότητα συνέχειας στο πέναλτι. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ο τερματοφύλακας σταματήσει ή αποκρούσει το σουτ, να δίνεται ένα λάκτισμα σαν να είχε βγει άουτ η μπάλα και να μην υπάρχει δυνατότητα για ριμπάουντ.

Ένα άλλο από τα προτεινόμενα μέτρα αναφέρεται στον χρόνο που αφιερώνεται στις αλλαγές λόγω τραυματισμού. Τονίζεται ότι θα πρέπει να αποφευχθεί όσο το δυνατόν το ό,τι κάποιοι παίκτες κάνουν εσκεμμένα καθυστέρηση κατά τη διάρκεια της αντικατάστασής του για να κυλήσει περισσότερος χρόνος.

Θα τεθεί, δηλαδή, στο τραπέζι το ενδεχόμενο κάθε ποδοσφαιριστής που γίνεται αλλαγή να εγκαταλείπει το γήπεδο από την πλησιέστερη γραμμή και να μην πρέπει περπατήσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Η IFAB αναμένεται να αποφασίσει οριστικά την επόμενη εβδομάδα αν θα θέσει τις προτάσεις στην ετήσια σύνοδο τον Μάρτιο του 2019 στο Λονδίνο, όπου θα γίνει τελικά η ψηφοφορία για την έγκριση των αλλαγών.

To Top