Επεισόδια Γαλλία: Το σχέδιο της γαλλικής λίγκας για τον τερματισμό της βίας στα γήπεδα

Μετά την πολύ βίαιη στις εξέδρες του γαλλικού πρωταθλήματος, περυσινή σεζόν, η Ligue 1 επανεκκινεί με την ελπίδα της ηρεμίας φέτος και το LFP, το γαλλικό διοικητικό όργανο που διευθύνει τα μεγάλα επαγγελματικά πρωταθλήματα, έχει καταστρώσει ένα σχέδιο στην προσπάθεια να βάλει τέλος στη βία στα γήπεδα.

«Πρέπει να βγάλουμε τους εγκληματίες από τα γήπεδα», η καταδίκη του Vincent Labrune, προέδρου της LFP, στα τέλη Ιουνίου κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Γαλλικής Ομοσπονδίας (FFF) έδωσε τον βασικό άξονα του πλάνου των αρμόδιων οργάνων του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η επιθυμία της Λίγκας εμφανίζεται ξανά: θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο της ασφάλειας του πρωταθλήματος. Από την πλευρά των συλλόγων επιθυμεί και μείωση της έντασης με τους οπαδούς.

Στις αρχές Ιουνίου, το LFP είχε ήδη ξεκινήσει τις κινήσεις της με τον διορισμό του ποινικολόγου Alain Bauer, υπεύθυνου για μια έκθεση σχετικά με τις παραβάσεις των οπαδών που σημάδεψαν τη σεζόν της Ligue 1. Τα συμπεράσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Πριν από τη δημοσίευση αυτού του εγγράφου, οι σύλλογοι και η Λίγκα προσπάθησαν να πάρουν το προβάδισμα.

Πρωτόκολλο για αγώνες υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με πληροφορίες του RMC Sports, το LFP έχει εφαρμόσει ό,τι είχε αποφασιστεί στη διυπουργική συνεδρίαση για τη βία στα γήπεδα τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτή η συνάντηση με τα τρία υπουργεία (Εσωτερικών, Αθλητισμού και Δικαιοσύνης) είχε οδηγήσει σε αρκετές μεταρρυθμίσεις για το μέλλον. Για παράδειγμα, οι ομάδες έπρεπε να διαθέτουν τρόπους ασφαλείας κατά της ρίψης αντικειμένων (δίχτυα ασφαλείας) και κατά της εισβολής (πλέγματα, πλεξιγκλάς, φράγματα) που θα μπορούσαν να αφαιρούνται και να επανατοποθετούνται κατόπιν σύστασης του νομάρχη ή του Εθνικού Τμήματος Καταπολέμησης Χουλιγκανισμού. (DNLH).

Μάλιστα για τη νέα αυτή σεζόν ενισχύεται το πρωτόκολλο ασφαλείας. Το όργανο ζητά από τους συλλόγους να προσθέσουν στα ήδη ισχύοντα μέτρα ασφαλείας, ιδίως σε αγώνες που θεωρούνται ριψοκίνδυνοι επιπλέον μέτρα. Η Λίγκα ζήτησε από τα 40 μέλη της Ligue 1 και της Ligue 2 να προσθέσουν εμπόδια κατά της εισβολής και προστατευτικά δίχτυα για αυτές τις συναντήσεις.

Άφησε την επιλογή στους συλλόγους: είτε κλουβί -όπως έκανε η Αζαξιό-, είτε ένα αρθρωτό δίχτυ, είτε περισσότεροι σεκιούριτι, προστατευτικά κιγκλιδώματα, προστασία από πλεξιγκλάς κ.λ.π. Στις προδιαγραφές τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό για κάθε αγώνα πρωταθλήματος. Για παράδειγμα, ένας σύλλογος της Ligue 1 δεν είναι υποχρεωμένος να εγκαταστήσει μόνιμα ένα δίχτυ. Από την άλλη πλευρά, οι συσκευές πρέπει να κινητοποιηθούν στο λεπτό εάν είναι απαραίτητο. Ή εάν ο αγώνας ταξινομηθεί σε υψηλής επικινδυνότητας, οι νομάρχες μπορούν να ζητήσουν την ενεργοποίηση των συσκευών ασφαλείας και επομένως ο σύλλογος πρέπει να είναι έτοιμος.

Επεισόδια στη Ligue 1: Ποιος φταίει για την «έκρηξη» βίας στα γαλλικά γήπεδα;
Αξιωματικοί αναφοράς και το τέλος των μπουκαλιών
Οι σύλλογοι πρέπει επίσης να αναπληρώσουν τα χρόνια ανεπαρκούς επένδυσης στην ασφάλεια. Στην αρχή της χρονιάς, κανένας σύλλογος της Ligue 2, για παράδειγμα, δεν είχε προστατευτικά δίχτυα. Τις τελευταίες μέρες λοιπόν έχουν τοποθετηθεί δίχτυα στις κερκίδες, στις περισσότερες περιπτώσεις στους τομείς των φιλοξενούμενων. «Οι σύλλογοι επενδύουν πολλά στην ασφάλεια των γηπέδων, χωρίς καν την εντολή του LFP», εκμυστηρεύεται πρόεδρος της Ligue 1.

Η εικόνα του «κλουβιού» που στήθηκε στην κερκίδα των φιλοξενούμενων της Αζαξιό προκάλεσε έντονη συζήτηση στα social media. Το LFP έχει επίσης συμπεριλάβει στους κανονισμούς του την απαγόρευση των πλαστικών μπουκαλιών στα γήπεδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του RMC Sports πολλά άλλα νέα χαρακτηριστικά θα δουν επίσης το φως της δημοσιότητας. Στις αρχές Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου LFP με τους υπεύθυνους ασφαλείας των ομάδων της Ligue 1 και της Ligue 2 στην Τουλούζη, οι σύλλογοι εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια με προσομοιώσεις επεισοδίων (ρίψη βλημάτων, εισβολές…). Από τα τέλη Ιουνίου, περίπου δέκα σύλλογοι του πρωταθλήματος πρέπει τώρα να ασχοληθούν με έναν αξιωματικό αναφοράς της αστυνομίας (όπως στο Παρίσι ή τη Σεντ Ετιέν), μια ιδέα που ξεκίνησε το 2019 σε αρκετούς γαλλικούς συλλόγους.

Είναι ένας αξιωματούχος σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους ενός αγώνα, υπεύθυνος για τον διάλογο. Θα πρέπει επίσης να επιτρέπει τη μείωση των εντάσεων και να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων. Τέλος, ένα κομμάτι, το οποίο απαιτεί πολιτική παρέμβαση, μελετάται από το LFP.

Επεισόδια – Γαλλία: Διακοπή αμέσως αν τραυματιστεί παίκτης/διαιτητής, τέλος τα πλαστικά μπουκάλια
Η δημιουργία εξειδικευμένων αγωνοδικών. Αυτό το προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας, ειδικά εκπαιδευμένο για επέμβαση στα γήπεδα του πρωταθλήματος, θα μπορούσε να έχει διαπίστευση από τη Λίγκα. Ο στόχος είναι απλός: να υπάρχει ικανό προσωπικό με άριστη γνώση του χώρου.

«Οι σκηνές στη Νίκαια ή στη Ρεν κατά τη διάρκεια των φιλικών αγώνων προετοιμασίας δεν σου επιτρέπουν να έχεις αίσθημα σιγουριάς πριν από την έναρξη της σεζόν», εκμυστηρεύεται ένας αστυνομικός. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις πρώτες μέρες του πρωταθλήματος , σίγουρα θα δώσουν τον τόνο για τη νέα σεζόν στη Γαλλία».

To Top