Επιβάτης της πτήσης Ryanair: «Μάς συνόδευαν μαχητικά και υπήρχαν πράκτορες. Ήταν σαν σκηνικό από ταινία» (video)

Πρωτοφανή στα χρονικά τρόπο μετήλθαν οι αρχές της Λευκορωσίας, προκειμένου να συλλάβουν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνόδευε την αρχηγό της αντιπολίτευσης Τιχανόβσκαγια στο συμπόσιο των Δελφών και επέστρεφε αεροπορικώς στη Λιθουανία με πτήση της Ryanair, μαζί με 170 επιβάτες, μεταξύ αυτών και 11 Έλληνες. Ο Νίκος Πετάλης, επιβάτης της πτήσης μίλησε στην ΕΡΤ για τα όσα έζησε.

«Είδαμε να μας συνοδεύουν μαχητικά. Κανείς δεν είχε αντιληφθεί τίποτα, αλλά υπήρχαν 4 πράκτορες στο αεροσκάφος. Ήταν σαν σκηνικό από ταινία» είπε στην εκπομπή «Από τις 6».

Λίγο πριν το αεροσκάφος βγει από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας με εντολή του Λευκορώσου προέδρου Αλ. Λουκασένκο, μαχητικό Μινγκ και ελικόπτερο ανάγκασαν το Μπόινγκ να προσγειωθεί στο Μινσκ. Εκεί συνελήφθη ο Λευκορώσος δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής Ρομαν Προτάσεβιτς που κατηγορείται στη χώρα του για τρομοκρατία.

«Όλα συνέβησαν δέκα λεπτά προτού φτάσουμε στο Βίλνιους. Τότε ενημερωθήκαμε από τον πιλότο ότι δυστυχώς πρέπει να προσγειωθούμε στο Μίνσκ. Εμείς νομίσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα στο αεροδρόμιο του Βιλνιους» είπε ο κ. Πετάλης. «Δεν φοβηθήκαμε ότι κινδυνεύουμε, αλλά ανησυχήσαμε που φεύγαμε εκτός ΕΕ» πρόσθεσε.

«Ποιος να το περίμενε αυτό σε αυτές τις εποχές που ζούμε. Κάνω συνέχεια αυτό το ταξίδι, ήταν κάτι που δεν το φανταζόμουν. Όταν φτάσαμε μας έβγαλαν κατά τετράδες στην πίστα και μας έψαχναν με τα ειδικά σκυλιά. Όλη αυτήν την ώρα αυτός ο δημοσιογράφος ήταν δίπλα μου στην αναμονή. Είχε φανεί η ταραχή του που γυρνά στη Λευκορωσία. Εκείνον τον έψαξαν χωριστά. Μετά μας έβαλαν όλους σε λεωφορείο, με φρουρό και έπειτα σε μια αίθουσα αναμονής για 3 ώρες, χωρίς δυνατότητα να πάμε ούτε τουαλέτα, χωρίς φαγητό, χωρίς καμία ενημέρωση. Δεν υπήρχε κάποιος αξιωματούχος, μόνο φρουροί. Ο δημοσιογράφος ήταν ψύχραιμος. Τελικά ήρθαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και τον πήραν.  Εμάς, μετά από έλεγχο των εγγράφων μας που κράτησε άλλες 5 ώρες φύγαμε» είπε συμπληρώνοντας πως το τι ακριβώς έγινε το κατάλαβε αφότου έφτασε στη Λιθουανία.

«Υπήρχαν πράκτορες που όπως φάνηκε μας συνόδευαν από την Αθήνα. Αυτοί και ο δημοσιογράφος δεν επιβιβάστηκαν μετά στην πτήση για Βίλνιους» είπε.

«Μας συνόδευσαν 2 μαχητικά και όταν πηγαίναμε και όταν φεύγαμε. Απομακρύνθηκαν μόλις περάσαμε τα σύνορα. Ήταν όλο σαν σκηνικό από ταινία» είπε και σχολίασε πως ο πιλότος της εταιρείας δεν είχε επιλογή να μην υπακούσει. «Εδώ λένε εάν ο πιλότος δεν συμμορφωνόταν οι Λευκορώσοι ήταν ικανοί να ρίξουν ακόμα και το αεροπλάνο», είπε. «Εύχομαι να μην ξαναζήσει κάποιος απλός πολίτης αυτό το σκηνικό» κατέληξε.

Την ενέργεια καταδικάζει η Ε.Ε., με τον Σαρλ Μισέλ να ζητά την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου, προειδοποιώντας το Μινσκ ότι το περιστατικό θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ζητεί την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Προτάσεβιτς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια, ενώ σειρά επαφών με τους Ευρωπαίους εταίρους είχε το υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιθουανό ομόλογό του.

To Top