Επιστολή στο PRESSARIS: “Τι φταίει και τι γίνεται τώρα;”

Από τον φίλαθλο του Άρη, Στέφανο Μίντζα λάβαμε και δημοσιεύουμε την επιστολή που έχει ως κεντρικό θέμα την επόμενη μέρα από την απόρριψη της υπαγωγής της ΠΑΕ στο άρθρο 99.

Αγαπητό Pressaris

Φίλες και Φίλοι Συναρειανοί,

Πριν από μερικές μέρες είχα στείλει μια επιστολή με θέμα «Η μάχη του 99 και η επόμενη μέρα του Άρη», όπου προσπαθούσα να σκιαγραφήσω την επόμενη μέρα της αγαπημένης μας ομάδας. Ωστόσο παρά τις θετικές ενδείξεις που υπήρχαν για υπαγωγή της ομάδας στο 99, η αίτηση  υπορράφθηκε γεμίζοντας ερωτηματικά και θλίψη τον κόσμο της ομάδας μας.

Τι φταίει όμως και η αίτηση χαρακτηριστικέ ως «προσχηματική», τι γίνεται σε περίπτωση έφεσης, υπάρχει πλέον ελπίδα να μπει η ομάδα στο 99, είναι όντως «ανάχωμα προς την εξυγίανση» (όπως αναφέρει η ΠΑΕ) ή πρόκειται για αποτυχία και λάθους χειρισμούς.

Ερωτήματα που απασχολούν όλο τον κόσμο της ομάδας, Σε επικοινωνία που είχα με  νομικό, τον οποίο συμβουλευτικά γιατί δεν γνωρίζω εγώ από νομικά θέματα, προσπάθησε  να μου εξηγήσει τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής.

Παραθέτω χαρακτηριστικά την νομική άποψη:

«Η απόρριψη αίτησης ως προσχηματική σημαίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της κίνησης διαδικασίας εξυγίανσης. Προϋποθέσεις είναι συγκεκριμένα να υπάρχει παρούσα παύση πληρωμών, ή έστω επαπειλούμενη αδυναμία και φυσικά να εξυπηρετείται και μέσω της εξυγίανσης η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών. Κρίνω προσωπικά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το δικαστήριο έκρινε πως η ΠΑΕ δεν μπορεί να υπαχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης, γιατί τη χρησιμοποιεί προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση ή προκειμένου να μην εμφανίσει κάποιο ενεργητικό με συνέπεια να μην εξυπηρετηθούν τυχόν πιστωτές. Το δικαστήριο πάντα κρίνει τα όλα στοιχεία, δηλαδή την περιουσία, τις οφειλές, την ύπαρξη πιστωτών κτλ και κρίνει κυριαρχικά κι ανέλεγκτα -νομίζω – ως προς τη συνδρομή των πραγματικών περιστατικών. Τώρα στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα συγκεκριμένα στην παράγραφο 10 ορίζεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο, άρα ούτε έφεση εκτός αντίθετης πρόβλεψης. Ωστόσο το άρθρο 101 στην 3η παράγραφο κατοχυρώνει το επιτρεπτό της έφεσης κατά της απόφασης που απορρίπτει την εξυγιαντική διαδικασία, παραπέμποντας στις διατάξεις του Κώδικα της Πολιτικής Δικονομίας. Αν θεωρηθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παραδεκτού, δηλαδή της νομιμοποίησης του εμπροθέσμου και νομότυπου που φαντάζομαι θα ισχύουν, με βάση τα άρθρα 527 και 529 του Κώδικα της Πολιτικής Δικονομίας για να έχει τύχει η έφεση στην ουσία της θα πρέπει να γίνει επίκληση συνδρομής νέων στοιχείων, δηλαδή τα οποία δεν μπορούσαν να προταθούν στην προηγούμενη δίκη. Κι αυτό το λέω γιατί το Πτωχευτικό Δικαστήριο κρίνει αντικειμενικά τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την εξυγιαντική διαδικασία που δεν έχουν να κάνουν κατά βάση με στοιχεία υποκειμενικά.

Συνεπώς αν το δικαστήριο που έκρινε κατ αρχήν για τη διαδικασία της εξυγίανσης απέρριψε, η έφεση δε νομίζω ότι έχει τύχη χωρίς τη συνδρομή στοιχείων που θα ανατρέπουν τα όσα αποφάσισε το πρωτόδικο δικαστήριο, εκτός κι αν αυτό παρέλειψε να λάβει υπόψη του στοιχεία με ουσιώδη επιρροή . Επί της απορριπτικής της έφεσης πιθανώς να μπορούσε να ασκηθεί αναψηλάφηση αλλά μόνο αν συνέτρεχαν οι λόγοι ή κάποιος λόγος από το άρθρο 544 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη, με κάθε επιφύλαξη όμως, γιατί μπορεί κάτι να μου διαφεύγει ή να μην έχω δει κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση στον Πτωχευτικό Κώδικα! Στα νομικά πάντα να ξέρεις ότι μπορεί να υποστηριχθεί κάθε άποψη αν βρίσκει έρεισμα στο νόμο. Ελπίζω οι δικηγόροι της ΠΑΕ να βρουν άλλους δρόμους ή έστω στοιχεία για να κατορθώσουν την εξυγίανση».

Πιστεύω να σας βοήθησα να λύσετε και εσείς κάποια ερωτήματα που σας γεννηθήκαν. Για το θέμα της έφεσης αν δεν υπάρξουν νέα στοιχεία δεν θα έχει καμία τύχη, όποτε η υπόθεση του 99 θα εξελιχθεί σε μια αποτυχία της διοίκησης και των νομικών της ΠΑΕ.

Υ.Γ.1: Περιμένω την Πέμπτη τον επενδυτή, που θα αλλάξει τις ισορροπίες και τα δεδομένα στην ΠΑΕ.

Υ.Γ.  2: Μόνο νίκη την Κυριακή με τον Πανθρακικό και ΟΛΟΙ στο γήπεδο για να δείξουμε τη δυναμική του κοινωνικού φαινομένου που λέγεται ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Στέφανος Μίντζας

To Top