Ερωτηματικό η “υπόθεση ban-Άρη”, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η μελέτη των FIFA-UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ενημερώθηκε από τον Ζόραν Λάκοβιτς, πως μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη FIFA και UEFA θα καταθέσουν την “Ολιστική Μελέτη” για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ερωτηματικό παραμένει εάν προβλέπεται λύση για υποθέσεις όπως αυτή του Άρη και του ban.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες ο Αυγενάκης είχε ζητήσει την επίσπευση της έκθεσης και στη διάρκεια εκτενής συνεργασίας που είχε με τον κ. Λάκοβιτς και άλλων στελεχών της UEFA για το περιεχόμενό της, ενημερώθηκε πως θα είναι έτοιμη προς τα τέλη του επόμενου μήνα. Αντίστοιχες συνεργασίες θα επαναληφθούν και τις επόμενες μέρες για την ολοκλήρωσή της “Ολιστικής Μελέτης”. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συνομιλία διήρκησε πάνω από μια ώρα και συζητήθηκαν αρκετά θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αφότου έρθει η ολιστική μελέτη στα χέρια της κυβέρνησης, εν συνεχεία θα πρέπει να νομοθετήσει για ορισμένες από τις προτάσεις των διεθνών συνομοσπονδιών και σε κάποια άλλα κομμάτια της μελέτης να γίνει εναρμόνιση με το καταστατικό της ΕΠΟ. Βέβαια, αν έρθει τέλος Σεπτεμβρίου η μελέτη και εν συνεχεία να ακολουθήσουν διαδικασίες τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην Ομοσπονδία, σημαίνει ότι είναι δύσκολο να διεξαχθούν οι εκλογές της ΕΠΟ στις 9 Οκτωβρίου, όπως η ίδια είχε αποφασίσει.

Θυμίζουμε ότι οι εκλογές όλων των Ομοσπονδιών θα γίνουν το τελευταίο δίμηνο του έτους και στην τελευταία επιστολή των UEFA/FIFA ζητήθηκε από τον κ. Γραμμένο να συζητήσει και να λύσει το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση, επαναφέροντας στο… τραπέζι και τον κίνδυνο του Grexit.

Tις προσεχείς ημέρες, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση που αιτήθηκε η ΕΠΟ για το ζήτημα ημερομηνίας των εκλογών της και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα αποφασιστεί στο ραντεβού με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Προς το παρόν, το ζήτημα παραμένει στον… αέρα και θα πρέπει να λυθεί άμεσα. Πάντως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η απόφαση για εκλογές το διάστημα Νοέμβριο-Δεκέμβριο πέρασε με τροπολογία και αποτελεί ήδη Νόμο του κράτους.

Εξάλλου, είναι σε εξέλιξη και η διαβούλευση των νομικών επιτελείων του Υφυπουργείου και της ΕΠΟ, σχετικά με το υποβληθέν υπόμνημα της Ομοσπονδίας για τις διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου.

Η ολισιτική μελέτη των UEFA/FIFA θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:

-Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

-Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

-Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

-Το σύστημα διαιτησίας

Οι UEFA-FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας, ενώ θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους, ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.

To Top