ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εσύ, είσαι έτοιμος για το Copa America; (photos)

Σίγουρα, θα βγήκε αναστεναγμός ανακούφισης από πολλές συζύγους, φίλες, μάνες, αδερφές και λοιπές κυρίες μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού στο μυαλό τους το τελευταίο κούνημα του σεντονιού, σηματοδοτεί την επίσημη λήξη μιας ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Λυπόμαστε αγαπημένες μας κατά τα άλλα κυρίες, αλλά και αυτό το καλοκαίρι θα «παίξει» πίτσα, μπύρα, τηλεόραση στο μπαλκόνι και μπάλα μέχρι το πρωί.

Κυριολεκτικά μέχρι το πρωί, αφού το επετειακό Κόπα Αμέρικα που διεξάγεται στα γήπεδα της ΗΠΑ, είναι έτοιμο να μας καθηλώσει.
Το 45ο Κόπα Αμέρικα της ιστορίας είναι γεγονός και διεξάγεται με αφορμή τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται από την πρώτη σέντρα της πρώτης διοργάνωσης που διεξήχθη στην Αργεντινή το 1916 και κατέκτησε η Ουρουγουάη.

Πρόκειται για την παλαιότερη διεθνή διοργάνωση, η οποία έλαβε μέρος στο Μπουένος Άιρες με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αργεντινής.

Φέτος για πρώτη φορά θα γίνει σε χώρα εκτός της Λατινικής Αμερικής, με μια πιο διευρυμένη μορφή, με τις ΗΠΑ να ρίχνουν αρκετά χρήματα για να στρέψουν τα βλέμματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φιλοξενώντας τις 16 ομάδες που θα πάρουν μέρος.

Γιατί να το δω;

inner

Πρώτον δεν τα ρωτάνε αυτά. Γιατί είναι μπάλα και όπως και να είναι, ό,τι και να είναι αξίζει να της αφιερώσουμε μερικές ώρες από τη ζωή μας. Επιπλέον είναι αλλιώς να είσαι… λάτιν και να βλέπεις λάτιν μπάλα.

Επιπλέον οι γκολάρες (ναι είναι πολλές και δεν σταματούν) και οι πανηγυρισμοί πάντα αποτελούν βασικό λόγο που θα σε κάνουν να ξενυχτήσεις για να δεις Κόπα Αμέρικα.

Και αν δεν σου φτάνουν οι παραπάνω λόγοι, έχουμε να σου πούμε μερικούς ακόμα. Μέσι, Αλέξις Σάντσες, Χάμες Ροντρίγκες και Μόργκαν είναι σίγουρα μερικοί από αυτούς.

Επίσης είναι διευρυμένο, επετειακό, διαφορετικό και συνεπώς ιστορικό. Οπότε…

Που θα το δω;

inner

Μα φυσικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ που πήρε τα δικαιώματα για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση και θα μεταδώσει όλους τους μεγάλους αγώνες από την πρεμιέρα, μέχρι και τον μεγάλο τελικό της 27ης Ιουνίου.

Τι θα δω;

inner

Μα φυσικά όλες τις μεγάλες ομάδες της Λατινικής Αμερικής, μαζί με τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, τη Τζαμάϊκα, την Αϊτή και τον Παναμά.

Στο επετειακό Κόπα Αμέρικα θα πάρουν μέρος οι 10 ομάδες της Νοτίου Αμερικής, συν τις ομάδες των έξι παραπάνω χωρών, που τιμούν τη διοργάνωση με τη συμμετοχή τους.

Οι 16 ομάδες έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομίλους.

Α’ όμιλος: ΗΠΑ, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Παραγουάη
Β’ όμιλος: Βραζιλία, Εκουαδόρ, Αϊτή, Περού
Γ’ όμιλος: Μεξικό, Ουρουγουάη, Τζαμάικα, Βενεζουέλα
Δ’ όμιλος: Αργεντινή, Χιλή, Παναμάς, Βολιβία

Ποιοι θα μου λείψουν;

inner

Εκτός όμως από τους αστέρες που θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις, σίγουρα κάτι θα σου λείπει, από τις όχι πολλές αλλά σημαντικές απουσίες παικτών που θα ήθελες να δεις.

Πρώτος και καλύτερος ο Νεϊμάρ, που δεν θα δώσει το «παρών» στα γήπεδα των ΗΠΑ, αφού κλήθηκε στην ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η Βραζιλία θα στερηθεί τις υπηρεσίες αρκετών παικτών κλάσης, όπως Όσκαρ, Κακά, Νταβίντ Λουίς, Μαρσέλο και Τιάγκο Σίλβα.

Εκτός από τον Νεϊμάρ, ακόμα ένας μεγάλος αστέρας της Μπαρτσελόνα θα λείπει, τουλάχιστον στα τρία πρώτα ματς και βλέπουμε, από τα γήπεδα και τους δέκτες μας. Ο Λουίς Σουάρες είναι τραυματίας και θα κάνει αγώνα δρόμου για να μπορέσει να προλάβει τα παιχνίδια της νοκ άουτ φάσης, αν φυσικά περάσει οι Ουρουγουάη.

Το επετειακό Κόπα Αμέρικα δεν θα έχει ούτε Κέιλορ Νάβας, αφού ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης τραυματίστηκε και δεν θα βρίσκεται στην αποστολή της Κόστα Ρίκα, σε αυτή της την απόπειρα, μετά την εξαιρετική παρουσία στο προηγούμενο Μουντιάλ.

Ο κατάλογος με όσους θα απουσιάσουν μεγάλος. Δείτε μερικούς από εκείνους που δεν θα είναι στις ΗΠΑ: Ντάγκλας Κόστα, Ντιμπάλα, Κάσερες, Τέβες, Ζαμπαλέτα, Φαρφάν, Καϊσέδο, Πιζάρο, Ντος Σάντος, Φαλκάο, Βέλα, Γκάγκο, Τσάκσον Μαρτίνες και Χόρχε Βαλντίβια.

Τι πρέπει να ξέρω για το παίζω «έξυπνος» στους φίλους μου;

inner

Λοιπόν, σε κάθε κουβέντα για το Κόπα Αμέρικα, πρέπει να είσαι ΕΣΥ αυτός που θα παίζεις το ρόλο του Διακογιάννη ή του Σωτηρακόπουλου και θα κάνεις εφέ στους κολλητούς σου για τις γνώσεις του.

Μάθε λοιπόν μερικά από τα παρακάτω και πέτα τα ενώ βλέπεις το ματς σε ανύποπτο χρόνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να είσαι επιτυχημένος και όχι ο «ενοχλητικός» της βραδιάς, τις πληροφορίες δεν πρέπει να τις αναφέρεις σε άσχετη φάση, αλλά στο κατάλληλο σημείο.

– Μέχρι το 1975 η διοργάνωση είχε την ονομασία, Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Νοτίου Αμερικής. Η διοργάνωση δεν είχε συγκεκριμένο χρονικό όριο διεξαγωγής. Μάλιστα το 1959 έγιναν δύο πρωταθλήματα.

– Τρόπαιο υπήρξε για πρώτη φορά το 1917.

– Η πολυνίκης του θεσμού είναι η Ουρουγουάη με 15 κατακτήσεις. Ακολουθούν η Αργεντινή με 14 και η Βραζιλία με 8.

– 21 φορές το τρόπαιο το έχει κατακτήσει χώρα που φιλοξενεί τη διοργάνωση.

– Φέτος η Παραγουάη συμμετέχει για 20η συνεχόμενη φορά στο θεσμό και κατέχει το ρεκόρ. Το έχει κατακτήσει μάλιστα, 2 φορές.

– Το πρωτάθλημα του Μεξικό έχει στείλει στη διοργάνωση 34 παίκτες. Τους περισσότερους από κάθε άλλο πρωτάθλημα.

– Μεγαλύτερο μέσο όρο σε ηλικία παικτών έχει το ρόστερ της Χιλής (29,1), ενώ πιο νεανική ομάδα είναι η Βενεζουέλα (25,2).

Τι «παίζει» να τρώμε νυχτιάτικα;

inner

Την μπάλα την έχουμε ταυτίσει με πίτσες, σουβλάκια και μπύρες. Καλά, ότι ώρα και να είναι μπύρες θα πίνουμε και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Επειδή όμως εμείς σαβουριάζουμε ότι βρούμε, είπαμε να ρωτήσουμε την «ειδικό». Η δημοσιογράφος του ΣΠΟΡ FM 94,6 Μαρία Ζαφειράτου και food blogger, είναι η κατάλληλη να μας συμβουλέψει για το τι «πάει» με το Κόπα Αμέρικα.

Την ρωτήσαμε και μας απάντησε…

«Θα πέσει πολύ food-ball… Για να αντέξεις και να μείνεις ξύπνιος προκειμένου να παρακολουθήσεις τα –μεταμεσονύκτια σε εμάς- παιχνίδια του Κόπα Αμέρικα, θα χρειαστείς ενέργεια, τουτέστιν φαγητό.

Επειδή όμως η ώρα είναι περασμένη και οι παραλίες έχουν ήδη αρχίσει να μας καλούν, καλό θα είναι να είμαστε κάπως προσεκτικοί.

Έναρξη πρώτου ματς, μεσάνυχτα: η ώρα δείχνει δώδεκα, ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη και μαζί με τα συνθήματα στις κερκίδες ακούγονται τα γουργουρητά στο στομάχι. Δύο φέτες ψωμί, γαλοπούλα, τυρί, ντομάτα (για να γλιστράει) είναι ό,τι πρέπει.

Γύρω στις 02:30-03:00 που ξεκινάει το δεύτερο παιχνίδι προτιμήστε τους ιδιαίτερα πολύτιμους για τον οργανισμό μας ξηρούς καρπούς. Φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια κλπ είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυσικά είναι το τέλειο συνοδευτικό για το ουισκάκι που απαιτεί η ώρα. Αλλά, αμφότερα με μέτρο, έτσι;

Όσο για τον τελευταίο αγώνα της ημέρας που αρχίζει στις 05:30 θα μπορούσε να προτιμηθεί ένα ελαφρύ πρωινό: δημητριακά με γάλα ή φρούτα με γιαούρτι και μέλι για τους φαν την υγιεινής διατροφής ή για τους μερακλήδες η πίτσα που έχει περισσέψει από χθες»

Εκτός από τις συμβουλές για τη μπάλα, μπορείτε να δείτε πολλά και ενδιαφέροντα για ποδόσφαιρο και φαγητό στο www.mummylovesfoodball.gr

To Top