ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ετοιμάζεται ο Παπαχρήστος του Άρη για τους Παραολυμπιακούς

Στους τέταρτους Παραολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του θα συμμετέχει ο Θεόκλητος (Κλήμης) Παπαχρήστος. Το ελληνικό τζούντο έλαβε προ μηνών, ονομαστική κάρτα ελεύθερης συμμετοχής από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή για τον αθλητή του Άρη Θεσσαλονίκης, ο οποίος μετά το Σίδνεϊ, την Αθήνα και το Πεκίνο, θα δώσει το «παρών» και στο Ρίο.

Η εθνική ομάδα θα συγκεντρωθεί στα τέλη Αυγούστου, θα γίνει η επίσημη παρουσίασή της στις 30/8 και την επομένη θα αναχωρήσει για το Ρίο με τους αγώνες να φιλοξενούνται στην Βραζιλία από τις 7 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Το βιογραφικό του Θεόκλητου Παπαχρήστου:

Επώνυμο ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Όνομα ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Άθλημα ΤΖΟΥΝΤΟ

Αγωνίσματα -100 κιλά

Τύπος αναπηρίας και αγωνιστική

κατηγορία ΤΥΦΛΩΣΗ

Ημερομηνία Γέννησης 7-8-1972

Τόπος γέννησης ΑΓΡΙΝΙΟ

Οικογενειακή κατάσταση

(άγαμος, έγγαμος, κ.λ.π.) ΕΓΓΑΜΟΣ

Παιδιά 1

Κατοικία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τόπος ? τόποι καταγωγής: ΑΓΡΙΝΙΟ

Γλώσσες ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Διακρίσεις και θέσεις σε Παραολυμπιακούς Αγώνες 5η θέση 2000 (Σίδνεϊ), 7η θέση 2004 (Αθήνα), 9η θέση 2008 (Πεκίνο)

Μεγαλύτερες διακρίσεις 2013-2016 7η θέση παγκόσμιο (Κορέα 2015), 7η θέση ευρωπαϊκό (Πορτογαλία, 2015).

Το Τζούντο είναι πολεμική τέχνη, αλλά η πρακτική και οι μέθοδοί του βασίζονται στην ευγένεια. Η νίκη του αθλητή επιτυγχάνεται, όταν υποχωρεί στη δύναμη του αντιπάλου του, προσαρμόζεται σε αυτή και τη χρησιμοποιεί προς όφελος του.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με περιορισμό όρασης. Οι δύο αθλητές (τζουντόκα) φορούν ο ένας μπλε και ο άλλος λευκή στολή που ονομάζεται τζουντόγκι και αγωνίζονται για πέντε λεπτά. Ο αγώνας διευθύνεται από έναν κεντρικό διαιτητή. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με τον κανόνα της πλειοψηφίας και το αποτέλεσμα δίνεται από το διαιτητή με χαρακτηριστική κίνηση του χεριού και αναφώνηση του βαθμού ή της ποινής. Ο διαιτητής κηρύσσει την έναρξη του αγώνα, αφού πρώτα επιτρέψει στους αθλητές να έρθουν σε επαφή. Ένας αγώνας τζούντο τερματίζεται άμεσα υπέρ του αθλητή, που θα πάρει το βαθμό «Ιppon», αφού πραγματοποιήσει μία επιτυχημένη τεχνική. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί Ippon, νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής, που έχει τον μεγαλύτερης αξίας βαθμό (Waza-ari, Yuko)μετά τη λήξη του χρόνου ή τις λιγότερες ποινές.

Το Τζούντο ανδρών εισήχθη στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ το 1988 και ήταν το πρώτο Παραολυμπιακό άθλημα, που προήλθε από την Ασία. Το Τζούντο γυναικών παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Στο Ρίο θα υπάρχουν επτά κατηγορίες ανδρών και έξι γυναικών.

Οι πολυμεταλλιούχοι στο τζούντο:

Άνδρες
Αντόνιο Τενόριο (Βραζιλία) 4 0 1 5
Σατόσι Φουτζιμότο (Ιαπωνία) 3 1 0 4
Σάιμον Τζάκσον (Μ. Βρετανία) 3 0 1 4
Γυναίκες
Ραμόνα Μπρούσιγκ (Γερμανία) 2 1 0 3
Τατιάνα Σαβοστιάνοβα (Ρωσία) 0 1 2 3
Μαρί ντελ Κάρμεν Ερέρα (Ισπανία)

To Top