ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρωλίγκα: «Δεν απαγορεύουμε τίποτα στους παίκτες. Η FIBA είναι αυτή που απειλεί»

Καμία διάθεση συμβιβασμού δεν δείχνει η Ευρωλίγκα απέναντι στη FIBA. Με ανακοίνωσή της, μετά τις αντιδράσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας για τη μη συμπερίληψη «παραθύρων» για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων στο καλεντάρι της, η Ευρωλίγκα ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να τιμωρήσει όσους παίκτες θέλουν να παίξουν με τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα και κατηγορεί πως τέτοιες πρακτικές ή απειλές εφαρμόζει η FIBA.

Η ανακοίνωση:

Μετα τα σχόλια και τις δηλώσεις που έγιναν από οργανώσεις και άτομα για το καλεντάρι της Ευρωλίγκας, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφή τα εξής:

1. Η Ευρωλίγκα και οι σύλλογοί της πάντα υποστήριζαν τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων και θα συνεχίσουν να το κάνουν πιστεύοντας πως είναι σημαντικό κομμάτι στην προώθηση του μπάσκετ στους φιλάθλους. Για το λόγο αυτό, ουδέποτε απαγόρευσε ή περιόρισε τους παίκτες από την αποδέσμευσή τους από τις ομάδες τους για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων και δεν θα το κάνει και στο μέλλον. Το δικαίωμα των παικτών να αποδέχονται προσκλήσεις από τις εθνικές τους ομάδες παραμένει.

Αντιθέτως, η Ευρωλίγκα ανέκαθεν υπερασπιζόταν το δικαίωμα επιλογής των παικτών, των συλλόγων, των προπονητών και των διοικούντων όσο αναφορά στο πού θέλουν να αγωνιστούν. Η Ευρωλίγκα έχει καταδικάσει κάθε άσκηση πίεσης ή απειλή τιμωρίας, όπως έκανε στο παρελθόν η FIBA ή οι εθνικές ομοσπονδίες της, όταν κάποιος εκφράζει τη νόμιμη επιθυμία του.

Η Ευρωλίγκα καταδικάζει κάθε μέτρο πίεσης στους παίκτες, τους προπονητές, τους διαιτητές ή/και στους συλλόγους.

Αυτή η ελευθερία επιλογής έχει χρησιμοποιηθεί από τους παίκτες σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να πούμε κάτι περισσότερο σεβόμενοι το επικείμενο Ευρωμπάσκετ 2017. Είναι κοινώς γνωστό ότι στο παρελθόν αρκετοί παίκτες από την Ευρώπη κατ’ επανάληψη δεν έχουν δεχτεί κλήσεις από τις εθνικές τους ομάδες χωρίς να υποστούν συνέπειες, ανάμεσά τους και παίκτες μεγάλου βεληνεκούς που τώρα επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις σε εν ενεργεία παίκτες.

2. Η Ευρωλίγκα δεν αποδέχεται κανενός είδους συμπεριφορά διάκρισης απέναντι σε παίκτες, προπονητές, διαιτητές, παρατηρητές κα συλλόγους που ενεργούν σε άλλες λίγκες της Ευρώπης. Αυτ ισχύει και με τα ‘παράθυρα’ των εθνικών ομάδων, καθώς αρκετοί μεγάλοι μέτοχοι της Ευρωλίγκας έχουν εκφράσει ανοιχτά τη μη συμμετοχή όλων των παικτών τους χωρίς την καμία αντίδραση από τη FIBA.

3. Η Ευρωλίγκα δεν τροποποίησε το καλεντάρι της. Παραδοσιακά, η διοργάνωση δεν περιλάμβανε διακοπή το Νοέμβριο ή στα τέλη Φεβρουαρίου. Το γεγονός ότι η FIBA αποφάσισε αυτοβούλως να διοργανώσει αγώνες εθνικών ομάδων πάνω στο καλεντάρι των συλλόγων αποτελεί ευθύνη της παγκόσμιας ομοσπονδίας και μόνο. Η απόφαση της FIBA ήταν κόντρα στη συμφωνία που είχε γίνει με την Ευρωλίγκα από το 2004. Όπως έγινε γνωστό το 2010, η Ευρωλίγκα είναι υπέρ του επαναπροσδιορισμού των αγώνων των εθνικών ομάδων και της καθιέρωσης διεξαγωγής τους στις διάφορες χώρες. Για να έχουν αξία αυτά τα παιχνίδια, με την παρουσία των καλύτερων παικτών, την παραγωγή του καλύτερου προϊόντος για τους φιλάθλους, την καλύτερη προώθηση για τις εθνικές ομοσπονδίες και τη διασφάλιση της απαιτούμενης ξεκούρασης για τους παίκτες κάθε καλοκαίρι, η Ευρωλίγκα έκανε πολλές αντιπροτάσεις στη FIBA χωρίς να λάβει απάντηση.

4. Η Ευρωλίγκα έχει κατ’ επανάληψη συνεργαστεί για την προώθηση των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων της FIBA μέσα από τις δικές της διαφημιστικές καμπάνιες και πλατφόρμες προώθησης, παραχωρώντας στη FIBA υπαλληλικό προσωπικό όταν της ζητήθηκε, και θα το ξανακάνει στο μέλλον. Η Ευρωλίγκα βλέπει με έκπληξη ότι μέχρι τώρα η FIBA έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή διαιτητών, παρατηρητών και άλλων στελεχών σε μεγάλες διοργανώσεις για το λόγο και μόνο της συνεργασίας τους με την Ευρωλίγκα».

To Top